Топ 10 на най-важните автомобили в историята на Япония
Източник: netinfo
6

Я понските марки са еталон, стане ли дума за качество. Но японските марки са и нещо друго. Не са блестели с изящен дизайн, но има и немалко красиви (много повече са грозните) японски автомобили. Тук обаче красотата няма нищо общо. Тук ще става дума за имидж и аура, които следващите 10 автомобила пръскат. Това са модели, оставили дълбока следа в историята на автомобилната индустрия, а първият от тях естествено е и най-продаваният модел в историята на автомобила. От него не струи чар, но 45 млн. продадени екземпляра ни карат да започнем именно с него.

Toyota Corolla

Toyota Corolla далеч не е най-издържания в дизайнерско и инженерно отношение японски автомобил. Това обаче е парадокс, защото именно това е най-продаваният модел в автомобилната история. Още през 2013 г. записа 40 млн. продажби срещу името си, а оттогава неизменно е №1 по продажби.

Жизненият си път Corolla започва през 1966 г. под формата на компактен 2-врат автомобил със адно предаване, но скоро след това преминава на по-опростеното предно задвижване.

Nissan Skyline GT-R

Първият GT-R (2000 GT-R, излизащ само между 1970 и 1972 г.) е един от най-успешните спортни автомобили за времето си. И един от най-модерните в инженерно отношение. Но появата през 1989 г. на GT-R може да се сравни с раждането на Супернова – на практика той е непобедим. GT-R R32 унищожава съперниците си в Япония и по света, а качествата на машината й печелят прозвището „Годзила”.

Легендарният редови „шестак” RB26DETT, вързан към интелигентната система за задвижване на четирите колела ATTESA ETS, превръщат GT-R в ефективно оръжие срещу няколкократно по-скъпи от него супер автомобили.

Honda NSX

Наричат е „японското Ferrari”, а управляемостта й се смята за еталон за подражание. Това се дължи на централно разположения мотор и шаси, в настройването на което е участвал самият Аертон Сена. Независимо от сравнително ниската мощност на V6 мотора, която японското законодателство ограничава до 280 к.с., оригиналът NSX става пример за това, че японците могат да конструират супер автомобили.

Оригиналът Honda NSX се произвежда между 1990 и 2005 г. Автомобилът е конструиран изцяло с алуминий, има електрическо сервоуправление на волана и супер ефикасна аеродинамика.

Toyota Prius

За Prius има различни мнения, но това не променя факта, че именно той е автомобилът, който изкарва темата екология на дневен ред в автомобилната индустрия. Към днешна дата Prius е най-продаваният хибриден автомобил в света.

Първото поколение на Prius излиза на пазара през 1997 г., което ще рече, че тази година моделът празнува 20-годишен юбилей.

Mazda MX-5

Може и да има несъгласни, но мястото на МХ-5 е именно в тази класация. Това е един лек автомобил без покрив и задно задвижване, който мнозина ентусиасти определят като върховен за управление.

Днес на пазара е неговото четвърто поколение, а за класики се смятат първите две. На пазара той се появява през 1989 г. и тегло от само 940-980 кг. Интересното е, че настоящият модел, въпреки всичката електроника и екстри тежи само 50 кг над оригинала.

Mitsubishi Lancer Evolution и Subaru Impreza WRX STI

Слагаме ги под общ знаменател, макар тези два автомобила да се непримирими съперници през годините. И двата са пълноприводни, задвижват се от мощни турбо мотори, имат страхотна рали история, армии от фенове и неподражаема харизма. Но технически (и дори идеологически) се различават много.

Subaru използва боксеров двигател, а Mitsubishi – редов. WRX STI дълго време разчита на механично задвижване на четирите колела, докато Evo на електронно-управляеми диференциали. За съжаление Evolution днес е във вегетативно състояние, докато WRX STI още се подвизава на пазара.

Toyota Land Cruiser

Това, което започва като японска вариация на тема Willis, още в началото на 60-те години се оформя като зрял, надежден всъдеход, който се превръща в еталон през годините. Вероятно затова Land Cruiser се произвежда до ден днешен, макар клиентите на този тип автомобили да става все по-малко.

Първият Land Cruiser се появява през 1955 г., а емблематичното поколение с индекс 40 – през 1960 г. То се произвежда чак до 2001 г. под името Bandeirante.

Mazda RX-7

Независимо от редицата преимущества на роторните двигатели спрямо традиционните мотори с вътрешно горене, малко компании решават да вградят Ванкелов двигател в серийно производство. Mazda е сред тях. Много е вероятно в близко бъдеще да видим отново роторен двигател в модел на Mazda.

Връх в еволюцията достига спортното купе Mazda RX-7, чийто двигател се подпомага от турбо. Задно задвижване, мотоциклетни обороти на мотора и идеален баланс – това кара една част от почитателите на марката да мечтаят за наследник на този модел.

Honda Civic Type R

Honda Civic SiR II, която се продава само в Япония, демонстрира на целия свят, че и хечбек с предно предаване също може да е много бърз и увлекателен на пътя. Към тази идея се придържа първият Civic Type R, задвижван от 1,6-литров VTEC със 185 к.с., развъртащ се до 8500 об/мин.

Оригиналният Civic Type R се продава само година: от август 1997 до август 1998 г. А настоящият модел е от най-бързите автомобили с предно предаване на „Нордшлайфе”.

Lexus LFA

Първият японски супер автомобил на ХХI век се появява през 2010 г. Произвежда се в специален завод, предназначен само за него. На пазара има 500 такива бройки, всяка от която струва много над първоначалните си 500 000 eвро. Двигателят му е произведение на изкуството, звукът му – ода за ушите, а Джеръми Кларксън нарече LFA „най-добрият автомобил, който съм карал”.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Четете още:

Ето го новия еталон в класа на бизнес седаните: Audi A8

Dacia може да предложи най-евтиния електромобил в Европа

VW смята, че трябва да бъдат построени още 40 гигазавода за литиево-йонни батерии

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 минута

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 53 минути

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 1 час

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 4 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 4 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията