Японските специалисти за пръв път намериха научно обяснение на едно от най-широко известните правила на гастрономите: червеното вино трябва да се пие с месо, а бялото - с риба.
Според експертите на японския производител на вино Mercian Corporation заради съдържанието на желязо в червеното вино, съчетаването му с риба оставя неприятен рибен привкус.
Освен това един от авторите на изследването - професор Такаюки Тамура отбелязва, че познавачите на виното са създали това правило заради несъответствието на аромата на червеното вино и рибата.
Съществуват обаче и изключения от това правило, тъй като някои червени вина наистина се съчетават добре с морските продукти.
При експеримента дегустаторите са изпробвали 38 вида червено вино и 26 вида бяло по време на обяд, включващ блюда с морски миди.
Някои от вината са съдържали незначително количество желязо и неговото ниво е варирало в зависимост от страната производител и годината на производство.
Оказало се, че вината с висока концентрация на желязо са оставяли по-наситен рибен привкус след обяда.
Този привкус е изчезвал, след като изследователите са добавяли вещество, неутрализиращо желязото в напитката.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!