Suzuki Swift е рядко изключение (видео ревю)
Източник: CarMarket.bg
0

Suzuki казва за Swift, че е напълно нов модел, но това не изглежда да е така. Защото Swift е като Porsche 911, през четирите си поколения просто се доразвива и усъвършенства, без да има резки отклонения от избраната форма и дизайн. Но еволюцията ни е довела до сериозни промени, както отвън, така и под ламарините. И всичко това предполага нова, по-висока цена, но дали такъв е и този случай?

За четирите поколение от модела са реализирани 9,1 млн. автомобила (от 2004 г. до днес), като интересното е, че за тези 20 години Swift е пораснал само 11 см.

Първото поколение на модела (2004-2010 г., когато бе въведено името Swift) бе и първата голяма стъпка на японците в компактния сегмент със своите 3705 мм дължина. Предлагаше се с два бензинови двигателя, както и във версии с предно и 4х4 задвижване. От модела бяха реализирани 2,5 млн. продажби.

Второто поколение (2010 – 2016 г.) е рекордьор по продажби с реализирани 3,4 млн. Дължината се увеличава до 3850 мм, като се предлагаха версии с 3- и 5 врати. Третата генерация (2017 – 2023 г.) бе пласирана в тираж от 3,2 млн. Появява се и Swift Sport, а Suzuki се върна само към 5-врато купе.

Зад волана на Suzuki Swift

Новите форми на Swift са еволюционни, като сега те са по обтекаеми с цел подобряване на аеродинамичната обтекаемост (с 4,6%). Очевидно нов е светлинният подпис, капакът е по-високо и по-хоризонтално позициониран. Дизайнът на бронята е променен, тази пчелна пита в черен гланц придава по-спортно излъчване, а в нея виждаме радар, който е наложителен за адаптивния круиз контрол.

Източник: CarMarket.bg

Заставайки отстрани до автомобила, впечатление правят размерите. Автомобилът е дълъг едва 3860 мм, което е с 15 мм повече от предшественика, като широчината и височината са останали непроменени. Най-сериозната промяна е свалянето на задните дръжки от С-колоната и преместването им на традиционното им място. Иначе най-големите колела са 16-ки, предните спирачки са дискови, а задните барабани. За модела се предлагат седем металика, две перли и четири двуцветни изпълнения.

Източник: CarMarket.bg

Под предния капак е монтиран 1,2-литров двигател с 3 цилиндъра, който, за разлика от конкурентите, не е с турбо, а атмосферен. Затова и параметрите му са такива, внимание: 82 к.с. и 112 Нм. Меката хибридна система също е в разрез с установеното при конкурентите, където виждаме 48-волтови системи, докато тук тя е 12-волтова. Това на практика означава, че електромоторът играе ролята на стартер генератор и помага на двигателя при ускорение.

Но всичко това има обяснение. Анализ на данните за теглото на автомобилите показва, че между 2016 г. и 2023 г. – приблизително един моделен цикъл – средното тегло на новите автомобили се е повишило от 1553 кг на 1947 кг, т.е. с почти 400 кг.

Източник: CarMarket.bg

Но Suzuki има философия, която следва неотлъчно: да предлага изключително леки коли. В базовата си версия Swift тежи 919 кг, което е много по-малко от конкурентите (Renault Clio е 1082 кг, Skoda Fabia тежо 1116 кг, а VW Polo - 1172 кг).

Нещо повече, Suzuki планира да направи малките си модели още по-леки с нова стратегия, която свързва марката с Toyota за електрификация и софтуер. Suzuki заяви, че следващото поколение на популярния субкомпактен хечбек Alto ще свали около 100 кг, или 15% от теглото си, за да падне под 600 кг...

И преди да продълж в интериора трябва да отбележа нещо много важно, което също разграничава Swift от всичките му конкуренти. Това е фактът, че, макар и с размер под 4 метра, Swift се предлага и във версия с 4 задвижващи колела. Системата се нарича All Grip, като в този случай пътният просвет е повдигнат до 140 мм спрямо стандартните 115 мм.

