Ха андски учени направиха кюфте от нишки мускулна тъкан,
отгледана в лаборатория, съобщи в. "Дейли мейл".
Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане
на правата на животните.
То може да реши и проблема с кризата с
храната.
Получено е от мускулни клетки от д-р Марк Пост от
университета на Маастрихт в Холандия.
Д-р Пост представи мостри от месото, което ще бъде сготвено
и опитано в Лондон следващия месец, за да види светът и
потенциалните дарители на средства, че то е нещо реално.
Програмата сега се финансира от холандското правителство и от
анонимно дарение от 300 хил. евро.
Засега обаче е неясно дали
потребителите, които обичат да мислят за пържолите и надениците
си като за нещо, появило се естествено, ще възприемат идеята те
да са отгледани в лаборатория.
Месото в епруветка, наричано също култивирано месо, е
животински продукт, но той не се взима от живо животно.
То е
съвсем различно от имитациите на месо, които са направени от
растителни протеини. Кюфтето от лабораторно месо се състои от
около 20 хил. тънки ленти култивирана мускулна тъкан.
Според д-р
Пост вкусът му е приемлив.
При готвенето към него се добавя само
сол и пипер.
Технологията още е в ранен етап. Учените продължават да я
усъвършенстват.
Учени направиха кюфте в епруветка
Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане на правата на животните
13 май 2013, 19:26
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!