Нарът дълго време беше определян като суперхрана, тъй като е богат на антиоксиданти, спомагащи за предотвратяването на редица заболявания.
Но изглежда, че той има и още едно полезно свойство, което ще е от полза за лакомниците - намалява усещането за глад, предаде "Дейли Мейл".
Учени установиха, че редовната консумация на екстракт от нар намалява чувството на глад и увеличава усещането за пълен стомах.
Доброволци, които вземали добавка на основата на нар ежедневно в продължение на три седмици, заявили, че се чувствали значително по-малко гладни по време на експеримента, отколкото хората, които вземали плацебо.
Когато получили чиния с храна в рамките на изследването, доброволците, които приемали екстракта от нар, приемали средно с 22% по-малко храна от хората в контролната група, приемащи плацебо, но съобщили за по-голямо удоволствие от блюдата.
Общо 29 доброволци участвали в изследването, осъществено от университета "Кралица Маргарет" в Единбург.
Половината от участниците в групата вземали всеки ден в продължение на три седмици екстракт от нар, съдържащ кожа, месеста част и семена от плода.
Останалите доброволци вземали плацебо.
След три седмици всеки участник изпил по една чаша сок от нар преди да седне на масата, за да похапне паста с доматен сос.
Преди хранене през15 минути и в продължение на два часа след това участниците записвали усещанията си на глад, желание за хранене, ситост и задоволство във въпросник, използван за измерване на чувства и отношение.
Участниците от групата, приемаща екстракт от нар, се чувствали по-малко гладни (със средно 12% по-малко), имали по-малко желание да ядат (с 21%), чувствали се по-сити (с 16%) и по-доволни (с 15%).
Освен това те изяли средно 447 грама паста спрямо 574 грама при участниците от контролната група или с 22% по-малко. Освен това те определили храната си като по-вкусна, отколкото хората от другата група.
Предишни изследвания показаха, че сокът от нар намалява кръвното налягане и стреса.
"Нашето и други изследвания показват, че нарът съдържа антиоксиданти, които могат да неутрализират свободните радикали по-добре от червено вино, зелен чай и соковете, които най-често консумираме", заяви д-р Емад Ал-Дуаили - автор на проучването.
"Сокът от нар може да намали кръвното налягане. Настоящото проучване доказва, че сок от нар намалява чувството на глад и увеличава чувството за ситост и пълнота в стомаха. Оказва се, че екстрактът от нар може и да направи удоволствието от храната по-голямо", продължава специалистът.
"Можем да считаме сока от нар за потенциален съюзник в битката с наднорменото тегло и затлъстяването", завършва д-р Дуаили.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!