10

„Да бъдеш съзнателен означава, че знаеш, че умът и духът ти могат много повече от тялото ти.“

Д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation и инвеститор

Д-р Пламен Русев е изключително харизматичен и позитивен човек. Инвестира в технологични компании в областите здравеопазване, финанси, блокчейн, храни, земеделие и др. Той е член на борда и участва в управлението на редица компании и социални проекти в цял свят.

Стотици медии, едни от най-престижните сред които са световните лидери The Economist, Monocle, Forbes, El Mundo, Business Insider, Xinhua, CNBC-e и много други публикуват статии и интервюта с д-р Пламен Русев. Международни организации като Световния Икономически Форум споделят негови идеи на тема технологии, иновации и икономика.

Два пъти му е присъдена титлата Доктор Хонорис Кауза от университети в Европа и Америка, а в България различни организации на индустрията удостояват Пламен Русев с редица награди, в това число за “Цялостен принос в развитието на дигиталната икономика на България”, “най-добра умна инвестиция”, най-продаван автор на българска бизнес литература, почетни отличия и специални награди от Български Икономически Форум, БГ сайт, Българската Уеб Асоциация, фестивала Медиа Микс и много други, а външно министерство го обявява за посланик на добра воля по дигиталните въпроси на Дипломатическата служба на Р. България.

А сега NOVA и Webit обединяват усилия в най-мащабното събитие за личностно и професионално развитие - Future Forum. Tази есен водещата медийна компания NOVA и създателите на глобалната екосистема от иноватори, инвеститори и бизнес лидери Webit ще представят за първи път в София национален кариерен форум на световно ниво, с включено изложение за подбор на кадри. Това ще се случи на 23 и 24 октомври в Националния дворец на културата. 

Повече за мащабния кариерен форум, програмата и изложението можете да откриете на Future Forum 

За това как не винаги 1+1=2 и защо е добре да се фокусираме не върху нещата, които ще се променят, а върху нещата, които ще бъдат постоянни - като хората, планетата, живота и смъртта, споделяме мислите му с вас, без редакторска намеса:

НАЙ-ВАЖНАТА ПОБЕДА

Да бъдеш съзнателен означава, че знаеш, че умът ти може много повече от тялото ти.

Ето един пример: Колко километра мислите, че човек може да тича без да спре? Най вероятно никой не се съмнява, че човек в добра физическа форма може да бяга 42 км - толкова е един маратон и ние виждаме на финала как завършват задъхани и много уморени спортисти. Но това ли е предела на човешкото тяло? Или по-правилния въпрос, това ли е пределът, който човешкия мозък поставя?

Отговорът е не! Пределът е толкова, колкото можете да си представите. Вече има хора, които си представиха и пробягаха 800 км без прекъсване, като поставиха нов световен рекорд. Той е възможен само със силата на мозъка и духа! Ето защо е важно да се възползваме максимално от мозъка си. През целия си живот хората се сравняват и състезават с някой. Но всъщност за човекът е важно да осъзнае, че не се състезава с други хора, а със себе си. Когато губи времето си безцелно, човек губи от себе си и собствения си потенциал; когато не добавя стойност към себе си и към живота на своето семейство, най-близките приятели, общността си и човечеството - губи срещу себе си, защото най-трудната, но и най-важната победа е тази над самия себе си.

АБСОЛЮТНИЯ (ПЪЛНИЯ) УСПЕХ

Друга заблуда е постигането на абсолютния успех. Нека да видим какво означава това. Представете си едно дете, което играе футбол. Нека да приемем, че това дете е постигнало абсолютния успех и независимо къде е на терена, като ритне топката отбелязва гол. Това дете няма да изпитва абсолютно никаква радост от поредния си гол, защото той ще е сигурен. Има обаче и социален елемент - много скоро няма да има никой от компанията му, който да иска да играе с него, защото не им дава шанс да се изявят. Това дете ще остане изолирано и самотно в перфекционизма си и абсолютния му успех няма да му носи никаква радост. Това ли е животът, към който се стреми човек?

Животът е приключението по пътя на съзнателно учение и развиване на самите себе си и радостта от постигнатите малки и по-големи успехи със всяка крачка. 

Повечето хора учат от собствените си грешки, но има и хора, които учат и от грешките на другите. Това им дава много по-голямо предимство по пътя. 

