Диетичните безалкохолни увеличават риска от диабет с 60 процента, установи ново изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".
Проучването, в което били анализирани повече от 66 000 жени, установило, че тези, които консумират изкуствено подсладени напитки, са по-склонни към развитие на диабет, отколкото другите, които консумират класическите газирани напитки.
Резултатите, публикувани в "Американски журнал за здравословно хранене", опровергават досегашното схващане, че нормалните газирани напитки са по-вредни за здравето от диетичните.
Негативният ефект от диетичните напитки се засилва от факта, че консуматорите им пият средно по 2,8 чаши седмично, а тези, които пият обикновените газирани напитки, приемат средно по 1,6 чаши за седем дни.
По-калоричните газирани напитки преди бяха свързвани с повишен риск от развитието на захарната болест.
По-малко се знае обаче за техните "по-леки" варианти с изкуствени подсладители, които обикновено са смятани за по-здравословни.
В проучването повече от 66 000 французойки на средна възраст са били разпитани подробно за техните хранителни навици, а здравето им било проследявано в период от 14 години - от 1993 до 2007 година.
Специалистите от Националния институт за здравни и медицински изследвания във Франция изследвали развитието на диабет сред жените, които консумирали диетични и обикновени газирани напитки и другите, които пиели само неподсладени плодови сокове.
Дамите, които пият газирани напитки, са с по-висок риск от развитие на диабет, отколкото другите, които предпочитат плодови сокове.
Тези, които пиели повече от 359 мл газирани напитки, са три пъти по-застрашени от развитието на захарна болест, доказва изследването. Рискът при тези, които пиели повече от 600 мл седмично, става двойно по-голям.
Най-важен е изводът, че дамите, които консумират диетични напитки, са още по-застрашени от диабет, отколкото другите.
Тези, които консумират повече от 500 мл седмично, увеличават риска от развитие на диабет с 15%.
Консумацията на повече от 1,5 литра диетични газирани напитки увеличава риска от диабет с 60 пъти.
"Хората, които консумират диетични газирани напитки, са изложени на много по-голяма опасност от развитието на диабет, отколкото другите, които пият обикновените безалкохолни", заявиха изследователите.
Предишни изследвания свързваха риска от диабет при консумацията на газирани напитки с наличието на аспартам в тях.
Аспартамът е най-често използваният изкуствен подсладител, който има подобен ефект върху нивата на глюкозата и инсулина в кръвта като този на захарозата от захарта.
По данни на Световната здравна организация болните от диабет са 347 милиона по света. С времето това заболяване уврежда сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците, нервите.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!