С ладоледът е едно от най-популярните средства за разхлаждане в летните горещини. За съжаление, той често доста бързо се "предава" и разтапя, което кара всеки да побърза с неговото изяждане. Японската компания Каназава Център за проучвания и разработки на биотерапии е открила начин да удължи максимално издръжливостта на един сладолед, съобщава онлайн изданието CNET.
Яжте това в жегата и ще усетите промяна в цялостния тонус
Kanazawa Ice всъщност е случайно откритие на компанията. Първоначално той се е продавал в Каназава още от април т.г., а вече постепенно намира пазар и в по-големите градове, включително Осака и Токио.
Тайната съставка е течен полифенол, който е извлечен от ягоди. Той затруднява разделянето на водата и мазнините, така че сладоледът задържа оригиналната си форма доста по-дълго. Това е и единствената допълнителна съставка в сладоледите, като и тя е натурална.
Японци искат да прокопаят тунел до мантията на Земята
Тестове на журналисти показват, че при температура от 28 градуса и изложен на Слънце, сладоледът запазва формата си без никакви промени в продължение на поне пет минути. След 10 минути единствено по-малките детайли от оформения като мече сладолед са започнали да се топят.
Това означава, че човек ще може да се наслади на сладоледа по-дълго без да бърза преди да се разтопи. Пред японския вестник Asahi Shimbun президентът на компанията твърди, че сладоледът може да запази формата си дори и да бъде подложен на горещ въздух от сешоар.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!