Консумираме повече калории след лоши новини по телевизията и по време на рецесия, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".
Оказва се, че това е естествена реакция на организма, породена от чувството ни за самосъхранение, изтъкват специалисти от Университета за бизнес и администрация в Маями.
Хората търсят по-калорични храни, които ще ги задоволят за по-дълго време, твърди изследването публикувано в "Наука за психологията".
Колкото вестите за икономическото положение стават по-лоши, толкова е по-голяма
тенденцията да трупаме излишни килограми.
Екипът на Жулиано Ларан установи при експерименти с доброволци, че когато хората са облъчвани с послания от рода "живей ден за ден, положението е лошо", те консумирали 40 на сто повече храна, в сравнение с контролна група, на която лошите вести били спестени.
А когато на доброволците им било внушено, че времената са тежки и че храната, която им се предоставя, е нискокалорична, те консумирали с 25 на сто по-малко от нея.
"От проучването ни стана видно, че тук не става въпрос за вкусови предпочитания при тези реакции, а за трупането на калории. Ако хората си мислят, че хранителните ресурси са на привършване, те инстинктивно залагат на повечето калории", заяви Жулиано Ларан – асистент професор по маркетинг в Университета в Маями.
По неговите думи тези от нас, които са решили да отслабнат през следващите месеци, е хубаво да изключат телевизорите си за известно време или най-малкото да не гледат новини.
"След като вече знаем, че лошите новини инстинктивно карат хората да търсят повече калории, за да оцелеят, би било доста мъдро да ограничите достъпа си до такава информация временно", съветват специалистите.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!