Ни итените мазнини се превърнаха във враг номер едно за здравето на сърцето, тъй като гарантират запушване на артериите и увеличават значително риска от инфаркт.
Ново изследване обаче твърди, че не всички наситени мазнини са толкова опасни. Оказва се, че една наситена мазнина, наречена стеаринова киселина, дори може да предпазва от сърдечносъдови заболявания, предаде "Дейли Мейл".
Стеариновата киселина, която откриваме в телешкото и свинското месо, пилето (без кожата), зехтина и млякото, е една от многото наситени мастни киселини, намиращи се в храната.
За разлика от другите наситени мастни киселини (лауринова, миристинова и палмитинова киселина), стеариновата киселина няма неблагоприятен ефект върху нивата на холестерола или други рискови фактори, обвързани с развитието на сърдечни болести.
Даже напротив. Оказва се, че може да бъде полезна, т.е. червеното месо и шоколадът все пак не са чак толкова вредни, колкото сме смятали досега.
Похапването на постно говеждо месо подобрява нивата на холестерола и причината е именно в стеариновата киселина, се казва в изследване, публикувано в американския "Журнал за здравословно хранене".
Доброволци били подложени на диета в продължение на пет седмици. Всеки ден участниците в изследването трябвало да похапват постно говеждо месо. След края на диетата доброволците понижили нивото на холестерола с 5%, а нивото на лошия холестерол с 4%.
Резултатите били почти същите при другите участници, чиято диета включвала консумацията на риба, зеленчуци и протеини.
И двете групи доброволци запазили теглото си по време на изследването.
Д-р Майкъл Ръсел – автор на проучването от Университета в Пенсилвания, твърди, че неподправеното червено месо е носител на уникално количество здравословни мазнини, за разлика от надениците и шунката.
Абсолютен мит е, че всички наситени мазнини са вредни за сърцето, обясняват специалистите.
Храните, които са богати на стеаринова мастна киселина (като червеното месо), даже са полезни за сърцето.
"Истината е, че никой и никога не е казвал: "Хора, спрете изцяло приема на животински мазнини". Просто не трябва да се прекалява с тях", уточняват още авторите на изследването.
Червеното месо не било вредно за сърцето
Ново изследване твърди, че някои от наситените мазнини, които се съдържат в червеното месо, не са свързани с развитието на сърдечносъдови заболявания
5 март 2013, 20:01
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!