Кс сумацията
на червено месо, както и на такова,
претърпяло обработка, наситина увеличава
рисковете от смъртност, докато яденето
на бяло месо - обратно - намалява този
риск, твърдят учени от американския
институт за изследване на раковите
заболявания.
Те
провели мащабно проучване сред повече
от половин милион души на възраст между
50 и 71 години, което започнало през 1995 г.
Тогава
изследваните лица отговорили на подробен
въпросник за своите хранителни навици
за консумацията на червено месо,
консервирано месо и бяло месо. Те са
наблюдавани в продължение на 10 години
чрез данните на службите за социално
осигуряване. През този период 47 976 мъже
и 23 276 жени са починали.
По-голямата
част от тях са обявили във въпросника,
че предпочитат да консумират червено
месо - средно количество 62,5 г на хиляда
калории, приети дневно и при тях рискът
от смърт, ракови или сърдени заболявания
се оказал завишен в сравнение с онези,
които поемали 9,8 г на 1000 калории дневно.
Учените,
провели изследването, са установили
също такава зависимост при онези, които
консумират промишлено консервирано
или обработено месо. При хората,
които приемат средно количество 25 г на
хиляда калории дневно смъртността била
завишена, спрямо онези, които приемат
160 г на 1000 кал. дневно.
Тези
зависимости са установени независимо
от други фактори за здравословен или
нездравословен начин на живот и хранене
- например тютюнопушене и затлъстяване
или консумация на пресни плодове и
зеленчуци и въздържание.
Учените
пресметнали, че 11% от мъжете и 16% от
жените, които са починали по време на
изследването, можеше още да са живи, ако
бяха консумирали по-малко червено месо.
Според
тях съединенията, които предизвикват
рак, се образуват при готвене на месото
при висока температура. Освен това
месото е основен източник на наситени
мазнини, за които се смята, че са свързани
с рака на гърдата и дебелото черво.

Източник:
ЕПА/БГНЕС
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!