Р искът за детето да развие алергия към ядките е по-малък, ако майка му е консумирала ядки по време на бременността, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Би Би Си.
Изследването фокусирало вниманието върху здравословното състояние и хранителния режим на над 8000 деца и майките им.
Американските учени са на мнение, че ранното излагане в утробата създава естествена толерантност към някои храни.
Получените резултати обаче противоречат на тези от други изследвания, които не показаха никакъв ефект от консумацията на ядки или евентуална връзка с нея.
Сега учени под ръководството на д-р Линдзи Фрейзър от онкологичния институт "Дейна Фарбър" в Бостън заключиха, че рискът за децата от развитие на алергия към ядките е с една трета по-малък, ако майките им са консумирали ядки по време на бременността.
Става въпрос за алергия към различни видове ядки, като орехи, бадеми, шам-фъстък, кашу, пекани (американски орехи), бразилски орехи, лешници, фъстъци.
Авторите на изследването уверяват, че консумацията на ядки може да осигури защита срещу бъдещи алергии. Съществуват обаче и други фактори, с които може да бъде обяснена тази защита.
Например жените, които консумират ядки, е по-вероятно да имат по-здравословно хранене, включващо много плодове и зеленчуци.
Резултатите от изследването са публикувани в "Яма педиатрикс".
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!