К алифорнийци използваха "магията" на науката и създадоха машина, която превръща водата във вино за три дни.
Новото изобретение дори може да направи различни видове вино, сред които каберне совиньон и шардоне, съобщи в. "Дейли мейл".
За целта се използват пликчета със съставки, избира се желаният вид вино и неговите характеристики, и се включва машината. След това процесът на ферментация може да се наблюдава с приложение за смартфон, което известява и когато виното е готово.
Създателите на машината винарят Кевин Бойър и търговецът Филип Джеймс не разкриват тайната й. Те казаха само, че тя има камера за ферментация с електрически сензори, преобразуватели, помпи и загряващи устройства. Това осигурява "контролирана среда за първична и вторична ферментация, ако е необходима".
Двамата изобретатели са направили прототип на машината и се надяват да осигурят финансиране, за да започнат производството й. Ако успеят, ще я пуснат в продажба още до края на годината.
Машината ще струва 499 долара, а съставките за производство на една бутилка - 2 долара. Виното е с трайност една-две седмици, защото се бутилира с въздух, а не с инертен газ.
Първоначално смеските за вино ще са за каберне совиньон и шардоне от долината Напа, пино ноар от Орегон, тосканско вино от Италия, совиньон блан от Сонома, червено и бяло бургундско вино.
След няколко месеца обаче ще бъдат предложени още разновидности.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!