Седан в света на SUV? Toyota Camry дава формулата (ВИДЕО РЕВЮ)
Източник: CarMarket.bg
0

П реди десетилетия децата „влизаха във филма“ не през социалните мрежи, като днешните, а през книгите. Фантазията на мнозина се формираше с помощта на автори като Джеймс Фенимор Купър и Карл Май. Но за разлика от някои хора, които са били фенове на „Винету“, аз предпочитах историята за Чингачгук и сина му Ункас. Тя се разиграва в книгата „Последният мохикан“.

Toyota Camry е на пазара от 1982 г., за което време този модел е реализирал над 21 млн. продажби. Моделът е най-продаваният седан в САЩ повече от 20 години, като и към днешна дата се реализира със скорост от 830 автомобила средно дневно в Щатите. В Япония обаче бе спрян, но в Европа, в царството на SUV, Toyota е „Последният мохикан“ и продължава да предлага седана на своите клиенти.

Защо се връщам към това заглавие от детството ми? Защото Toyota държи неизменно на традициите, макар в днешно време SUV да са превзели целия европейски пазар. Но въпреки това японската компания предлага цели два седана в гамата си. Единственият друг масов производител, който го прави, е Skoda. Чехите имат Octavia и Superb, Toyota им отговаря с Corolla и Camry.

Зад волана на Toyota Camry

Каква е разликата? Просто във втория случай говорим за едни от най-продаваните автомобили в света. А седан с дължина близо 5 метра от масов производител на пазара в Европа може да се съизмери с безгранична смелост. Но никой в Toyota не разчита на случайности и смелост.

Силно обновената Toyota Camry идва с променен дизайн отпред и силно изваят силует. Интериорът залага на кожа и технологии във формата на два големи дисплея. Целият пакет се задвижва от 5-о поколение хибридна технология и увеличена мощност. А спокойствието на духа се гарантира от 10-годишната гаранция на Toyota.

Обновеният дизайн на Camry трябва да запази популярността на модела за клиентите, които предпочитат класическите седан форми пред другите каросерии, най вече тази на SUV моделите.

Както сме свикнали през годините, Toyota залага на еволюцията, а не революцията, но тук американските дизайнери са пипали по-смело.

Източник: CarMarket.bg

Най-откроимата новост е hammerhead дизайна на предницата, който аз вече съм представял в C-HR. Самата муцуна е скосена рязко надолу, като визуалният ефект подсилват тънките и остри С-образни LED дневни светлини.

Преди малко споменах словосъчетанието „класически седан форми“. Тук трябва да се поправя леко заради удължения с 30 мм преден надвес и по-ниската линия на покрива отзад, които придават много динамично оформен профил.

Източник: CarMarket.bg

В задницата виждаме нови светлинни блокове, които са отражение на фаровете в стил hammerhead. Тук, за разлика от C-HR нямаме светлинен блок през цялата широчина на багажника, а типичните за седан формите светлини.

Споменах багажник, особено важен параметър за семеен автомобил, затова трябва да му отделя внимание. Обемът му е 427 литра, далеч от този в Superb. По-интересното е, че тук виждаме пълноразмерна резервна гума с 19-цолова джанта! Не си спомням да съм виждал такава през последните години.

Вниманието ми привличат и задните седалки, особено важно място в автомобил с дължина 4920 мм (+35 мм) и междуосие 2825 мм. Тази цифра означава, че децата отзад могат да си играят на ластик (ако са момичета) или гоненица (ако са момчета). Централният подлакътник предлага тачпад, с който може да се регулират самите облегалки, аудиото отпред, както и подвижната щора на задното стъкло.

Източник: CarMarket.bg

Фокусът отпред е новият 12,3-инчов дисплей на централната конзола, който е фокусна точка в интериора, създавайки ефект на отворен кокпит както за водача, така и за пътника отпред. Приборното табло предлага персонализиране на изгледа, а дясната част на арматурното табло изпъкнала част, която наподобява гриф за китара.

Toyota Smart Connect включва достъп до облачна навигация, която се актуализира постоянно с информация за трафика на живо и пътни събития. За топ нивото на оборудване, Luxury, което тествам аз, се предлага аудио система JBL с девет високоговорителя.

