30% от всички ракови заболявания в Европа и
САЩ са вследствие на хранителните навици на хората, обясни проф. д-р Стефка
Петрова, национален консултант по хранене и диететика и шеф на Националния
център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ).
Тя говори на национален семинар "Знанието
е здраве", който се проведе днес в Националния център по заразни и
паразитни болести (НЦЗПБ).
Около 1\3 от туморите са резултат от
нерационално хранене, а още повече са онкологичните заболявания, причинени от
комбинацията между неправилно хранене и други канцерогенни фактори като вируси
или лъчи.
Най-рисковите храни са червените меса,
горещите храни, алкохолните напитки, готварската сол.
Печенето на пряк огън на храните или различните
видове добавки в тях като нитрити или пестициди увеличават риска от развитие
на рак.
Проф. Петрова предупреждава, че грилът има
мощен канцерогенен ефект - когато месото или картофите се изложат на директен
пламък, започва т. нар. "пиролиза" и продуктите придобиват
канцерогенни свойства.
При печене на много висока температура на
храни, богати на мазнини, опасността от рак на стомаха например е голям.
Месните колбаси не са по-безобидни от скарата
Нитритът, който се използва при обработката на пушени меса - кренвирши, бекон,
шпекови салами, удря право в стомаха и червата, алармира специалистката.
Изследванията са категорични, че всички
червени меса увеличават риска от отключването на рак на дебелото черво,
гърдата, простатата, бъбреците и панкреаса, обобщава проф. Петрова.
Тя препоръчва хората да следят редовно своето
тегло, защото затлъстяването или свръхтеглото е един от основните фактори за
появата на рак на матката, бъбреците, стомаха, дебелото черво, гърдите,
простатата, жлъчния мехур и панкреаса.
Според цитирани от нея данни в България, която се нарежда на едно от първите
места по наднормено тегло в Европа, 20% от 5-6-годишните момчета са с такъв
проблем, което в зряла възраст води до опасност от образуването на тумори.
Проф. Петрова препоръчва и някои подходящи храни за превенция
на рака и
образуването на тумори - чесън, лук, цитрусови плодове, соя, зърнени храни,
които съдържат биоактивни съединения.
Най-малкото два пъти на седмица трябва да се консумират бобови храни, а ако
добавим и по една чаша червено вино, можем да бъдем напълно спокойни, съветва
още специалистката.
Кафето, чаят, ягодите, малините, сокът от арония, орехите, семената, ядките,
билките, рибата, но най-вече зеленчуците и цитрусовите плодове са най-големите врагове
на рака. Консумацията само на 100 г плодове и зеленчуци на ден намалява риска
от злокачествени заболявания с 20%.
Много обаче трябва да се внимава с кафето,
защото прекомерната консумация може да бъде вредна.
Контролираното хранене все повече се съчетава с прилагането на средства,
стимулиращи противотуморния имунен отговор. За създаване на такива средства в
България се работи повече от 25 години.
Предстои създаването на препарати, комбиниращи
имуномодулиращ състав, като той ще бъде моделиран съобразно конкретната
химиотерапия за избягване на нежеланите ефекти, обясни проф. Петрова.

Източник:
БГНЕС
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!