Зп първи път в Силистренска област се отглежда древното жито лимец. На 10 декара край дуловското село Секулово с това се занимава арендаторът Илия Николов.
Засега лимецът се отглежда само за семепроизводство и има вече заявки от Варненско. През миналата година пак за семепроизводство е отгледан един декар. Семената са взети от фермера от Рабово Петко Ангелов, преоткрил пшеницата, с която се хранели хората в древността. Не са правени опити в Секулово за производство на хляб или на други храни от лимеца.
Проучват се възможностите за разширяване на производството, защото се оказва, че в Добруджа лимецът дава по-високи добиви.
Идеята да се пренесе лимец и в Добруджа е на сина на арендатора - Николай Илиев- който на последните местни избори бе избран за кмет на Секулово.
Лимец
е една от най-старите храни на
човечеството. Той е житно растение от сем. Poaceae род Triticum, с
видово име Triticum monococcum. В последно време, ведно с желанието на хората да се хранят
правилно и да живеят здравословно, интересът към лимеца се възражда, пишат авторите на сайта limec.biz.
Пшеницата лимец (на немски Einkorn, на
руски однозернянка; в превод и двете думи означават "еднозърнеста") може
да бъде отнесена както към дивите видове пшеница, така и към домашните.
Дивите и култивираните форми на растението се разглеждат като отделни
видове или като подвидове на Triticum monococcum.
Лимецът е диплоиден вид на
олющената пшеница, с твърда покривна люспа и плътно положени
зърна. Култивираната форма се различава от дивата по това, че семената
са по-големи и класовете остават цели при съзряването.
Лимецът е
една от най-рано култивираните форми пшеница. Зърна див лимец са открити
в разкопки, датиращи от епипалеолита в регион на Близкия изток,
известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е
култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. догрънчарски
неолит.
Изследваните ДНКотпечатъци водят към предположението, че
лимецът първоначално е култивиран близо до Карадаг - област в югоизточна
Турция, където са намерени голям брой земеделски поселища от споменатата
епоха.
В по-късни времена - през бронзовата епоха, отглеждането му
постепенно е намаляло за сметка на други култури, за да се сведе до
днешното му състояние на реликт - полузабравено растение, почти без
стопанско значение, отглеждано като регионален вид в Мароко, Турция,
страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция.
Доскоро
по тези места той се е използвал за производство на булгур и като фураж за
селскостопанските животни.
Лимецът е издръжливо растение. Може да оцелява и да се развива дори върху много
бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо.
Геномът му (видът и подредбата на гените в клетките му) е останал
непроменен за векове.
Съвременните пшеници се отглеждат
лесно и дават големи добиви в резултат на провеждана с години селекция
на сортовете. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от
полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен -
хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от
векове.
Лимецът е силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Изключително богат е на витамините А, В и Е,
белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор. Той олицетворява
напълно Хипократовата мечта храната да бъде лекарство, твърдят в сайта bilki.bg.
Учени казват, че витамин Е играе
протективна роля за сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на
половите жлези, а като добър антиоксидант спомага за бързото
извеждане от организма на свободните радикали. Минералите от своя
страна способстват за нормалното физиологично състояние на организма.
Интересен факт е, че съдържанието на цинк в лимеца,
произведен в България, е с пъти по-голямо от това на лимеца, произведен в
други страни. Високото съдържание на магнезий пък го прави изключително
полезна храна за спортуващи хора и особено за страдащите от
мускулни травми и разтягания. И не на последно място - този вид пшеница
се оказва много по-поносим за хора, които иначе проявяват непоносимост
към глутена и не могат да консумират бяло брашно.
Народната медицина препоръчва консумирането на лимец при колит,
неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на
организма.
Освен за заместител на модерните пшеници във всекидневното
хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от цьолиакия -
състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ
се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, той се превръща в източник на интоксикация за организма.
Протеинът, влизащ в състава на зърното на лимеца - глиадин, се оказва
нетоксичен за страдащите от цьолиакия хора.
Чудното древно жито лимец
В Силистренско се проучват възможностите за разширяване на производството, защото се оказва, че в Добруджа лимецът дава по-високи добиви
17 юни 2012, 10:52
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!