Източник: CarMarket.bg

Всички горни цифри за теглото са постижими в базово ниво на оборудване и 5-степенна ръчна скоростна кутия. Но за клиентите, които не искат да натискат съединителя в задръстванията, Suzuki предлага и CVT трансмисия, която вдига с малко цифрите нагоре – от 4,4 на 4,7 л/100 км.

Източник: CarMarket.bg

Промените в интериора са повече. Воланът, макар и непроменен като дизайн, е възможно да бъде регулиран в дълбочина и височина. Арматурното табло е аналогово, а козирката над него е нова. Всички нива на оборудване предлагат 9-инчов сензорен екран на инфотейнмънт системата. Тук трябва да отбележа, че графиката и бързината са далеч от еталоните. От друга страна пък той е разположен високо, видимостта към него е добра и не се налага да сваляме поглед надолу. Също така панелът за контрол на климатика е отделен, с физически бутони, което е улеснение по време на движение. Разбира се имаме безжично свързване на Android Auto и Apple CarPlay.

Споменах част от оборудването, така че ще продължа темата, казвайки, че новият Swift е оборудван изключително богато още от първото ниво. Това констатират всички марки, но тук се предлагат системи, които конкурентите не предлагат от базовото ниво, а някои от тях въобще и не предлагат. Такива например са безключовият достъп и стартиране на двигателя, автоматичните дълги светлини, Blind Spot, Real Cross Traffick Allert, адаптивен круиз контрол с позициониране в средата на лентата.

Източник: CarMarket.bg

Всичко това е чудесно, но не мога да подмина факта, че никъде по таблото и вратите нямаме меки на допир материали, а само пластмаса.

Ъгълът на отваряне на задните врати е голям и осигурява лесно влизане и излизане. Очевидно това не е най-широката кола в сегмента, но тя е сред най-компактните, така че сравнително достатъчно място в областта на краката предвид факта, че общата дължина на колата е 3,86 м. Ако отзад ще се возят децата ви, всичко е наред, но казано общо – всичко зависи от нуждите ви.

Източник: CarMarket.bg

Що касае поведението на Swift на пътя, то първо трябва да започна с новия 3-цилиндров агрегат. Обикновено свързваме тези мотори с характерни звуци и вибрации, но трябва да изтъкна, че японските инженери са направили многомо, за да ги минимизират. Изолиращ материал е нанесен върху панелите на арматурното табло и пода с цел намаляване на шума от двигателя.

Друга мярка, целяща минимизиране на трептенето и вибрациите на празен ход или по време на движение, са хидравличните тампони от двете страни на двигателя.

Източник: CarMarket.bg

Споменах вече, че моторът е атмосферен, затова е ясно, че отстъпва като параметри и ускорение на конкурентите. От друга страна обаче моторът не изисква да го форсираш прекалено много при търсене на ускорение, но дори и да го направиш, той звучи доста приятно за 3-цилиндров агрегат. При това е и изненадващо еластичен.

Много приятна е и работата със скоростния лост, но педалът на съединителя е изключително мак, с което трудно свикнах. Интересното е, че макар на хартия ускорението да е доста бавно, имаш усещането, че моделът е много пъргав, защото е много лек. Окачването отпред е McPherson и торсионна греда отзад. Твърдичко е трябва да кажа, което е добре в завои, но тази кола не предполага, че ще се кара настървено по някой високопланински маршрут, а ще се движи основно в града, където настилката, както знаем всички, е, меко казано, не добра.

Източник: CarMarket.bg

Ако има нещо, което е абсолютно сигурно в днешния живот, то това е максимата, че цената винаги върви нагоре. Но не и в случая с новия Suzuki Swift, който в България се предлага на цената на досегашния модел. Това нещо е изключително рядко срещано. Цените на Swift започват от 36 990 лв. с ДДС. И още нещо, новият Swift е по-добре оборудван стандартно от досегашния модел, така че може да се каже, че за същата цена се предлага повече в нов модел.

Иначе Swift се продава със 7-годишна гаранция или 140 000 км, както и със 7-годишна безплатна Пътна помощ (до най-близкия сервиз на Suzuki), не дай Боже.