Toyota C-HR продължава завета да приковава погледите (ВИДЕО)

Еволюцията продължава: Toyota Corolla стана SUV (видео)

Стандартно идва и индуктивно зарядно за смартфон, в купето има 5 USB входа, а свързването на Apple CarPlay и Android Auto става безжично, естествено. В топ нивото Luxury клиентът получава още 3-зонов климатик, щори за всички задни стъкла, дигитално огледало за обратно виждане, камера „птичи поглед“, Head-up дисплей, кожен салон, естествено. Системата Nanoe X се грижи за пречистването и йонизация на въздуха в купето.

Източник: CarMarket.bg

Кажем ли Toyota, освен хибридно задвижване, другото, за което се сещам моментално, е пакетът за безопасност Safety Sense. Camry Hybrid предлага най-новото поколение Toyota Safety Sense, с разширени и допълнителни функции, поддържани от подобрени камери и радарни хардуери, които са с повишен диапазон на засичане и могат да разпознават по-широк спектър от превозни средства, участници в движението и обекти.

В пакета има нов проактивен асистент за шофиране (PDA) с три основни функции, който осигурява набор от предпазни мерки при шофиране в трафик с ниска скорост. Динамичният радар круиз контрол (DRCC) е оптимизиран, в допълнение на това има и система за аварийно спиране при шофиране EDSS, която работи, когато е включен асистентът за проследяване на лентата.

Източник: CarMarket.bg

Един единствен е изборът за задвижване, което е нещо обичайно за Toyota. Тук Camry предлага запазената си марка – хибридно задвижвана в своето пето поколение. Това ще рече, че имаме нова литиево-йонна батерия, като основните компоненти, включително трансмисията, електрическите мотор-генератори и инверторът, са преработени, за да се намалят вътрешните загуби и да се спести тегло (теглото на системата е по-ниско със 7,7 кг).

Това, комбинирано с 2,5-литров, четирицилиндров двигател, ни дава системна мощност от 230 к.с., с 6% повече от преди.

Освен увеличаване на мощността, промените по задвижването са имали за цел да снижат разхода на гориво и съответно вредните емисии. Toyota твърди, че този огромен седан изразходва средно 4,8 л/100 км.

Източник: CarMarket.bg

При нормално движение извън града и магистрала постигнах 5,4 л/100 км. Все пак трябва да е ясно, че истинската сила на самозареждащия се хибрид е в града, където електромоторът може да задвижва колата в натоварения трафик и така да се пести гориво.

Учудващо е, че ускорението е доста добро за толкова голям автомобил, параметърът от 0 до 100 км/ч е спаднал от 8,3 до 7,2 секунди.

Возията на Camry мога да свържа с песента на Силвия Кацарова „Големият кораб минава“ – комфортно и „мазно“, ако мога така да го нарека пътно поведение. Тук и дума не може да става за спортно управление, напротив, в завой и по-висока скорост колата ме кара да натисна спирачките, защото е инертна. Но пък по типично неравните ни пътища се чувства чудесно. За това спомага и пренастроеното предно McPherson окачване и задните двойни напречни носачи.

Източник: CarMarket.bg

Като голям плюс мога да отбележа много добрата обезшуменост на интериора от паразитни шумове и търкалянето на колелата, но все пак няма как да се неутрализира напълно звукът от работата на атмосферния двигател, особено когато му се зададат по-сериозни задачи при ускорение.

За финал оставям цените. Стартовата за Camry е 78 000 лв., докато топ оборудването Luxury започва от 96 000 лв. с ДДС. Много ли е, малко ли е, всеки сам ще си прецени.

Аз само ще напомня, че моделът идва с 10-годишна гаранция с програмата Toyota Relax, предлага се 10-годишна безплатна грижа за батерията, голямо притеснение за клиентите, и накрая Camry има 12-годишна гаранция срещу ръжда по ламарините.

