Изследователите открили, че нациите, които консумират повече мляко и млечни продукти, имат и повече Нобелови лауреати сред популацията си, предаде "Дейли Мейл".
Миналата година специалистите публикуваха изследване в Новия английски журнал за медицината, с което доказаха силната връзка между консумацията на шоколад и Нобеловите награди. В тогавашното проучване става ясно, че шоколадът е отговорен за допълнителната стимулация на мозъка.
Това накарало изследователите да се замислят.
Шоколадът доста често е консумиран с мляко. Това означава ли, че количеството мляко и млечни продукти могат да са горивото за успеха на носителите на Нобелова награда?
Те се обърнали към информация от 2007 година от Организацията за храни и земеделие, която дава яснота за консумацията на мляко на глава от населението в 22 страни.
Използвайки и резултатите от проучването с шоколада, изследователите открили съществена връзка между двете изследвания.
Швеция има най-много Нобелови лауреати за 10 млн. Население. Оказва се, че шведите пият най-много мляко на глава на населението – 340 литра на година на човек.
Проучването показва, че в Китай има най-малко Нобелови лауреати в населението си, но и е нацията, която най-малко консумира мляко и млечни продукти – 25 литра годишно.
Има правдоподобно биологично обяснение за връзката, тъй като млякото е богато на витамин D, а това помага за стимулиране на мозъчната дейност, твърдят учените.
„Така че, ако искате да увеличите шанса си да спечелите Нобелова награда, просто яжте повече шоколад, но и добавяйте към него чаша мляко“, казва в заключение доклада.
Изследването е публикувано в Журнал за практическа неврология.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!