След семейството и родителите, училището е мястото, където човек се учи от грешките на другите, като изучава техните успехи и неуспехи в математиката, науките, изкуствата, спорта и др. За съжаление в училище често учат, че има само един правилен отговор или едно решение на задача. Всъщност в нашата реалност няма само един верен отговор. 

1+1 НЕ Е РАВНО САМО НА 2

Преди няколко месеца нашият по-малък син, Йоанн,  дойде при мен и беше разстроен от дискусия с учител, който настоял, че начина на решението му на задача не е правилен. И тъй като през целия им съзнателен живот с майка им учим синовете ни, че в живота няма един единствен верен отговор, той беше много разстроен от случката. 

Веднага след училище ни чакаше за разговор, който започна директно с това, че не може да приеме, учителят да му казва, че 1+1 е равно само на две, защото според него 1+1 =1. И даде пример с това, че ако върху една капка вода капнеш още една капка вода, то резултатът ще е една капка вода и в този случай една капка + една капка ще правят една капка. “Не е ли така?” ме попита той. 

Истината е, че примерът му ми хареса, но въпросът към него беше защо мисли в намаляващи числа, а не в растящи (в изобилие). И му дадох друг пример - с нашето семейство, а именно, че аз и майка му сме 1+1, но след като се събрахме семейството ни стана 4 членно. Така, че видимо 1+1 в този случай е равно на 4, а може и да е 10. В този смисъл е въпрос на възприятие на света и умение за тълкуване на знаците по пътя ни, за да живеем или живот с много възможности и в изобилие, или такъв в намаляващи числа и по-малко възможности и недоимък.

Да бъдеш съзнателен означава, че осъзнаваш това и действаш като не спираш да наблюдаваш, учиш и се адаптираш към непрекъснато променящия се свят. 

ЗА БЪДЕЩЕТО НА ПРОФЕСИИТЕ

Благодарение на бързото навлизане на изкуственият интелект, повечето от професиите на бъдещето все още нямат имена и това поставя много въпросителни пред личното и професионално развитие на хората. Все по-трудно те си представят и знаят как да се подготвят за бъдещето.

Всеки успешен предприемач и добър мениджър знае, че при подготовката на един бизнес план е важно да се постави фокус върху нещата които са сигурни и които ще доведат в максимална степен до изпълнение на плана. Същото е и когато човек планира дългосрочно своето бъдеще или бъдещето на децата си. Трябва да се фокусираме не върху нещата, които ще се променят, а върху нещата, които очакваме да останат непроменени и сравнително постоянни. Откакто свят светува, този, който прави нещо полезно за хората винаги е бил ценен, независимо от средата наоколо. С други думи -  правиш ли нещо от което един човек има нужда и правиш ли го по много добър начин, няма начин да не си ценен от другите.  Хората и човешкото са константата в това уравнение. Те ще продължат да бъдат хора и за това си струва да съсредоточим вниманието си и да изградим знания за тях. И както може би сте чували Питър Дракър, бащата на съвременните методи за управление, казва: „Най-добрият начин да предскажете бъдещето е да го създадете“. Създаването на желано бъдеще е възможно само въз основа на надеждни набори от данни от знания, които научаваме в училище и продължаваме да учим и да се събираме през целия си живот. Ако трябва да изброя само четири неща, които ще направят живота на все човек по-добър то това са:

1. осъзнато наблюдение

2. учене през целия  живот

3. адаптация 

4. липса на страх

Наблюдението е да си съзнателен и да не пропускаш онова, което се случва около теб във всеки един миг от живота ти. При учението е важно да се знае, че още от малки децата трябва да се научат да учат постоянно и цял живот. Адаптацията е отговорът, който човек дава на база своята осъзнатост и знания на постоянно променящата се среда, така си гарантира сигурност, обезпеченост, и наличие на възможности през целия си живот. Липсата на страх е най-важното условие, човек да не се спира пред нищо и да прилага първите три правила независимо от условията и обкръжаващата го среда. Страхът е най-лошият съветник и от страх, хората не опитват да правят неща, а от там и губят възможности. Провалът не е ако си опитал и не си успял, това е урок. Провалът е когато не си се опитал въобще.