В крайна сметка автомобилът остава чист и откровен, без да е ненужно напудрен, за да ви бъдат смъкнати допълнителни хилядарки.

Източник: CarMarket.bg

Технически характеристики:

Suzuki Swift 2WD

Размери

Дължина, мм: 3860

Широчина, мм: 1735

Височина, мм: 1495

Междуосие, мм: 2450

Собствено тегло, кг: 919 - 949

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров, атмосферен

Работен обем, куб. см: 1197

Макс. системна мощност, к.с. при об./мин: 82 при 5700

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 112 при 4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 165

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,5

Среден разход, л/100 км: 4,4

Вредни емисии СО2, г/км: 98/99

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 36 990

Още ревюта на нови автомобили може да намерите на CarMarket.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Две баби си говорят: -Гицка си купила крем за подмладяване. Сега пощаджията не иска да и дава пенсията.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Германският канцлер Олаф Шолц.

Олаф Шолц отхвърли възможността Германия да предостави на Украйна оръжия с голям обсег

Свят Преди 3 часа

САЩ, Великобритания и Франция са изпратили на Украйна крилати ракети с обсег до 300 км.

Снимката е илюстративна

Заради неочакван сняг: Спешно свалят от планинските пасища кравите в Тирол

Свят Преди 3 часа

Това е типична практика в отглеждането на животните в района

Снимката е илюстративна

Изтеглят поразен от хутите гръцки танкер от бреговете на Йемен

Свят Преди 6 часа

Плаващият под гръцки флаг кораб „Сунион“ се изтегля на север под военен ескорт.

,

„Пикът тепърва предстои“: Бурята „Борис“ опустошава Източна и Централна Европа

Свят Преди 6 часа

Австрия, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия са засегнати от силни ветрове и необичайно силни дъждове

Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

България Преди 6 часа

Никой не може да подчини левицата и да трупа дивиденти на неин гръб, каза още той

Снимката е илюстративна

Тежки наводнения в Румъния, Чехия и Полша, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Прекъснати са пътища и са спрени влакове

Михаил Константинов

Проф. Константинов: Между 6 и 8 партии ще влязат в НС

България Преди 7 часа

Разумно е коалицията около Доган да получи членове на СИК, за да се успокоят страстите, допълни математикът

Марин Льо Пен призова за нови парламентарни избори във Франция през 2025 г.

Марин Льо Пен призова за нови парламентарни избори във Франция през 2025 г.

Свят Преди 8 часа

Френският президент заяви, че няма намерение да разпуска новия парламент преди края на президентския му мандат

.

Игри на волята” 6 започва тази вечер по NOVA

Любопитно Преди 8 часа

Психолози, циркови артисти, актьори, инфлуенсъри, спортисти и музикални артисти влизат в битката за 100 000 лева

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Свят Преди 8 часа

Републиканецът предупреди и, че подкрепа за нея ще значи връщане на наборната военна служба в САЩ

,

Голям пожар над Созопол, евакуират хора

България Преди 8 часа

Наложила се е евакуация на хора от близкия хипермаркет

МиГ-29

Полша обмисля предоставянето на МиГ-29 на Украйна

Свят Преди 9 часа

По време на посещение в Киев Сикорски подчерта, че Украйна се нуждае от допълнителни самолети, за да защитава небето си

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

България Преди 9 часа

Колегите на загиналите пилоти от 12-та авиационна база- Долна Митрополия се сбогуваха с тях

о

Байдън и Стармър: Няма разрешение Киев да използва далекобойни оръжия срещу Русия

Свят Преди 9 часа

Лидерите на Съединените щати и Великобритания се срещнаха в Белия дом

Принц Хаакон и съпругата му Мете-Марит

Синът на норвежката престолонаследница отново е арестуван от полицията

Свят Преди 9 часа

Хойби беше арестуван и на 4 август след скандал в апартамент в Осло

Кирил Петков

Петков: Споразумението между РСМ и Европа не трябва да се пипа

България Преди 9 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове