В 90% от
изследваните най-разпространени български марки пиво се съдържа
антиоксидантът глутатион, сочи научно изследване от юли на Института по криобиология и хранителни технологии.
Това е важен белтък, наличен във
всички живи организми, уточняват от него.
В повечето наши бири количеството на
антиоксиданта е около 0,1-0,2 милиграма на литър.
В най-високи
дози той се намира в "живото" пиво, където се локализира основно в дрождите.
Глутатионът присъства и в "младите"
червени вина, след което, обаче, бързо се разгражда.
Ето защо в бирата,
като цяло, този антиоксидант се среща в малко по-голямо
количество, в сравнение с отлежалото червено вино, обяснява д-р
Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
Глутатионът е малък белтък, наличен във всички живи
организми. Той е основното серосъдържащо съединение на клетките
и заедно с витамин С е сред ключовите антиоксиданти.
При хората
глутатионът неутрализира поетите от външната среда вредни
вещества, като пестициди, индустриални замърсители и бактериални
отрови.
Освен това участва в регулацията на клетъчните защитни
механизми, в енергийния баланс, в синтеза на белтъци и на
нуклеинови киселини.
Освен полезните свойства за човека, глутатионът има важно
значение и за качествата на пивото. Той стабилизира напитката и
редуцира нивата на окислителните процеси в нея.
По-високите
концентрации на глутатион предпазват от изменения на вкусовите
характеристики и на цвета на бирата.
90% от нашите бири - с важен антиоксидант
В най-високи дози глутатионът се намира в "живото" пиво, където се локализира основно в дрождите
16 август 2011, 16:47
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!