Източник: CarMarket.bg

Технически характеристики

Toyota Camry Hybrid 230 e-CVT

Размери

Дължина, мм: 4920

Широчина, мм: 1840

Височина, мм: 1445/1455

Междуосие, мм: 2825

Маса, кг: 1560-1635

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров

Работен обем, куб. см: 2487

Макс. системна мощност, к.с.: 230

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 182

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,2

Среден разход, л/100 км: 4,8 – 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 109-111

Базова цена, лв. с ДДС: 77 990

Цена на тествания модел, лв. ДДС: 95 990 (Luxury)

Още ревюта на нови автомобили може да видите на CarMarket.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Защо си накупила толкова козметика? - ядосва се съпругът. - Защото красотата е главното оръжие на жената! - отговаря съпругата. - Да, но превъоръжаването…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Жерар Депардийо няма да се яви в съда на делото си за сексуално посегателство

Жерар Депардийо няма да се яви в съда на делото си за сексуално посегателство

Свят Преди 17 минути

Делото ще бъде отложено заради здравословното му състояние

Петя Дончева в Podcast7: За TikTok, известността и връзката с Vessou

Петя Дончева в Podcast7: За TikTok, известността и връзката с Vessou

Любопитно Преди 58 минути

Популярността ѝ започва с едно видео, заснето на шега по време на труден период, когато живее в Германия

Мъж намери $20 на земята, купи си лотариен билет и спечели $1 млн.

Мъж намери $20 на земята, купи си лотариен билет и спечели $1 млн.

Любопитно Преди 1 час

„Всъщност нямаха билета, който търсех, затова взех този“

Катастрофа в тунел "Топли дол", движението по АМ "Хемус" е затруднено

Катастрофа в тунел "Топли дол", движението по АМ "Хемус" е затруднено

България Преди 1 час

Няма пострадали, а трафикът се регулира на място от екипи на полицията

Адел и Селин Дион с емоционална среща в Лас Вегас (ВИДЕО)

Адел и Селин Дион с емоционална среща в Лас Вегас (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Адел се развълнува видимо, когато видя Дион в публиката

Снимката е илюстративна

Мъже срещу жени - кой гласува повече и за коя партия?

България Преди 2 часа

Интересни резултати дава демографската разбивка от exit poll на социологическа агенция "Тренд"

,

Призрачният град "Форест Сити": Провал за милиарди

Свят Преди 2 часа

"Форест Сити" трябваше да бъде зелен и футуристичен мегаполис и алтернатива на скъпия Сингапур

ПП-ДБ получава най-голяма подкрепа в 23-и и 24-и МИР в София, ГЕРБ-СДС - в 25-и

ПП-ДБ получава най-голяма подкрепа в 23-и и 24-и МИР в София, ГЕРБ-СДС - в 25-и

България Преди 2 часа

Ето какво показват резултатите след изборите:

Косара след Big Brother: Виктор е много над нивото на Теодора!

Косара след Big Brother: Виктор е много над нивото на Теодора!

Любопитно Преди 2 часа

Косара сподели, че е очаквала да отпадне и е искала колоритният Георги Марков да остане

Ал Пачино

Ал Пачино и "сложните му отношения със славата"

Любопитно Преди 2 часа

През 1973 г. Пачино пропусна 45-ата церемония на „Оскарите“, въпреки че получи номинация за най-добър актьор в поддържаща роля

Русия подложи на обстрел Харков, няколко души са ранени

Русия подложи на обстрел Харков, няколко души са ранени

Свят Преди 2 часа

Атаките са били нанесени на вълни

Снимката е илюстративна

Близнаци създадоха свой собствен уникален език

Любопитно Преди 2 часа

Приблизително 30-50% от близнаците развиват общ език или специфичен модел на общуване

Матю Пери: Една година от смъртта на звездата от „Приятели“

Матю Пери: Една година от смъртта на звездата от „Приятели“

Свят Преди 2 часа

Първият от петимата обвиняеми за смъртта му ще бъде осъден в сряда

Ще успеят ли политиците да съставят правителство

Ще успеят ли политиците да съставят правителство

България Преди 3 часа

България гласува на 27 октомври за своето 51-во Народно събрание

19-годишен заби колата си в крайпътно дърво, спътникът му е в болница

19-годишен заби колата си в крайпътно дърво, спътникът му е в болница

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал на пътя Бургас - Малко Търново