П ластмасовите опаковки за храна са много разпространени в целия свят, тъй като са евтини и удобни за производство и употреба. Въпреки това те са един от големите замърсители на околната среда и много организации търсят начини за справяне с тях.
Учени от университетите на Рътгерс и Харвард обявиха, че са създали нов тип опаковка, която може да реши този проблем, съобщава Engadget. Тя се пръска със спрей и е с изцяло органичен състав от растения.
Спреят съдържа биополимер и въглехидрати, които създават фибри. Те се прикрепят към храната и я защитават от нараняване и замърсяване. Дори могат да предпазат от вируси и бактерии, тъй като съдържа натурални органини защити.
ИТ гиганти искат да "улавят" въглерода в атмосферата
Тестовете са показали, че този тип опаковка е удължила срока на годност на авокадо на щанда с до 50%. Самото покритие се разгражда самостоятелно в рамките на 3 дни след полагането. Също така може да се измие с обикновена вода по всяко време.
Учените работят и по обновена версия на спрея със своеобразна активна имунна система. Фибрите ще могат да разпознават бактерии и да се активират, за да ги унищожават.
"Скритият" консуматор на ток в домовете
За сега създателите на проекта не коментират колко време ще им е нужно, за да комерсиализират разработката и тя да навлезе в масовото производство. Плановете им изглежда са сериозни, тъй като казват, че това е част от "ново поколение, "умни" и "зелени" опаковки за храна".
Увеличил ли се е делът на възобновяемата енергия в България?
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!