Skoda Kodiaq поставя дилема: не дали, а какъв точно (тест драйв)
Източник: CarMarket.bg
0

П окупката на нов автомобил в днешно време се е превърнала в сериозен ребус за решаване. При условие, че клиентът иска да вземе най-правилното и информирано решение. Ако такова не се търси, то решението се свежда до „е що бе, много е сладък“ като риторично въпросително възклицание на моя категоричен отговор „не“ на въпроса „какво мислиш за тая джипка“.

Така че, като изключим решението за покупка на база дизайн и цвят, да избереш SUV сред 30-ина конкурента във всеки сегмент си е главоблъсканица с много условности. Но ако човек търси голям обем и голямо разнообразие на задвижването, то без съмнение погледът му трябва да бъде насочен към Skoda Kodiaq.

Зад волана на Skoda Kodiaq

И то не само заради новия дизайнерски език Modern Solid, най-малкото заради него, а защото това е еталон за семеен автомобил. Жената гледа отвисоко, ще е доволна, децата могат да се разхождат на втория ред. Можеш да прекараш каквото и да е количество багаж, детски колички и куфари за лятната ваканция, а за теб, който взимаш решението за покупка (ако не важи правилото „тя каза, ние решихме), изборът от шест възможни задвижвания ти оставя удовлетворението, че можеш да шофираш икономично или бързо, на бензин или дизел, може и само на ток, предно или 4х4. Опцията за ползване на данъчно облекчение на фирма не е за подценяване също.

Източник: CarMarket.bg

Започвам по ред първо с дизайна на второто поколение Kodiaq, което залага на дизайнерския екип Modern Solid. Промяната не е драстична, а еволюционна. Леко видоизменана е радиаторната решетка, която срещу допълнително заплащане може да свети през нощта. За тогава обаче най-подходящи са второто поколение фарове LED Matrix (с 36 индивидуални светлинни елемента). Като опция струват 2867 лв., но за мен това е част от оборудването, който задължително трябва да влезе в Kodiaq. Осветяват пътя страхотно и отнема притеснението ми да шофирам през нощта заради очилата с пет диоптъра, които ме карат да се чувствам неуверен в самия себе си на тъмно. Не и с тези фарове, формата на които пък е видоизменена спрямо досегашния модел.

Същото важи и за светлинния подпис отзад, който вече е със С-образна форма, като долната част на С-ката минава през цялата ширина на автомобила, за да се свърже с другия стоп.

Източник: CarMarket.bg

В профила впечатление прави боядисаната в сребърно и обърната D-колона, както и джантите с размер до 20 цола. Размерите също правят сериозно впечатление, тъй като новият модел е нараснал на дължина с 61 мм (до 4758), както и на височина с 24 мм (1679 мм), широчината и междуосието са непроменени.

Но това отваря вътрешен обем, който е без аналог в класа, може би дори идентични по размер електромобили не могат да се похвалят с подобни параметри. Даже не „може би“, а съм почти сигурен, защото не се сещам да съм срещал параметър за обем на багажника от... 725 до 910 литра (в зависимост от позицията на плъзгащите се седалки на втория ред). Та такъв обем си съперничи с товарното отделение на „баничарките“!

С подобни суперлативи мога да говоря и за мястото на втория ред седалки. Там децата могат да се поразтъпчат (не че го препоръчвам), ако тати реши да кара много дълго без да спира. Целият този обем позволява Skoda Kodiaq да се поръча (допълнително) като лек автомобил от категория М1 с 6+1 места.

Източник: Тони Тончев

На предната седалка (може да е AGR-сертифицираната Ergo седалка, предлагана в Superb, Passat и Tiguan) аз се чувствам страхотно. Вече съм запознат с дизайна, тъй като преди няколко месеца тествах новия Superb. Разликата тук се открива само във формата на арматурното табло, другото ми е познато. Но това по никакъв начин няма да ме накара да омаловажа интериора, напротив, много го харесвам.

Имаме три Smart Dials, на таблото е монтиран базовият 10-инчов дисплей (като опция се предлага и 13-инчов), който ми допада много, защото надпреварата за все повече и по-големи дисплеи мен не ме впечатлява. Като опция моделът може да бъде поръчан вече и с Head-up дисплей. Simply Clever решенията са по подразбиране (чадърчето в шофьорската врата ми свърши работа, може да се прибере мокър, защото във вратата име дренаж). При Kodiaq няма опасност да нараните собствената си врата и тази на съседния автомобил с това наистина просто, но много ефективно решение на подвижните пластмасови стопери.

