З а хората, които консумират ядки, рискът от смърт от сърдечни заболявания и рак е по-нисък с една пета, съобщават Ройтерс и британският в. "Дейли мейл".
Това показват резултатите от ново американско проучване, обхванало близо 120 000 души.
Авторите му от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън са установили, че колкото по-голямо е количеството на редовно консумираните ядки, толкова по-значителен е благоприятният ефект.
Всекидневната консумация на шепа ядки понижава риска от смърт по каквато и да е свързана със здравето причина с една пета, като понижава опасността от фатален изход от сърдечно-съдови болести с близо 30 процента и от рак с 11 процента.
Специалистите напомнят, че ядките съдържат ненаситени мастни киселини, витамини, минерали и други полезни съставки, които понижават холестерола и намаляват възпаленията.
Няколко предишни проучвания също са доказвали ползата от консумацията на ядки за намаляване на риска от болести на сърцето, диабет и рак на дебелото черво.
За пръв път обаче специалистите правят мащабно проучване за ефекта от консумацията на ядки върху процентите на смъртност от различни заболявания.
За хората, които не гледат на ядките като на "демони", тъй като имат високо мастно съдържание, това определено е добра новина.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!