1

В сеизвестен факт е, че най-големите компании в света на модерните технологии постоянно се стремят да се представят като иноватори и стожери на бизнес етиката, искащи да задоволят всички претенции на клиентите си. Въпреки това, под тази бляскава фасада често се крият мрачни тайни, разкриването на които предизвиква грандиозни скандали. От събирането на огромни количества лични данни до прилагането на противоречиви търговски практики, примерите в това отношение не са един или два. Ето и някои от тях:

  • TikTok и защитата на личните данни

TikTok е изключително популярна социална мрежа, особено сред тийнейджърите, която е собственост на китайската компания ByteDance. Тя е подложена на ожесточени критики заради начина, по който обработва и съхранява личните данни на своите потребители. Някои дори изразяват опасения, че достъп до тях може да има правителството в Пекин – твърдения, които ръководителите на ByteDance категорично отхвърлят. Приложението събира широк набор от данни, включително местоположение, информация за устройството, на което е инсталирано, както и история на сърфиране. Според редица експерти, всичко това може да бъде използвано не само за наблюдение, но дори и за оказване на влияние върху поведението на потребителите. През 2019 г. властите в САЩ започнаха разследване на потенциалните опасности, които крие TikTok, а няколко държави обмислят да забранят достъпа до приложението. Скандалът също така накара експерти и правозащитници да призоват социалните мрежи да разкрият повече детайли относно начина, по който се обработват данните на непълнолетни лица.

  • Експлодиращите батерии на Samsung

През 2016 г. южнокорейският технологичен гигант Samsung попадна в центъра на общественото внимание по една крайно неприятна причина – оплаквания на потребители, че закупените от тях смартфони Galaxy Note 7 се запалват заради дефектни батерии. Самото устройство първоначално беше определяно като изключително новаторско и разполагащо с всевъзможни авангардни функции, но впоследствие остана в историята единствено със своя „експлозивен проблем“. Съобщения за прегряване и избухване в пламъци на смартфони от този модел започнаха да се появяват броени седмици след пускането му на пазара. Ситуацията ескалира, след като беше съобщено за инциденти по време на полети. В резултат, редица авиокомпании забраниха да се допускат хора с Galaxy Note 7 на борда на самолетите им. Първоначалният отговор на Samsung беше да изтегли част от смартфоните и да замени дефектните батерии. Това, обаче, не помогна на компанията да овладее кризата. Сигналите за подпалили се устройства нарастваха с всеки изминал ден, което в крайна сметка доведе до пълното изтегляне на всички апарати по цял свят. Експертите отбелязват, че това е едно от най-значимите подобни събития в съвременната история. То нанесе щети на Samsung в размер на няколко милиарда долара. Все пак, от всичко това произлезе и нещо положително – въвеждането на по-строги правила за безопасност преди пускането на подобни устройства на пазара.

  • Скандалният Windows 10

Когато компанията Microsoft представи новата си операционна система Windows 10 през 2015 г., тя беше приветствана от мнозина заради качествения си дизайн и големия брой нови функции, които предлага на потребителите. Не след дълго, обаче, експерти започнаха да алармират, че за разлика от предишните версии, Widnows 10 събира безпрецедентно количество лични данни от всеки, който го използва. От компанията се защитиха, че това е необходимо, за да предложат на клиентите си продукт, който да отговаря на персоналните нужди на всеки един от тях. Липсата на прозрачност за действията на Microsoft влошиха ситуацията и въпреки че бяха предоставени опции, чрез които да се ограничи събирането на лични данни, прилагането им на практика се оказа почти невъзможна задача. Това доведе до вълна от недоволство срещу технологичния гигант, а някои сравниха Windows 10 с „шпионска програма, маскирана като операционна система“. Властите в няколко държави дори започнаха разследвания, за да се разясни какви данни събира Microsoft. В крайна сметка, от компанията взеха серия от допълнителни мерки, за да разсеят притесненията на своите клиенти.

  • Бавните смартфони на Apple

През 2017 г. компанията Apple се оказа замесена в голям скандал, след като стана ясно, че нарочно забавя работата на някои от по-старите си модели iPhone. Редица потребители я обвиниха, че по този начин ги принуждава да сменят смартфоните си с по-нови и скъпи такива. Представители на Apple отхвърлиха тези твърдения и обясниха, че целта им е друга – да „удължат живота“ на устройствата. Според тях, литиево-йонните батерии на по-старите модели не успяват да отговорят на текущото потребление. Това може да доведе до изненадващото им спиране или да повреди някои от техните компоненти. Именно по тази причина от Apple решиха да пуснат софтуерен ъпдейт, който да подобри представянето на батериите, но и да забави работата на устройствата – нещо, за което потребителите не бяха предупредени. Мнозина се възмутиха от действията на компанията, срещу нея бяха заведени дела и започнаха разследвания. Недоволните от решението на Apple подчертаха, че клиентите на гиганта е трябвало да бъдат предупредени за забавянето, както и за възможността то да бъде избегнато, ако се смени самата батерия. В опит да намалят напрежението, от компанията предложиха различни промоционални оферти на своите клиенти, а освен това въведоха функция, позволяваща на всеки да следи състоянието на батерията си и, ако желае, да изключи забавянето.