Източник: Тони Тончев

Тестовият автомобил бе ниво Selection (базово), но моделът бе оборудван допълнително с интериор LOUNGE, който предлага тапицерия от обърната изкуствена сива кожа, контрастни оранжеви шевове и декоративно елементи в тъмно сиво (срещу 3184 лв.).

Под предния капак по традиция е раздавано богато, цели шест възможности за задвижване на Kodiaq. Познатият 1,5-литров TSI двигател е с мека хибридна 48-волтова система. Има и 2,0-литров бензинов двигател с 204 к.с., както и голямата новост за модела: плъг-ин хибрид. Това значи, че за избралите този вариант (той обаче не може да е 7-местен заради голямата батерия с капацитет 25,7 kWh под пода на багажника) ще има възможност за изминаване на над 100 км в изцяло електрически режим. Мощността също е 204 к.с. На върха е версията с 265 к.с.

Източник: CarMarket.bg

Има и два 2,0-литрови дизела със 150 и 193 к.с. Двулитровите бензинови и дизелов двигатели с 204, 265 и 193 к.с. идват с 4х4 задвижване стандартно, като трансмисията е 7-степенна във всички случаи (без плъг-ин хибрида, там е с 6 предавки).

Моят тестови автомобил е базовият със 150 к.с. и 48-волтова меха хибридна система. Предимството му е, че е много икономичен, недостатъкът – че е малък за кола с дължина 4,8 метра и тегло към 1,7 тона. Не трябва да очакваш динамика от него, ускорява за 9,9 секунди. Трябва да го шофираш плавно, без напъване, за да ти се отблагодари. Дистанцията София – Офриньо взех с разход 5,9 л/100 км (!), докато на връщане показа 6,7 л/100 км, но с един час на първа от магистралата до кръговото преди Кресна.

Източник: CarMarket.bg

Окачването отпред е McPherson, отзад многораменно, но накланяне на каросерията се усеща. Ако искате да го неутрализирате, доплащате за адаптивната система на окачването DCC Pro, чиито двуклапанни амортисьори предлагат отделно управление на степента на компресия и декомпресия.

Иначе отчетливо комфортно пътно поведение, а пакетът Acoustic (акустични странични стъкла и допълнително обезшумяване на окачването) спомага да се оберат паразитните шумове, макар тези от контакта с асфалта да се чуват предвид обемния интериор и багажник най-вече.

Източник: CarMarket.bg

Няма как да пропусна темата цена. Модификацията, която тествах аз, стартира от 72 480 лв. с ДДС. Автомобилът бе допълнително оборудван с матрични фарове (2867 лв.), пакет Assisted Driving Plus (1219 лв.), пакет Acoustic (473 лв.), пакет Optic (774 лв.), бялата перла е 1110 лв. и интериор Lounge (3184 лв.). Грубата сметка показва цена от около 80 хиляди лева с опциите. Като референция съм извадил Peugeot 5008 Hybrid 136 (дълъг 4771 мм, междуосие 2901 мм), чиято цена стартира от 70 626 лв. По-малкият като размери и вътрешен обем Hyundai Tucson 48V Hybrid (дълъг 4510 мм, междуосие 2680 мм) започва от 60 950 лв.

Май излиза, че Kodiaq е по-скъп. В такъв случай Skoda вади следния коз от ръкава си: Всеки един модел може да се поръча като лек автомобил категория M1 с 6+1 места срещу доплащане и ще има право на данъчен кредит.

