П опитайте петима експерти по храненето кои според тях са 13-те
най-полезни храни и ще получите пет различни списъка, но все пак много
от посочените отговори ще се препокриват. Защо? Защото всяка храна
осигурява нещо различно: някои са богат източник на протеини или фибри,
но лишени от много витамини и минерали, докато други съдържат силни
фитонутриенти, витамини и минерали, но не и протеини. Според диетолозите
правилното решение е в това да приемаш разнообразни полезни продукти, пише Здраве.bg.
Ако започнете да консумирате по-често някои от изброените надолу храни, ще ви е и приятно, и полезно.
Ябълки
"Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен" е
крилата фраза. Ябълките съдържат много от доказано мощните антиоксиданти
куерцитин и катехин, които предпазват клетките от увреждане, т.е.
намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания (особено ако ядете
плода с кората). Изследване сочи, че ябълковата обелка съдържа 5 пъти
повече полифеноли от месната й част. Ябълките и техните кори са пълни и с
много фибри (около 2 пъти повече от други плодове като праскови, грозде
и грейпфрут), които могат да помогнат в борбата с излишните килограми.
Боровинки
Те са богати на антиоксиданти, особено антоцианини, които доказано
подобряват зрението и мозъчните функции. Боровинките забавят увреждането на моторната координация и паметта,
съпътстващи стареенето. Те ограничават и възпаленията,
които са неизбежно свързани с почти всички хронични заболявания като се
започне от Алцхаймер и Паркинсон и се стигне до диабет и сърдечна недостатъчност. Други проучвания
сочат, че боровинките са най-ефективни при борбата с рака в сравнение с
всички останали плодове.
Авокадо
То е много богато на мазнини, но полезни - мононенаситени,
които спомагат за понижаването на риска от рак, сърдечна недостатъчност
и диабет. Авокадото допринася за регенерирането на кръвта и тъканите,
стабилизира кръвната захар и е много полезно при сърдечни заболявания.
То е богато на фибри (11 до 17 г в един плод) и е добър източник на
лутеин - антиоксидантът, свързан пряко със здравето на очите и кожата.
Зеле
В света на зеленчуците родът Brassica е най-богат на видове, а зелето е
най-впечатляващо от целия род. Зеленчуците Brassica (вкл.
броколи и китайско зеле) съдържат съставки, наречени индоли, които
ограничават драстично риска от рак. Изчислено е например, че
консумацията на зеле повече от веднъж седмично намалява с над 65% риска
за развитие на рак на дебелото черво. Зелето стимулира имунната система,
убива бактериите и вирусите и пречиства кръвта.
Риба и рибено масло
Яденето на риба помага да се ограничи рискът от сърдечна недостатъчност,
рак, Алцхаймер, удар, диабет и артрит. Разнообразието от ненаситени
мазнини в рибата може да подпомогне и ограничаването на депресията.
Препоръчително е да се ядат рибни ястия поне два пъти седмично, особено
сьомга, херинга и сардини, защото тези видове осигуряват най-големи
количества от полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Избягвайте
често съдържащите живак видове като акула, риба-меч, скумрия.
Чесън
Той понижава нивата на холестерола и
триглицеридите и така предпазва кръвоносните съдове от запушване. Две до
три скилидки на ден намаляват наполовина риска от сърдечна криза при
пациентите със сърдечни разстройства. Чесънът е в челото на списъка с
храни за профилактика на рака. Цели сушени глави чесън помагат да се
пречисти тялото от тежки метали като живака и кадмия. Той е и добро
антибактериално и антивирусно средство, което повишава резистентността
към предизвиканите от стреса настинки и инфекции. Ако не харесвате
мириса на чесъна, яжте го с клонче магданоз.
Гъби
Използвани от векове в източната медицина, гъбите имат силно влияние върху имунната
система - особено видовете майтаке, шиитаке и рейш. Според
нетрадиционната медицина от Далечния изток майтаке например намаляват
риска от рак, вирусни инфекции, висок холестерол и високо кръвно
налягане (и дори ги лекуват). Гъбите навсякъде в Азия се използват като
допълнение към лечението на рака заради свойството им да
противодействат на токсичните ефекти при едновременното прилагане на
химиотерапията и облъчванията за стопяване на туморите.
Бадеми
Те са богати на фибри и мононенаситени мазнини, които понижават
холестерола. Яденето на около 40 г ядки, най-вече бадеми, намалява
наситените мазнини и холестерола и редуцира риска от сърдечни
заболявания. Въпреки че са относително богати на мазнини и
калории, изследванията показват, че всъщност те помагат за свалянето на
килограмите - протеините, фибрите и мононенаситените мазнини по-бързо
създават чувство за ситост и така предотвратяват преяждането.
Яйца
Те са безспорно най-добрия източник на протеини. Яйцата, надминават
млякото, говеждото месо, суроватката и соята по качеството на
протеините, които осигуряват. Освен че съдържат всичките 9 основни
аминокиселини, яйцата са богати на хранителни вещества. И не пропускайте
жълтъците! Хората ги избягват, защото се страхуват, че в противен
случай холестеролът им ще се увеличи, но жълтъкът на яйцето съдържа
холин, който предпазва сърдечната и мозъчната дейност и предотвратява
натрупването на холестерол и мазнини в черния дроб.
Ленено семе
Богати на алфа-линоленова киселина - основната мазнина, която
предотвратява възпаленията, ленените семена са се използвали от векове с
медицинска цел. Днес е доказано, че те имат наистина удивителна
хранителна стойност, много полезни протеини, огромни количества
ненаситени мастни киселини и минерали като магнезий, калий и цинк. Освен това са и чудесен източник на фибри.
Нар
Наровете съдържат до 3 пъти повече антиоксиданти от червеното вино и
зеления чай, а сокът от нар ограничава запушването на артериите, което
от своя страна понижава риска от сърдечна недостатъчност и удар.
Червено вино
Малко количество от какъвто и да е алкохол всеки ден е полезно за
сърцето, защото повишава "добрия" (HDL) холестерол и понижава риска
от тромби. Червеното вино съдържа и силни антиоксиданти, ресвератрол и
сапонини, които влияят положително на сърдечносъдовата система.
Натурален шоколад
Когато става дума за шоколад, колкото е по-горчив, толкова по-добре –
поне що се отнася до здравето. Ползата от шоколада се дължи на
флавоноидите и другите антиоксиданти (същите, които се съдържат в
червените боровинки, ябълките, ягодите и червеното вино). Само
истинското какао съдържа флавоноиди, така че търсете шоколади с високо
съдържание на какао (60% или повече). Тъмният шоколад е с по-малко
калории от останалите видове и когато се консумира умерено, намалява
“лошия” (LDL) холестерол и ограничава появата на артериални плаки.
13 наистина супер храни
Те са: ябълки, боровинки, авокадо, зеле, риба, чесън, гъби, бадеми, яйца, ленено семе, нар, червено вино, натурален шоколад
1 ноември 2012, 17:03
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!