Rafale е върхът в гамата на Renault (видео ревю)
Източник: CarMarket.bg
0

П ървият Rafale в историята, Caudron Renault C460, е едноместен състезателен самолет. Той е проектиран да разбива рекорди и са произведени само няколко. Известната авиаторка Хелен Буше подобрява редица рекорди за скорост в Rafale (френската дума за порив), включително рекорда за жени за разстояния над 1000 км, достигайки 445 км/ч на 11 август 1934 г.

Деветдесет години по-късно, Renault Rafale – SUV със скосена линия на покрива, реално вторият SUV-купе модел в гамата на Режията – излита отново. Но ако Arkana е по-скоро нишов модел, Rafale е върхът в моделната гама. Ще се конкурира VW Tiguan и Alfa Romeo Tonale (освен всички други), но по размери и линия на покрива е в групата на BMW Х4. По цената - на BMW Х2. Има спортен характер на пътя, казва Renault, който да отговоря за външния вид.

Плюс това, предлага супер луксозен технологичен интериор. Ще влезе ли на пазара и с гръм и трясък? Ще се опитам да отговаря на този въпрос.

От този „въздушен ас” струи излъчване, което позиционира модела в луксозната част на D-SUV сегмента, от който Renault отсъства от години.

Зад волана на Renault Rafale

Това е първият проект, воден изцяло от дизайн-шефа Жил Видал. Фирменото лице на Renault вече се налага в цялата гама. Оригиналната радиаторна решетка на новия Rafale ми навява асоциации с „Битката на драконите“. Тя е съставена от множество малки ромбове, наподобяващи драконова броня, които организират триизмерно пространство около централната емблема.

След като обновеното Clio го въведе, новият светлинен подпис на марката се откроява с ромбовидната си графика. Като опция за модела се предлагат LED Matrix фарове, които са с по 20 светлинни елемента, докато при Austral и Espace елементите са 11.

Източник: CarMarket.bg

Най-впечатляваща е скосената линия на покрива, която оказва силно визуално влияние, по-силно от отнемането на пространство в областта на главата. Предният капак е дълъг, а ъгълът на задното стъкло е 17 градуса, което спомага за формирането на динамичен и спортен силует.

Ръбът на вратата на багажника е силно издължен и играе роля на мини спойлер, над задното стъкло е опънат истински такъв. Визуалното възприятие на профила се подсилва и от 20-цоловите джанти. Зад тях имаме 350-милиметрови спирачни дискове отпред, 330-милиметрови са задните. Екстериорните цветове са 6, включително два нови.

Двете задни светлини също са изцяло нови, раздалечени силно една от друга, за да придадат на автомобила по-внушителен вид. Формата на светлините е вдъхновена от китайската графична игра танграм (квадрат, разрязан на 7 части: 5 триъгълника, 1 успоредник и 1 квадрат).

Източник: CarMarket.bg

Предвид това, че Rafale е дълъг 4,71 м, очакванията са за голямо вътрешно пространство. Което е налице. Става очевидно с отварянето на вратата на багажника, чийто обем е цели 647 литра.

Източник: CarMarket.bg

Още по-виден е обемът на задния ред седалки. Първо, междуосието (2,74 м) е увеличено с 4 см спрямо Austral, което е отворило пространство в областта на главата, което е пренебрежимо по-малко от това в новия Espace, който не е със скосена линия на покрива.

Голямата новост тук е централният подлакътник, изцяло предназначен за закрепване на различни смарт устройства. Наречен „Smart Armrest“, той има два USB порта, места за съхранение, подходящи за таблети и смартфони, както и две подвижни стойки за удобно гледане на екрани.

Източник: Renault

Но най-впечатляващ е панорамният стъклен покрив (1470 х 1117 мм) Solarbay (срещу 3500 лв.) без сенник. Технологията AmpliSky го прави излишен. Чрез електрическо поле са контролира движението на молекулите, за да се затъмнява на четири стъпки: напълно прозрачен покрив, напълно непрозрачен покрив, прозрачен покрив отпред и непрозрачен покрив отзад.