Източник: Тони Тончев

Технически характеристики

Skoda Kodiaq 1.5 TSI

Размери

Дължина, мм: 4758

Широчина, мм: 1864

Височина, мм: 1679

Междуосие, мм: 2791

Маса, кг: около 1700

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1498

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 150 при 5000-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 250 при 1500-3500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 205

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9

Среден разход, л/100 км: 5,9 – 6,6

Вредни емисии СО2, г/км: Euro 6e

Базова, цена, лв. с ДДС: 72 480

Още ревюто на автомобили може да прочетете на CarMarket.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал. "Я, чакай, а трите желания" - казала рибката. "Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Ахмед Доган пристигна в централата на ДПС (СНИМКИ)

Ахмед Доган пристигна в централата на ДПС (СНИМКИ)

България Преди 15 минути

„Д-р Ахмед Доган е обратно в своя дом”, гласи съобщение във Facebook

"Run For Your Lives" : Iron Maiden обявиха датите за световното си турне

"Run For Your Lives" : Iron Maiden обявиха датите за световното си турне

Любопитно Преди 23 минути

Турнето отбелязва 50 години, откакто Стив Харис сформира групата в края на 1975 г.

Как искат да бъдат запомнени младите в България (ВИДЕО)

Как искат да бъдат запомнени младите в България (ВИДЕО)

България Преди 51 минути

Future Forum ще се проведе на 23 и 24 октомври в НДК

Как да проверим дали името ни е в списъците за подкрепа за регистрация на партия или коалиция

Как да проверим дали името ни е в списъците за подкрепа за регистрация на партия или коалиция

България Преди 53 минути

Гражданите, които са установили неправомерно ползване на личните им данни, следва да подават сигналите и жалбите за злоупотреба до КЗЛД

Как да разпознаем имитиращите от млечните продукти

Как да разпознаем имитиращите от млечните продукти

България Преди 55 минути

Полезни съвети от специалистите

Костадинов: За пореден път ръководството на РСМ показа, че има "Б комплекс" към България

Костадинов: За пореден път ръководството на РСМ показа, че има "Б комплекс" към България

България Преди 1 час

Международният протокол е определил правилата в този случай, коментира лидерът на "Възраждане"

Балабанов: Политиците в Северна Македония няма да видят ЕС с това поведение

Балабанов: Политиците в Северна Македония няма да видят ЕС с това поведение

България Преди 1 час

Според него не е прекомерно искането от български политици за оставка на вицепремиера на РСМ Николоски и за отзоваване на посланика на страната в София

БСП с позиция относно изказването на вицепремиера на РСМ

БСП с позиция относно изказването на вицепремиера на РСМ

България Преди 1 час

Това е категорично неприемлив език между два съседни народа, заяви Борислав Гуцанов

<p>&quot;Умрях в деня, в който убиха дъщеря ми&quot;</p>

"Умрях в деня, в който убиха дъщеря ми": Майката, която преследваше картел

Свят Преди 1 час

Мириам Родригес беше застреляна и убита пред дома си на Деня на майката

Снимката е илюстративна

Голям пожар в Истанбул наложи евакуация (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Един човек, който е бил силно обгазен, е приет в болница

.

Британска компания с мисия да „направи хората водни“

Любопитно Преди 1 час

Всичко по темата може да прочетете в следващите редове

Шофьорката, блъснала умишлено кола и заплашила с убийство жена на паркинг в София, отива на съд

Шофьорката, блъснала умишлено кола и заплашила с убийство жена на паркинг в София, отива на съд

България Преди 1 час

Тя отправила закани с думите "Ще те смажа! Ще те ликвидирам!"

Автовозът Galaxy Leader

Кои са пленените моряци, които Елена Йончева опитва да спаси в Йемен

България Преди 1 час

Какво знаем за сънародниците ни, с които ще опита да се срещне евродепутатът Елена Йончева

<p>Бременна украинка е пребита в центъра на Варна</p>

Пиян мъж нападна и преби бременна украинка в центъра на Варна

България Преди 2 часа

Нападателят е задържан за 24 часа, след което са му били съставени предупредителни протоколи

Европейската седмица на мобилността: Къде е България по отношение на замърсяването на въздуха?

Европейската седмица на мобилността: Къде е България по отношение на замърсяването на въздуха?

България Преди 2 часа

И тази година сме изправена пред сериозни предизвикателства по отношение на емисиите и въглеродния отпечатък

Хорър, изпълнен с кръв: Деми Мур влиза в рискова роля в "Субстанцията"

Хорър, изпълнен с кръв: Деми Мур влиза в рискова роля в "Субстанцията"

Любопитно Преди 2 часа

Ролята изисква от 61-годишната Мур да приеме да бъде меко казано неглижирана