Н ад 90 на сто от децата и тийнейджърите в САЩ консумират прекалено много сол, а това ги излага на риск от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания по-късно през живота им, сочат данни на американските Центрове за превенция и контрол на заболяванията, цитирани от Ройтерс и Франс прес.
В техен доклад се казва, че американското Управление за контрол на храните и лекарствата трябва да вземе спешни мерки, за да принуди хранителната индустрия и ресторантите да ограничат употребата на сол в продуктите си.
Много деца консумират големи количества сол и рискуват да бъдат засегнати от високо кръвно налягане и сърдечносъдови болести в бъдеще, поясниха от центровете.
Децата на възраст между 6 и 18 години консумират средно 3280 милиграма сол дневно, т.е. количество, което значително надвишава препоръчваните от здравните власти не повече 2300 милиграма дневно.
Ако тенденцията се запази, много деца ще са застрашени от преждевременна смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания, отбелязват авторите на изследването.
В основата на увеличената консумация на сол са индустриалните храни и ястията, сервирани в ресторантите, а не солницата на масата, увериха от центровете.
Техни статистически данни за 2009 - 2010 г. разкриват, че около 43 процента от консумираната сол от 6-18-годишните са свързани с често похапвани от тях хранителни продукти - пици, хляб, колбаси, сирене, тестени изделия, мексикански ястия и супи.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!