Тестваме атрактивния и различен VW Arteon Shooting Brake
Източник: Vesti.bg
0

Г ерманската традиция повелява комбитата да носят по-интересни имена. Audi нарича своите Avant, при BMW наименованието е Touring, а Mercedes използва по-американското Wagon. Но най-готино звучи името, което Volkswagen избра за втората каросерия в гамата на Arteon, а именно Shooting Brake. Наричам я каросерия, защото т. нар. шутинг брейк не е просто комби Arteon, както е Passat Estate.

Не, тук имаме много изваян профил, характерна линия на покрива и задължителните врати без рамките (очертани с хромирана лайсна), за да получим една елитарна визия, която приближава модела плътно до предложенията на споменатите вече луксозни немски марки. R-Line изпълнението също помага.

Зад волана на VW Arteon Shooting Brake

Нещо повече. Когато за пръв път се появи, аз си позволих да определя Arteon с думата „красив”. Това беше доста смело решения от моя страна, защото до онзи момент бях използвал редица прилагателни във връзка с VW, но никога и въпросното. Сега без никакви притеснения ще използвам определението красив за втори път, защото Shooting Brake изглежда дори по-добре (по моите разбирания) и от Arteon фастбек.

И, както сам се убедих по време на 700-те километра, които изминах по празниците, зад волана на Arteon SB са чувствах като обект на голямо внимание от останалите участници в движението. Не преувеличавам, в този червен цвят автомобилът кара хората да се обръщат след него, а това, въпреки отколешната любовна афера на българина с Volkswagen, не се отдава на много други модели на марката.

Източник: Vesti.bg

За откроимата визия своята роля изиграват и новите LED дневни светлини, при които светодиодните ленти преминават не само под включените в стандартното оборудване LED фарове, но продължават и под цялата централна част на радиаторната решетка, придавайки на Arteon изцяло нова и безпогрешно отличаваща се дневна и нощна светлинна графика. Ново оформление са получили и блоковете на задните LED светлини с характерни, навлизащи навътре в капака на багажника форми.

В крайна сметка Arteon SB изглежда по-нисък и по-дълъг от фастбека, но реално той има абсолютно същата дължина, като е с 19 мм по-висок от стандартния Arteon.

Източник: Vesti.bg

Смисълът на едно комби е да предложи повече практичност от един седан или хечбек, нали така? Тази логика трябва да означава, че Shooting Brake предлага много по-голям багажник, но в действителност обемът му е само с 2 литра по-голям от на стандартния Arteon (565 срещу 563 л). Това при измерване до гърба на задните облегалки и под нивото на покриващата щора в багажника. Но над нея има още много обем. По-важното е, че Arteon SB предлага с 85 литра повече спрямо багажника на Audi A5 Sportback, но и с 85 л по-малко от обема на Passat Estate (650 л). Тогава? Стигаме отново до дизайна и желанието на дизайнерите да предложат една по-атрактивна визия на своите клиенти в сегмент, който по традиция си остава консервативен.

Източник: Volkswagen

Интериорът на Arteon се отличава с изцяло ново оформление на арматурното табло, като стандартно моделът е оборудван с Digital Cockpit Pro, а за управлението на автоматичната климатична инсталация за първи път се използват модерни осветени сензорни плъзгачи. Физическите бутони са сведени до минимум, но въпреки това управлението на основните функции е изключително интуитивно. За щастие дизайнерите не са се изкушили да внедрят миниатюрния селектор от новия Golf, който аз не харесвам.

Ергономията е прилагателно, което винаги съм използвал, когато съм говорел за интериора на Volkswagen. За мен фактът, че само с един бутон стигам директно на Асистента за поддържане лентата на движение, за да го изключа, е красноречив.

Новият Hyundai Tucson е призван да впечатлява (тест драйв)

Тестваме Volkswagen ID.3: електромобилът за масите

Интересното е, че колкото и да си прилича с интериора на Passat, толкова усещането е по-различно. За това спомагат формите и материалите, които правят крачка към флагмана на марката – Touareg. Така, без да предлага помпозност, Arteon SB дава всичко онова, което клиентите обикновено очакват от BMW, Mercedes и Audi. Човек може да заложи на екстрите и да поръча 700-ватова аудио система Harman Kardon (2365 лв.), или пък да сложи отметка на разделения на две стъклен люк с размери 870 х 1000 мм (2105 лв.). Не се доплаща допълнително за огромното пространство в крака (а и в зоната на главата) на задния ред, което е по-голямо дори и от това в модели от по-горния сегмент.

