Хя яди хора всяка година прекарват инфаркт, без при тях да са били налични рискови фактори като повишени нива на холестерола и триглицеридите.
Проучване от САЩ, публикувано тази седмица, разкрива изненадващи виновници - трилиони бактерии и други микроби в човешкия стомашно-чревен тракт, предаде Ройтерс, цитиран от "Хъфингтън поуст"
Авторите на изследването от центъра "Лърнър" в Кливланд са установили, че някои микроорганизми превръщат лецитина - хранително вещество в яйчния жълтък, черния дроб, говеждото, свинското и пшеничните кълнове - в запушващо артериите съединение, наречено TMAO.
Специалистите са открили също, че
по нивата на съединението в кръвта може да се прогнозира опасността от инфаркт
или инсулт, независимо от други рискови фактори.
Това означава, че изследването на нивата на TMAO може да влезе в арсенала от кръвни тестове, откриващи признаци за предстоящи сърдечносъдови проблеми.
Откритието посочва и нов път за превенция на тези заболявания - видоизменяне на бактериите, така че те да произвеждат по-малки количества TMAO.
Изследването е поредното, което свързва бактериите в човешкия стомашно-чревен тракт със здравето и болестите.
Предишни проучвания например са показали, че някои видове предпазват от астма, докато други влияят върху риска от затлъстяване.
И бактериите са виновни за инфарктите и инсултите
Трилиони бактерии и други микроби в човешкия стомашно-чревен тракт са сред причинителите на инфаркти и инсулти
25 април 2013, 16:54
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!