Руски учен изобрети технология за таблетиране на водка. Тя превръща напитката в прах, а след това на хапчета.
Проф. Евгений Маскальов от техническия институт в Санкт Петербург използвал технология, която отдавна се прилага във фармацията и хранително-вкусовата промишленост - микроинкапсулиране (процес, при който миниатюрни частици биват обединени в малка капсула, б.ред).
Той обаче я усъвършенствал и казва, че водката е само началото. Изобретението му може да се приложи и за вино, бира, уиски, коняк.
Когато таблетките попаднат в устата, те се разтварят под въздействието на слюнката, а усещането е все едно смучете бонбони.
Добавени са ароматизатори и подсладители - за да е вкусно, обяснява Маскальов.
Не се препоръчва хапчетата да се разтварят в течност или да се дъвчат, както и да се приемат с лекарства.
Според него ползата се състои в това, че човек по-лесно може да изчисли колко да консумира - удобно, предвид факта, че алкохолизмът е сериозен проблем в Русия.
30 таблетки например се равняват на около 100 мл водка.
Ученият допълва, че е далеч по-удобно да си носиш няколко хапчета в джоба, отколкото тежката бутилка.
Производителите на алкохолни напитки в Русия обаче не били очаровани от идеята му, защото се нарушавала традицията за консумиране на спиртни напитки.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!