Източник: Vesti.bg

Задвижването на Arteon е поверено на два бензинови и два дизелови двигателя. Тук „зелените” могат да се хванат за сламката, че тестовият модел е дизелов, но за тях ще кажа, че скоро ще се появи вариант на плъг-ин хибрид с комбинирана мощност 218 к.с., който ще предлага пробег само на ток от 57 км при SB и 59 км при фастбека.

Тестваме застрашен вид: Audi SQ8 е с най-мощния дизел в Европа

Обяздваме 2385 „коня” от М-гамата на BMW (тест драйв)

Бензиновите двигатели са с мощност 190 и 280 к.с., докато „мръсните” дизели – със 150 и 200 к.с. Именно последния тествам аз, комбиниран с 4х4 задвижване и автоматик. Тази комбинация: дизел, „автомат” и 4х4 е една от най-търсените от българския клиент, който все още не е узрял (или не е достатъчно финансово подплатен) за електрически модел. А и фактът, че точно тази комбинация осигурява сигурни 1100 км пробег с едно зареждане не е за пренебрегване. Аз лично изминах над 700 км, като средният разход на гориво показа 6,1 л/100 км. Държа да отбележа, че поне в 500 км от тях автомобилът е бил пълен като шейната на Дядо Коледа. Съща така трябва да маркирам само, че заводският параметър (WLTP) за средния разход възлиза на 5,8 л/100 км, така че отклонението е пренебрежимо малко.

Източник: Vesti.bg

Аз ще позиционирам този автомобил срещу BMW 320d xDrive Touring, с който са съизмерими по размери (Arteon е малко по-дълъг, но междуосието му е по-късо), по мощност (200 срещу 190 к.с. за бавареца) и по цени. Правя това с ясното съзнание, че Arteon SB е далеч от спортното наследство и заложеното в баварското ДНК спорно пътно поведение. Макар Arteon да има доста добри параметри (200 к.с. и 7,8 сек до 100 км/ч), той не е спортна машина. Подобна на Passat, Arteon не е автомобил, с който да търсите забавления по пътищата.

1000 км със 118 лв. за газ и бензин с Renault Captur (тест драйв)

Караме Kuga: най-електрифицираният модел на Ford

За сметка на това Arteon SB е страхотен на дълъг път. Заедно с отличната обезшуменост на интериора (все пак вратите са без рамки), автомобилът може да се гордее с отлично балансираната си комфортна возия. Високият въртящ момент от 400 Нм е идеален в планинско, но турбо дупката се усеща, тъй като моторът ги постига при 1900 об/мин, далеч от най-добрите по този показател. Но пак казвам, Arteon SB не е предназначен за спортни изпълнения, такива може да получите от BMW 320d xDrive Touring.

Източник: Vesti.bg

Тук ще маркирам и факта, че тестовият модел бе оборудван с адаптивното окачване DCC. Настройките на DCC са основно преработени в сравнение с тези при близкото в технологично отношение окачване на Passat. Електромеханичната система на сервоусилвателя също е оптимизирана за постигане на по-добро усещане за спирачния педал. TSI версиите с мощност от 206 кВт нагоре са оборудвани стандартно с електронна блокировка на диференциала XDS, която се предлага като опция при версиите с двигатели TSI (140 кВт) и TDI (147 кВт).

Източник: Vesti.bg

Известно е, че хората с възможности си падат по т. нар. BAM (BMW, Audi и Mercedes), но Arteon Shootinh Brake предлага визия, технологии (Travel Assist позволява асистирано шофиране със скорост до 210 км/ч, нов мултифункционален волан с капацитивни сензори за подобрено разпознаване на контакта на ръцете на водача с волана, необходимо за работата на Travel Assist, ACC и Lane Assist) и оборудване, за да привлече онази част от клиентите, които да тестват нещо „народно” (най-евтината версия е 55 876, а най-скъпата 77 916 лв. с ДДС). И по-различно.

Източник: Vesti.bg

Технически характеристики:

VW Arteon Shooting Brake 2.0 TDI 4MOTION

Размери

Дължина, мм: 4862

Широчина, мм: 1871

Височина, мм: 1469

Междуосие, мм: 2837

Тегло, кг: 1751

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 200 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 400 при 1900-3300

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 233

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,8

Среден разход, л/100 км: 5,8

Вредни емисии СО2, г/км: 151

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 74 918

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 7 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 9 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 11 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 12 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 13 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 13 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 13 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 14 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 14 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 14 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 15 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 16 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 16 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 16 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 17 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите