В главите на повечето хора въпросът: „Как се пукат пуканките?” има един прост отговор. „В микровълновата печка на максимална мощност за около 2-3 минути.” Днес ви даваме възможността да проследите процеса на разпукване на едно царевично зърно отблизо и с неописуема детайлност. „Пукането” е заснето с високоскоростна камера при 6200 кадъра в секунда. Това ви позволява при нормален плейбек да го видите над 2000 пъти по-бавно от скоростта, с която се случва в действителност. И пак изглежда бързо. На практика, при загряването на царевичното зърно влагата в него се превръща в пара, която бързо повишава налягането във вътрешността. В един момент налягането става толкова голямо, че парата си пробива път през външната обвивка на зърното, като го кара да подскочи. За няколко милисекунди малката дупка, през която се отделя парата, се превръща в огромна пукнатина. Докато това се случва, нишестето в зърното увеличава обема си и формира миниатюрни мехурчета.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!