Поколения учени смятаха, че този орган може да "прихване" само четирите основни вкуса: сладко, солено, кисело и горчиво.
По-късно бе открит и пети - пикантното, т.нар. умами, което мозъкът регистрира като усещане за "вкусност".
Сега учените признават и "шестото чувство" на езика - към мазнините.
Екип американски изследователи са локализирали химически рецептор във вкусовите пъпчици по езика, който разпознава молекулите на мазнините.
Чувствителността варира при различните хора.
Откритието може да помогне да се обясни защо някои хора консумират повече мазни храни, тъй като явно не усещат ясно вкуса на мазно.
Изследователите се надяват то да послужи и в борбата със затлъстяването.
Според изследването, публикувано в Journal of Lipid Research, хората с наполовин по-малко CD36 рецептори са осем пъти по-нечувствителни към мазнините в храните.
Вариации в гена, произвеждащ тези рецептори, правят хората повече или по-малко усещащи мазнината.
Смята се, че до 20% от хората имат вариант на гена, който произвежда по-ниски нива от рецептора.
Възможно е това да ги прави по-предразположени към наднормено тегло и затлъстяване, смятат лекарите.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!