К онсумацията на броколи или зеле може да намали тежкото протичане на кожни алергии, сочат данни от съвместно проучване на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция и Института "Кюри", цитирани от АФП.
Според експертите констатациите им подчертават значението на балансирана диета при пациентите, страдащи от подобни кожни реакции.
Проучването, публикувано в научното списание eLife, за първи път показва, че липсата в храната на съединения, съдържащи се в зеленчуци като броколи и зеле, може да влоши кожните алергии при животни.
To reap the greatest health benefits, it's best to eat a variety of raw and cooked broccoli.#nutrition #healthyfood #fitness #diet #fitnessgoals #broccoli #food #cholesterol #lowcalorie #broccolisalad #healthy #wellnesstips #broccolirecipes #tip #dietplan #dietfood #goodfood4all pic.twitter.com/CJczhdOSHD
— SoupHerb - It's Simply Superb (@SoupHerb__) September 18, 2021
Известно е, че кожните алергии се причиняват от неподходящ имунен отговор към съединения в околната среда, както и тежестта на протичането им зависи от множество фактори, включително и от начина на хранене.
Учените са анализирали хранителни съединения, които действат върху молекула в организма, наречена рецептор за ароматни въглеводороди (AhR). Тези вещества се съдържат в кръстоцветните зеленчуци, сред които са и броколите.
Оказва се, че липсата на тези хранителни вещества при мишки е свързана с повече възпаления на кожата и влошаване на алергия, което не се наблюдава при гризачи, в чиято диета присъстват съединенията.
https://t.co/sBQwVLj009 Get the scoop on broccoli: from its numerous health benefits to a tasty recipe and even tips on how to grow it at home. Check out our ultimate guide to broccoli now! #healthyliving #nutrition #broccoli
— Nature Gain (@naturegainuk) December 23, 2022
Когато тези хранителни вещества липсват, изследователите наблюдават свръхпроизводство на определен молекула в епидермиса на мишки. Това води до нарушения при нормалното функциониране на вид имунни клетки, които се намират изключително в кожата и действат като "модулатор на кожните имунни реакции".
Учените показват, че съединенията, които активират рецептора за ароматни въглеводороди, контролират производството на тази молекула и в кожните клетки при хората.
"Резултатите ни показват, че небалансираното хранене може да увеличи алергичните кожни реакции при хората", казва в разпространено изявление Елоди Сегура, която ръководи проучването.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!