Избягвайте алкохола и консумирайте повече здравословни напитки - органични плодови сокове, фрешове, зелен чай и вода. Ако се питате защо, веднага ви даваме отговора.
Изследователи са открили, че едно алкохолно питие дневно може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата с 11%. Още по-голям риск има при две напитки дневно - от 22 до 40%, а при три - от 33 до 70%, предаде сайтът Healthy.net.
Здравният портал предлага съветите на д-р Кристин Хорнър, която разказва за връзката между алкохола и рака на гърдата.
Учените разкриват няколко обяснения на факта, че алкохолът повишава риска от развитие на рак на гърдата.
Спиртните напитки увеличават производството на естроген и пролактин в организма. И двата хормона ускоряват деленето на клетките в гръдната тъкан. Колкото по-бързо се делят гръдните клетки, толкова е по-висок риска от развитие на този вид рак.
Алкохолът взаимодейства и с функцията на ензимите в черния дроб. Тези ензими са ни необходими за справянето с различни токсини и карциногени. Те също се справят с естрогена и го подготвят за освобождаване от тялото.
Ако ензимите на черния дроб не функционират правилно, нивото на естрогена, токсините и карциногените в тялото се увеличава, а с тях и риска от развитието на рак на гърдата.
Вместо алкохол, по-добре е да пиете натурален сок от грозде. Гроздето съдържа т.нар. ресвератрол. Той потиска образуването на рак на гърдата и намалява растежа на гръдните туморни клетки.
Ресвератролът е могъщ антиоксидант и противовъзпалително средство. Учените са открили, че и двете му функции предпазват от развитие на рак на гърдата.
Нашите тела имат невероятната способност да се самолекуват. В момента, в който зарежете вредните навици и се отдадете на здравословен начин на живот, тялото ви веднага ще започне да се възстановява, разкрива още д-р Хорнър.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!