  • Amazon срещу профсъюзите

Amazon е един от най-големите работодатели в световен мащаб. Компанията, обаче, редовно е подлагана на ожесточени критики заради агресивните тактики, които прилага, за да попречи на служителите си да членуват в профсъюзи. Те включват провеждането на задължителни антисиндикални срещи, както и разпространяването на различни материали на въпросната тематика. Според някои, Amazon също така използва сложни методи за наблюдение, като следи активността на служителите си в социалните мрежи и проучва мненията им по въпросите, свързани с дейността на профсъюзите. Един от най-известните примери за борбата на Amazon срещу синдикатите е случилото се в Бесемер, Алабама през 2021 г. Тогава работници в местния склад на компанията се опитаха да създадат свой профсъюз, което предизвика разпален дебат. Отговорът на Amazon не закъсня и включваше ожесточена кампания срещу плановете на служителите си, включваща текстови съобщения, разлепяне на плакати и дори промяна на светофарите в района на склада, за да се попречи на синдикалистите да разговарят с работниците в своите автомобили. Всичко това привлече голямо внимание към темата за условията на труд, но опитът за създаване на профсъюз в крайна сметка се провали.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Още от автора:

Една година по-късно – задълбочаващата се криза в Близкия изток

Сблъсъкът на вицепрезидентите – Джей Ди Ванс срещу Тим Уолц

Унгария поглежда към Африка

Екстремното време, което заплашва Европа

Най-абсурдното състезание в историята на Олимпийските игри

Тръмп или Харис – за кого ще гласуват младите американци

Подкрепят ли САЩ създаването на палестинска държава?

„Враждебен сексизъм“: Готови ли са САЩ да изберат жена за президент

Войната в Украйна и растящото влияние на Русия в Африка

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Иванчо се обажда на учителя си: - Господин Петров, Иванчо не може да дойде утре на училище. Той е болен. - С кого разговарям? -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
.

Киър Стармър ще разговаря с лидерите на САЩ, Германия и Франция в Берлин

Свят Преди 23 минути

Подробности четете в следващите редове

Снимката е илюстративна

Руски хакери отново са спрели сайтове на белгийски институции, съобщават местни медии

Свят Преди 58 минути

Медиите уточняват, че въпросната хакерска група се обявява срещу всякаква подкрепа за Украйна

Big Brother се завръща тази вечер с 16 интригуващи съквартиранти

Big Brother се завръща тази вечер с 16 интригуващи съквартиранти

Любопитно Преди 1 час

Новият сезон на най-чаканото риалити в ефира започва в 21:30 часа по NOVA

а

Руски петролен терминал в Крим продължава да гори, властите наредиха евакуация

Свят Преди 1 час

Пожарът не е овладян и продължава да се разпространява, като са се запалили три резервоара за петролни продукти

Ким Чен Ун и поздравът му към Путин, който притесни света

Ким Чен Ун и поздравът му към Путин, който притесни света

Свят Преди 1 час

Пхенян ще ускори стъпките, за да превърне страната във военна суперсила с ядрени оръжия, заяви лидерът на Северна Корея

Пожарна кола, обхваната от пламъци след руска атака с дронове срещу Харков

Най-малко 21 души са ранени при руска атака срещу Харков, съобщи областният управител Олег Синегубов

Свят Преди 1 час

Руските сили за противовъздушна отбрана са унищожили 16 украински дрона през нощта

израел армия

Израелската армия обяви, че е започнала сухопътна операция в Югозападен Ливан

Свят Преди 2 часа

"Хизбула" днес каза, че е изстреляла множество ракети по различни цели в Северен Израел

,

Полицаи откриха наркотици и списъци с имена в Пазарджик, има задържан

България Преди 2 часа

Извършват се паралелни проверки на адреси в квартала

,

Общо 719 секции в 57 държави са разкрити зад граница, съобщи Цветозар Томов

Томов призова хората, които искат да гласуват зад граница, да подават заявления, защото това улеснява подготовката на гласуването там

Каква пенсия взимат германците

Каква пенсия взимат германците

Свят Преди 3 часа

Пенсионната система в Германия е похарчила през 2023 г. близо 380 милиарда евро за пенсии

<p>Изгониха сина на Осама бин Ладен от Франция&nbsp;</p>

Синът на Осама бин Ладен е депортиран от Франция, забраниха му да се връща в страната

Свят Преди 3 часа

Омар бин Ладен живеел от години и рисувал пейзажи в село в Нормандия

Кола удари каруца в Добричко, четирима пострадали, сред които и дете

Кола удари каруца в Добричко, четирима пострадали, сред които и дете

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал на пътя между селата Пчеларово и Царевец

<p>ЕС въвежда възможност за налагане на нови санкции на Русия</p>

ЕС въвежда възможност за налагане на санкции при дестабилизиращи действия от страна на Русия

Свят Преди 3 часа

Новите мерки ще включват запор на имущество, забрана за получаване на средства и забрана за пътуване до ЕС и преминаване през територията му

<p>Жена изяде пепелта на съпруга си, след като разкри изневерите му</p>

Отмъщението на вдовицата: Жена изяде пепелта на съпруга си, след като разкри неговите изневери

Свят Преди 3 часа

Уейт прекарва месеци в разкриване на тайния живот на съпруга си

Ден на траур в Босна и Херцеговина в памет на жертвите от наводненията

Ден на траур в Босна и Херцеговина в памет на жертвите от наводненията

Свят Преди 3 часа

Стихията отне живота на най-малко 21 души