М ладите жени, които ядат много червено месо, са малко повече застрашени от рак на гърдата, съобщиха Асошиейтед прес и Би Би Си.
Ако червеното месо бъде заменено с боб, грах, леща, пилешко, ядки и риба, рискът ще намалее, твърдят специалисти от Харвардския университет.
Британски експерти обаче изтъкват, че други изследвания не са показали ясна връзка между червеното месо и рака на гърдата.
Американското изследване е обхванало 88 000 жени на възраст от 26 до 45 години. Учените са анализирали начина на хранене на почти 3000 жени, развили рак на гърдата.
Сред големите почитателки на червеното месо имало 6,8 повече случая на болестта на 1000 души за 20 години.
Учените предполагат, че протеини в червеното месо ускоряват деленето на клетките и растежа на туморите. Химикали като нитратите в обработените меса вече са класифицирани като възможни канцерогени.
Препоръката на здравните власти е хората, които ядат дневно над 90 гр червено и обработено месо, да намалят количеството до 70 гр.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!