В едно популярно видео астронавтите на борда на Международната космическа станция се рееха насам-натам, вкусвайки нещо неочаквано в условията на космоса.
„Супер! Вкусно е! Харесва ми! Свежо е!”, казваха те, докато опитваха листата от червена маруля.
За пръв път в историята астронавтите имаха възможността да се насладят на плодовете на своя собствен труд.
Видеото, разпространено от НАСА през 2015 г., в което астронавтите Скот Кели, Кйел Линдгрен и Кимиа Юуи се наслаждават на поникналата в космоса маруля, продължава да предизвиква интерес.
Резултатите от проучването относно „космическата” маруля, започнало през 2014 г., бяха публикувани миналия петък в журнала Frontiers in Plant Science.
Оказва се, че това специално растение е не само вкусно, но и безопасно за консумация.
Първият подобен експеримент със засаждането и отглеждането на маруля на борда на МКС бе извършено през 2014 г.
Пробите след това бяха замразени и изпратени в космическия център „Кенеди” за допълнителни анализи. Първичните резултати показаха, че марулята е безопасна за консумация.
Lettuce grown in space is not only tasty, and safe for astronauts to eat -- it's also free of disease-causing microbes, and is as nutritious as lettuce grown on Earth. https://t.co/8uiv3w97CF
— CNN (@CNN) March 8, 2020
От тогава астронавтите са отгледали още няколко вида зеленчуци, които също показват блестящи резултати.
Изследваната червена маруля в периода от 2014 г. до 2016 г. показва, че тя е не само безопасна, но и еднакво хранителна в сравнение с тази, която се отглежда на Земята.
„Бяхме много изненадани от ентусиазма на астронавтите да отглеждат и ядат маруля”, споделя Кристина Кодадад, един от авторите на проучването.
„Способността да отглеждаме растения в подобна среда, която да е безопасна за консумация от астронавтите, ще става все по-наложителна предвид амбициите на НАСА за предприемането на по-дълги мисии”, допълва тя.
Detailed Tests Show Space-Grown Lettuce Is as Safe And Nutritious as Earth Lettuce https://t.co/bPk5Wsa4vs pic.twitter.com/WVFqddDf73
— JamesS (@greenleukocyte) March 10, 2020
Към този момент астронавтите в МКС разчитат на предварително пакетирана храна, към която те добавят вода, за да стане годна за ядене.
Сушени плодове, ядки, фъстъчено масло, пилешко месо, говеждо и още много храни съставляват част от съдържанието на тези пакети.
Салатите и свежите зеленчуци обаче не могат да бъдат обработени по този начин и съхранявани в условията на нулева гравитация.
Бъдещето на астронавтите е да бъдат „независими от Земята” и според НАСА това е една значителна крачка напред.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!