Ми истър Мирослав Найденов приготви здравословни сандвичи, за да даде пример в днешния Европейски ден за здравословно хранене и
готвене с деца - 24 януари.
Близо 500 ученици на възраст от 7 до 12 години от общински и частни училища, както и от специализирани училища за деца с увреждания,
отбелязват за пета поредна година деня в столичната зала "Армеец".
Инициативата е на представителството на
Европейската комисия у нас и организацията на
професионалните готвачи "Евро ток България".
Днес да се опитваме да сготвим здравословно, за да бъдем по-здрави,
по-усмихнати, по-жизнени, да растем по-здрави и по-хубави, коментира министърът на земеделието и храните.
Той използва за сандвича си пълнозърнест хляб,
пилешко бяло месо, зелена салата, моркови и броколи, а накрая прибави нискомаслено меко сирене от здравословно
прясно мляко. За десерт бяха осигурени вкусни плодове.
Министър Найденов напомни, че голяма част от българските деца са с наднормено тегло и
нямат или не са получили знания по отношение на здравословното
хранене.
Знаете, че това е специална мисия - и на министерството, и моя
лична, отбеляза той.
Попитан какво се случва с училищната мрежа, която е обхваната от
инициативата на ведомството за здравословно хранене, Найденов увери,
че наредбата е в сила и се изпълнява.
Той обаче призна, че е трудно заради многото корпоративни интереси,
заради обществените поръчки, но "не искаме да печелим на гърба на нашите деца и за сметка на тяхното
здраве". Ще продължим тази битка, обеща Найденов.
Днес заедно с майсторите готвачи и популярни телевизионни водещи
малчуганите се учат да приготвят здравословни и вкусни ястия, като целта е да могат сами да подбират продуктите и да
приготвят балансирано меню.
Децата участват и в състезания по въртене на обръч за момичетата и скачане
на въже за момчетата.
В тази връзка проф. Божидар Попов, председател на
Българското дружество по хранене и диететика, алармира, че проблемът на съвременните
деца е все по-малкото физическо движение.
Ако едно дете се храни здравословно,
но няма двигателна активност, то ще трупа килограми и ще има наднормено
тегло, отбеляза той.
"Нашето дружество си взаимодейства добре с производителите на
храни. Те до голяма степен се вслушват в нашите съвети и започват да
произвеждат по-нискоенергийни, т.нар. функционални храни, които са
полезни за здравето... без да губят от
вкусовите си качества."
Друг
проблем е рекламата на
високоенергийни и не особено полезни храни,
след които малките търсят именно такива "лакомства" и ако не ги намерят в училищната лавка, си ги купуват сами в
близките магазинчета.
"Резултатите
досега са ниски. Всички специалисти у нас са си свършили работата,
имаме прекрасни наредби, имаме указания, менюта, но когато се стигне до
изпълнението им, всички правят това, което могат", отбелязва Жоро Иванов, президент на "Евро ток България", цитиран от БНР.
Според него нашите детски градини и училища все още не познават новите технологии.
По думите на специалиста в момента пазарът е наводнен с хиляди
продукти, но нито един производител няма навика да предлага стоките си
за дегустация или да разясни публично какво е вложено в тях, как са произведени, защо трябва да
се консумират и защо отговарят на определена ценова гама.
Какво има в здравословния сандвич на един министър
Близо 500 ученици на възраст от 7 до 12 години отбелязват за пета поредна година Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца - 24 януари
24 януари 2012, 14:00
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!