Многослойното стъкло поддържа топлинния комфорт както през лятото, така и през зимата, подобно на механична щора. Нещо повече, когато излезете от автомобила, панорамата автоматично преминава в непрозрачен режим. Подобни панорамни покриви досега бяха запазена територия само за премиум, дори ултрапремиум марките.

Източник: CarMarket.bg

В D-SUV сегмента някои луксозни брандове се отказват от V-осмака, заменяйки го с “шестак“. А Rafale влиза в елитния клуб с половината от цилиндрите, разчитайки на 1,2-литров 3-цилиндров мотор, работещ с два електромотора и малка батерия с 2 kWh, като цялата тази система оформя т. нар. full hybrid.

Тази конфигурация е любима на Renaul, използва се в цялата гама. От Режията казват, че тази конфигурация предлага най-доброто съотношение мощност/разход на гориво на пазара (4,7 л/100 км), както и пробег до 1100 км.

Тук клиентите, опасявам се, ще погледнат малко скептично, тъй като са свикнали на големи двигатели.

За тях Renault ще предложи втора версия, но отново с 3-цилиндров агрегат, този път с 3 електромотора и системна мощност 300 к.с. Това е плъг-ин версията с 22 kWh батерия, която ще се появи малко по-късно на нашия пазар. Този модел ще е с 4х4 задвижване, нещо, от което Режията бяха усилено.

Докато този тестови модел е само с предно, но за стабилността в различни условия се грижи системата Advanced 4Control. Тя се предлага стандартно за ниво Esprit Alpine.

BMW X3 скача едно ниво по-нагоре (тест драйв)

Skoda Kodiaq поставя дилема: не дали, а какъв точно (тест драйв)

Задните колела се завъртат в посока, обратна на тази на предните (с до 5 градуса спрямо 2,5 градуса на предишното поколение на системата), за изключителна маневреност както по магистрали, така и по градски улици.

На магистрала задните колела завиват много леко (до 1 градус) в същата посока като предните, което подобрява стабилността на автомобила.

Източник: Renault

Хубавите неща в интериора, част от които вече маркирах, започват с отварянето на вратата. Горната част е мека на допир. Имаме контрастен шев в цветовете на френското знаме, който е навсякъде в интериора – по волана, седалките и таблото. Много добре за качеството на интериора говори един дребен детайл – облицовката в мека синя материя на джобовете във вратите.

Седалките изглеждат и се усещат страхотно. Имаме логото на Alpine, имаме централна част с Алкантара, много високи странични бордове.

Останалата част от интериора също е блестяща. Воланът е с тактилни и физически бутони, както и традиционният кръгъл превключвател на системата Multi-Sense.

Имаме нова графика на екраните на системата ОpenR Link, съставена от 12,3-инчово приборно табло и 12-инчов сензорен екран в портретен формат. Имаме усъвършенстван Head-up дисплей, идващ срещу 1800 лв. доплащане.

Източник: Renault

Renault се гордее с факта, че Rafale е първият автомобил в света, в чийто интериор са използвани шисти и тониран корк. Тук шистовия камък присъства по таблото пред пътника и подлакътника. Той трябва да замени хрома, за да се увеличи усещането за лукс и естествени материали, които изчезват с все по-малкото използване на естествена кожа от производителите.

Централният екран е прекрасен, защото Renault разчита на софтуер, базиран на Google Automotive 12, следователно може да ползвате Google Maps, Google Assistant и до 50 приложения. Това значи много лесно използване и ориентиране в ситуацията. Няма как да не отбележа с голямо удоволствие тези физически бутони под екрана, с които контролираме функциите на климатика.

Централната подвижна стойка, аз я свързвам с някои филмови сцени, например от Top Gun: Maverick, където Том Круз дава пълната газ на двигателите. Тя реално играе роля на поставка за ръката, за да може по-лесно да боравите със сензорния дисплей по време на движение.

Източник: CarMarket.bg

4Control прави маневрирането с тази над 4,7 метра кола доста лесно в града, като обратният завод е с диаметър 10,4 метра, това си съперничи с коли от сегмент В.

