В Лондон се проведе интересен кулинарен експеримент, който е от значение и за науката - за пръв път в историята беше изядено парче месо, изцяло създадено от стволови клетки.
Парчето говеждо месо е с тегло 141 г. То е отгледано в университета на град Маастрихт в Холандия от професор Марк Пост.
Засега цената на това парче телешко е твърде висока - целият експеримент дотук е струвал почти 400 хил. долара.
Учените обаче се надяват, че откритието им ще помогне в бъдеще да бъде удовлетворено растящото в цял свят търсене на телешко, овче, свинско и птиче месо.
Пред журналисти проф. Пост заяви, че за производството на "синтетично месо" са нужни 99% по-малко земя, отколкото за отглеждането на домашни животни, а също от 82% до 96% по-малко вода.
Освен това количеството на изхвърлените парникови газове ще се намали с между 78 и 95%.
От британската агенция за хранителни стандарти предупреждават, че преди да започне продажбата на подобен вид изкуствено месо, то трябва да бъде подложено на строга проверка и да се оцени безопасността му за здравето на хората.
Изкуствено отгледаното парче месо беше изпечено и консумирано в един лондонските ресторанти, а отговорната мисия да дегустират историческото парче месо беше поверена на двама журналисти доброволци.
Парчето место е създадено от 3000 пласта изкуствено говеждо, получено от стволови клетки на едър рогат добитък. Тези пластове са били съединени с култивирани по същия начин клетки.
За да се придаде на "синтетичното" месо обичайния вид на истинско, то е било оцветено с хранителни бои.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!