Бм менните, които ядат редовно ябълки, намаляват риска бъдещото им дете да развие различни алергии и астма, сочат резултатите от изследване.
Американски имунолози от болницата "Сент Джон", Медицинския център в
Детройт и болницата "Бомон" са анализирали данни за над 1000
деца на възраст до 5 години, както и храненето на техните майки по време на бременността.
Децата на майките, които всеки ден по време на бременността
изяждали поне по една ябълка, страдат с 37% по-рядко от алергия и с 46%
по-рядко се разболяват от астма, сочат резултатите.
Положителното действие на ябълките те обясняват със свойствата на
флавоноидите и другите антиоксиданти, съдържащи се в тези плодове.
Една
ябълка дневно е напълно достатъчна за постигането на силен защитен
ефект.
Лекарите са установили още, че консумирането на риба през бременността (поне веднъж седмично) пък намалява с поне 43% опасността от екземи и
дерматит - най-разпространените алергични кожни реакции при
новородените.
Специалистите съветват бременните задължително да се придържат към
балансирана диета, състояща се от голямо количество плодове и зеленчуци и
да избягват преяждането с ядки (особено с фъстъци), които са способни
да провокират алергични симптоми у детето.
Една ябълка дневно по време на бременност
Консумирането на риба през бременността (поне веднъж седмично) пък намалява с поне 43% опасността от екземи и дерматит
19 юли 2011, 17:10
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!