Но ои аромати предизвикват у хората положителни емоции.
Френски учени са установили, че уханието на прясно изпечен хляб
влияе на настроението, от него хората стават по-дружелюбни,
съобщи в. "Дейли мейл".
Изводите са на специалисти от университета на Южен Бретан.
Те са направени в резултат на наблюденията на купувачи на
различни щандове на супермаркети.
Покрай купувачите са
преминавали актьори, наети от учените, които "случайно"
изпускали на земята вещите си - кърпички, чадъри, ръкавици.
Най-дружелюбни се оказали купувачите, които са се намирали
на щанда с прясно изпечения хляб.
Те по-често от останалите са
проявявали алтруизъм и са помагали на непознатите да си върнат
загубените вещи.
Поведението им се обяснява с това, че някои аромати
предизвикват у човека положителни емоции, правят го по-добър.
Сред тях е уханието на прясно изпечен хляб, което се асоциира с
домашния уют.
Преди време друго проучване показа, че
миризмата на печен картоф също кара жените да се чувстват по-щастливи.
Ароматите, на които
ухае кухнята след готвене може да предизвика положителни спомени в мозъка.
И
тъй като повечето жени са емоционални, учените направили експеримента именно
върху нежния пол.
Резултатите показват, че печеният картоф предизвиква
най-много хубави емоции и връща жените в детството в кухнята на баба им и около
трапезата с цялото семейство.
Всичко се дължи на съединенията, образувани по
време на печене.
"Най-добрият вкус и аромат на картофите се освобождава
при печене на минимум 130-140 градуса", отбелязва Саймън Бул, ръководител
на изследването.
Ароматът на прясно изпечен хляб ни прави по-добри
Някои аромати предизвикват у човека положителни емоции, правят го по-добър
26 май 2013, 17:42
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!