Пе ечето хора, които се готвят за изпити или полагат интензивен
умствен труд, имат навика да се подкрепят с нещо сладко или да пият
подсладени захарни напитки, за да "засилят" ума си.
Ново проучване на Калифорнийския университет
в Лос Анджелис, за което разказва БоленЗдрав, разкрива обаче, че захарта всъщност ограничава
умствените ни способности, а ефектът настъпва след по-малко от шест
седмици.
Меню, в което има много фруктоза (тя се слага за подслаждане в
напитките), забавя работата на мозъка, затруднява способността да се
помни и учи.
Има и добра новина - хапването на мазна риба, като
например сьомга, или на ядки неутрализират негативния ефект от захарта.
Това, което ядем, засяга мисленето ни в буквалния смисъл,
казва проф. Фернандо Гомез-Пинила от екипа учени.
По-рано те са правили
други проучвания, които доказват как фруктозата допринася за
възникването на диабет, наднормено тегло и затлъстял черен дроб, но това
е първото, което изследва влиянието директно върху мозъка.
В повечето газирани напитки производителите влагат царевичен захарен
сироп, който е по-евтин.
Неотдавна в Източна Европа гръмна скандал,
след
като учени от Чехия разкриха, че дори известни фирми произвеждат
напитки с по-ниско качество, като използват този по-евтин начин за
подслаждане на стоката си за Източна Европа. Потребителите там били "с
по-ниски изисквания".
Тезата си за влиянието на захарта върху мозъка учените от САЩ
доказали с опити върху плъхове, които имат сходна с хората химия на мозъка.
Не
говорим за фруктозата, която естествено се съдържа в пресните плодове,
тя съдържа и важни антиоксиданти, уточнява проф. Гомез-Пинила. Той е
загрижен за въздействието на захарния сироп, който се слага като
подсладител и консервант в хранителните стоки
Вместо вода плъховете пили шест седмици разтвор с такава фруктоза. Втора
група опитни гризачи получила в добавка омега-3 наситени мастни
киселини от ленено семе и докозахексаенова киселина (DHA). Втората
киселина е необходима за здрав мозък.
Плъховете тренирали в лабиринт,
който имал само един изход. В него имало и много визуални ориентири,
които помагали да намерят пътя.
Животинките, които пиели захар, губели
често ориентир. Анализ на мозъчна тъкан показал, че инсулинът е загубил
голяма част от мощта си да влияе на сивите клетки.
По този начин те губят
способността си да съхраняват енергия за напрегнати ситуации.
Редовният
прием на омега-3 обаче пазел мозъка от фруктозата. "Това е като да
спестиш пари в банката на влог. Изграждаш си резерв и посягаш към него в
нужда", обобщава проф. Гомез-Пинила.
Захарният сироп в напитки и храни ограничава умствените ни способности
Неотдавна в Източна Европа гръмна скандал, след стана ясно, че и известни фирми произвеждат напитки с по-ниско качество, като използват евтин царевичен захарен сироп за региона
17 май 2012, 12:39
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!