О свен че разпознава сладък, кисел, солен, пикантен и горчив вкус, човешкият език притежава и шесто чувство - за въглехидрати, съобщава "Хъфингтън пост", позовавайки се на резултатите от новозеландско изследване.
Резултатите от него обясняват защо въглехидратите са толкова вкусни за човека и защо хората намират диетичните храни за незадоволителни.
Причината е, че мозъкът "разбира" кога приемаме въглехидрати, които имат мощен стимулиращ ефект върху него, обясняват авторите на проучването от университета на Окланд.
"Оказва че, че устата на човека е много по-способен сензорен орган, отколкото смятахме, тъй като е в състояние да различи въглехидрати от изкуствени подсладители, въпреки че вкусовете им са еднакви", казва Никълъс Гант от изследователския екип.
В клиничен тест участниците е трябвало да изплакнат устите си с две изкуствено подсладени течности, за да придобият еднакъв вкус, но само едната от тях е съдържала въглехидрати.
Въпреки еднаквите им вкусови качества, доброволците са успели да направят разлика между двете течности.
Тестът е разкрил и повишаване с 30 процента на мозъчната активност, и по-специално в зоните, контролиращи движението и зрението, след използване на въглехидратната течност.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!