Сн нско в епруветка - такъв е
резултатът от усилията на холандски учени. Те са превърнали свински стволови
клетки в ивици месо, но се надяват скоро да произведат и пържола.
Учените от Университета на Маастрихт смятат, че един ден тази технология може да
предостави зелена алтернатива на отглеждането на животни за месо, да направи
храните по-здравословни и да ограничи световния глад.
Изследователите "отглеждат" свинско в лабораторни условия от 2006 г.
и макар засега да не са го докарали много на вкус, се надяват, че откритието им
ще се окаже фундаментално.
Биологът Марк Пост от университета, част от In-vitro Meat Consortium (мрежа, от изследователски институции, провеждаща
експериментите) описва получената месна тъкан като подобна на мида - твърда, но
леко жвакаща и лепкава. Причината е, че лабораторното месо
засега има по-малко
протеини от традиционното
Опити да получат "месо в епруветка" правят и екипи в САЩ, Япония и
скандинавските страни, но холандският проект се смята за "най-напред с
материала".
В САЩ подобен експеримент бе финансиран от НАСА, която се надяваше астронавтите
да могат сами да си произвеждат месо по време на експедициите в Космоса. Резултатите
обаче - тънки месоподобни нишки, отказаха агенцията, която реши, че най-добрата
алтернатива е вегетарианската диета.
За да направят свинско, Пост и
колегите му изолират стволови клетки от мускулни клетки на свине, след което ги оставят в "супа" от основните хранителни вещества да се делят до желания брой.
Засега учените са успели да създадат само месни ивици, дълги около сантиметър.
За да стане малка пържола обаче, този процес трябва да продължи около 30 дни,
според Пост.
Технологията предлага обещаващи здравословни възможности
Рибните стволови клетки например
могат да се използват за генериране на изключително полезните Омега-3 мастни
киселини, които да се "добавят" към лабораторното месо, заменяйки обичайните
тежки мазнини, които водят до запушване на артериите и високо кръвно.
Теоретично, учените биха могли да създадат идеалния здравословен хамбургер,
който да предотвратява вместо да предизвиква инфаркти.
Според Пост техните месни ивици могат да се използват дори сега - в колбаси
като кренвиршите или хамбургерите.
Основният проблем на учените към този момент е, че не могат да възпроизведат
съдържанието на протеини в обикновеното месо, където те могат да достигнат до 99%. В лабораторната
алтернатива процентът е около 80, а останалото е предимно вода и нуклеинови
киселини.
Всъщност, никой от изследователите не е опитвал от месото досега, но според
Пост ниското съдържание на протеини означава, че то едва ли има вкус на сочно
свинско.
Холандските учени са започнали експериментите със стволови клетки от свине, тъй
като с тези животни имат най-много опит, но технологията би трябвало да е
напълно приложима и за други видове меса - пилешко, агнешко и говеждо.
Някои експерти обаче предупреждават, че лабораторното месо може да носи
потенциални рискове за човешкото здраве, които още не са проверени. Както при
всички генно-модифицирани храни, за това ще трябва известно време.
Освен това органичното земеделие разчита на редуване на реколтите и
говедата и извеждайки животни от това уравнение
може да наруши екосистемата
Разбира се, един от най-силните критични аргументи е дали изобщо подобно "месо"
може да съперничи на вкуса на истинската прясна свинска пържола, тъй като това
не е само въпрос на генетика, но и на с какво са хранени животните и т.н.
От друга страна, според
експертите това е една изключително благоприятна алтернатива за околната среда,
която би могла да намали вредните емисии с близо 95%. С толкова ще спадне
и употребата на земя и водни ресурси.
Друга придобивка е, че методът
може да реши много проблеми с недостига на храна по света, което разбира се ще
означава, че много повече"лаборатории фабрики" трябва да заработят, за да
осигурят продукция в подобни количества.
Според някои прогнози консумацията
на месо ще се удвои до 2050 г., тъй като средната класа в развиващите се страни
включва все повече месо в хранителния си режим.
Пост предполага, че ако
лабораторното месо започне да се произвежда масово, цената му ще бъде колкото
или по-малка от тази на обикновеното месо.
Не се знае колко време ще е
нужно, и какви ресурси, за да започне изкуственото месо да се произвежда и
предлага масово - година или десет, но засега това, което учените могат реално
да предложат, е създаденото от тях да се включва в продукти като кайма, хотдози,
хамбургери и различни салами.
Алтернативата: Свинско в епруветка
Учените от Университета на Маастрих са превърнали свински стволови клетки в ивици месо, но се надяват скоро да произведат и пържола
16 януари 2010, 18:11
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!