И талиански учени се открили, че яденето на ягоди предпазва стомашната лигавица от вредното въздействие на алкохола. Специалистите стигнали до този извод, след като провели експеримент с лабораторни плъхове. Опитът доказал, че гризачите, които са хапнали ягоди, са получили по-малко увреждания от приетия след това етанол, в сравнение с други, които не били яли от плодовете.
Откривателите на този факт от университета в Барселона поясняват, че позитивният ефект се дължи не само в антиоксидантните свойства на ягодата и съдържанието на антоциани, но и на повишаването на защитните сили на организма чрез нея и производството на ензими.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!