Ако има само три неща, които да запазите в себе си и запомните от този  разказ, бих искал те да са:

1. Бъди безстрашен и никога не се страхувай от провал, но...
2. Научи и как да се учиш от собствените си провали и особено от грешките на други хора, за да се адаптираш към постоянно променящата се среда около теб.
3. Научи се да наблюдаваш осъзнато и да се доверяваш на себе си; тренирай мозъка си в изобилие от възможности, а не в недостиг на ресурси. Това ще помогне да преминеш от конкуренция с другите към господство над собствения си живот и успех в собствената си игра.

Future Forum ще даде възможност на всеки мотивиран човек да придобие знания от световни и български експерти и да открие вълнуващи нови възможности за кариера, а работодатели от всички индустрии - да се срещнат на място с талантливи професионалисти, готови за промяна. Всичко това ще се случи на 23 и 24 октомври в Националния дворец на културата.Future Forum се провежда едновременно и с Webit Festival, на който тази година, правителството взе решение България да е страна-партньор. 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудовището „Берил“ приближава Ямайка, след като опустоши Гренада

Чудовището „Берил“ приближава Ямайка, след като опустоши Гренада

Свят Преди 7 часа

Предупреждения за опасност бяха обявени и за Каймановите острови, южното крайбрежие на Доминиканската република и Хаити и полуостров Юкатан

Затвор за проститутка, дрогирала до смърт студент във Варна

Затвор за проститутка, дрогирала до смърт студент във Варна

България Преди 8 часа

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС

Пътници чакат близо 24 часа полет от Летище София

Пътници чакат близо 24 часа полет от Летище София

България Преди 10 часа

Отлаганият полет е за Мадрид

Върнаха в ареста бащата и сина, обвинени за жестокия побой над шофьор

Върнаха в ареста бащата и сина, обвинени за жестокия побой над шофьор

България Преди 10 часа

Преди дни те бяха освободени под "парична гаранция"

Кабинетът назначи 7 нови областни управители

Кабинетът назначи 7 нови областни управители

България Преди 10 часа

Със същото решение са освободени заемащите досега длъжността

Изложба "Божурът среща розата"

Ясни са победителите в конкурса за фотография и рисунка „Божурът среща розата“

Любопитно Преди 11 часа

Събитието бе организирано по случай 75 години дипломатически отношения между България и Китай

<p>Патриарх Даниил пред парламента: Бог да помогне</p>

Патриарх Даниил пред НС: Нашата молитва е Бог да помогне

България Преди 11 часа

Даниил: Всички се нуждаем от това да бъдем смирени

Русия къса с Парламентарната асамблея на ОССЕ

Русия къса с Парламентарната асамблея на ОССЕ

Свят Преди 12 часа

Подобна декларация беше приета от Държавната дума, долната камара на парламента

Как трябва да се гледа мач от Евро 2024 (ВИДЕО)

Как трябва да се гледа мач от Евро 2024 (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Практично и забавно едновременно

Асен Василев: Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен

Асен Василев: Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен

България Преди 13 часа

Съпредседателят на ПП коментира очакванията си след като НС не избра Росен Желязков за премиер

огън пожар пламъци

Силна мълния предизвика горски пожари на гръцкия остров Тасос

Свят Преди 13 часа

Над 32 пожарникари се борят с пламъците

Главчев: Готов съм отново да бъда служебен премиер

Главчев: Готов съм отново да бъда служебен премиер

България Преди 13 часа

"Ако няма кой друг, ще изпълнявам отново същите функции"

Лили Алън се присъедини към OnlyFans, ще продава снимки на краката си

Лили Алън се присъедини към OnlyFans, ще продава снимки на краката си

Любопитно Преди 13 часа

Първата публикация в нейния акаунт OnlyFans беше на 25 юни

Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

България Преди 13 часа

Президентът бе скептичен след отхвърлянето на проектокабинета на ГЕРБ "Росен Желязков"

Методиев: Категорично няма да подкрепя кабинета на ГЕРБ

Методиев: Категорично няма да подкрепя кабинета на ГЕРБ

България Преди 13 часа

Независимият депутат изтъкна няколко причини

Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова от "Величие" към ГЕРБ: Унищожихте и продадохте България, за да се откупите

България Преди 14 часа

"Наблюдавала какво се случва и какви са последствията от вашите решения", коментира тя