П оловин килограм ягоди дневно са достатъчно да намалят нивата на "лошия" холестерол и триглицеридите, установиха испански и италиански учени, съобщи ЮПИ.
В изследването на учените от политехническия университет на Марке и университетите на Саламанка и Севиля са участвали 23-ма здрави доброволци, които са получавали по половин килограм ягоди дневно повече от месец.
Изследванията на кръвта им преди и след този период показват, че общият им холестерол е спаднал средно с 8,78 процента, на липопротеините с ниска плътност - т.нар. "лош" холестерол, с почти 14 процента, а на триглицеридите - с 21 процента.
Липопротеините с висока плътност, или "добрият" холестерол, останали непроменени.
Ягодите подобрили и други параметри в кръвта, като липиден профил в плазмата, антиоксидантни биомаркери като вит. С, функцията на тромбоцитите.
Всички те обаче се върнали към първоначалните си нива 15 дни след спирането на "лечението" с ягоди.
Учените нямат преки доказателства кои съединения в ягодите постигат този положителен ефект. Те предполагат, че това са антоцианините - растителните пигменти, които осигуряват червения цвят.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!