Със 100% електрическо стартиране и автоматично възстановяване на енергията при намаляване на скоростта и спиране този E-Tech full hybrid двигател позволява до 80% електрическо шофиране в града и до 40% икономия на гориво в сравнение с еквивалентен двигател с вътрешно горене.

Ускорението е 8,9 секунди, което не е нищо особено. Може да се активира режим Sport, за да имате по-бърза реакция при изпреварване.

Volvo EX90 e технологичен революционер (тест драйв)

Audi SQ8 е висока лимузина с много мощ (тест драйв)

Трансмисията е познатата от гамата на Renault, те я наричат автоматична многорежимна скоростна кутия с 15 предефинирани програми, които се активират в различните пътни ситуации. Не мога да скрия, че не съм й особено голям фен.

Източник: CarMarket.bg

Окачването (псевдо McPherson отпред и многораменно отзад) също е пренасторено спрямо другите два модела на платформата, като имаме по-широка следа и гуми, предпоставки за добро пътно поведение на Rafale в завои. Не бих казал спортно, но откроимо по-добра стойка спрямо други по-малки събратя на модела от гамата на Renault.

Звукът в автомобила трябва да бъде маркиран, защото за модела се предлага Harman Kardon аудио системата с 12 високоговорителя (опция). А звуковите подписи са дело на Жан Мишел Жар.

Що касае цената, то тук става малко tricky. Стартовата е 83 990 лв., докато за ниво espritAlpine е 91 990 лв. В негова защита ще кажем, че толкова е цената на BMW X2, който е доста по-малък от Rafale, но пък последният е с 3-цилиндров двигател все пак.

Източник: Renault

Технически характеристики

Renault Rafale

Размери

Дължина, мм: 4710

Широчина, мм: 1866

Височина, мм: 1613

Междуосие, мм: 2738

Маса, кг: около 1653

Двигател

Тип: 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1199

Системна макс. мощност, к.с.: 200

Системен макс. въртящ момент, Нм: 205

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,9

Среден разход, л/100 км: 4,7

Вредни емисии СО2, г/км: 105/113

Базова, цена, лв. с ДДС: 83 990

Още тестове може да прочетете на CarMarket.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На Адам никога не му се е налагало да слуша от Ева разкази за всички мъже, за които е можела да се омъжи.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Орбан: Пълноправното членство на България и Румъния в Шенген да бъде решено до края на годината

Орбан: Пълноправното членство на България и Румъния в Шенген да бъде решено до края на годината

Свят Преди 11 минути

Според него борбата с незаконната миграция е един от основните приоритети на унгарското председателство

Виждали ли сте този мъж, полицията в Ямболско го издирва (СНИМКА)

Виждали ли сте този мъж, полицията в Ямболско го издирва (СНИМКА)

България Преди 19 минути

Близките на Николай Илиев са подали сигнала до МВР във вторник (8 октомври)

.

„Планът за победа“ на Зеленски е под въпрос, след като Джо Байдън отмени пътуването си

Свят Преди 51 минути

Белият дом съобщи, че президентът ще остане у дома заради урагана „Милтън“

Имало ли е телефонни разговори между Путин и Тръмп? Кремъл отрича

Имало ли е телефонни разговори между Путин и Тръмп? Кремъл отрича

Свят Преди 55 минути

Твърденията се съдържат в най-новата книга „Война“ на репортер, станал известен покрай случая „Уотъргейт“

Вебер: Никой не иска да ходи в Будапеща заради Орбан

Вебер: Никой не иска да ходи в Будапеща заради Орбан

Свят Преди 1 час

Той направи коментара минути преди унгарският премиер да представи в ЕП програмата на страната си за ротационно председателство на Съвета на ЕС

Седем години затвор за радикализирал се българин, заминал за Сирия да „извършва джихад“

Седем години затвор за радикализирал се българин, заминал за Сирия да „извършва джихад“

България Преди 1 час

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест

Там, където мечтите се сбъдват в есенно изобилие

Там, където мечтите се сбъдват в есенно изобилие

Любопитно Преди 1 час

Твоят нов дом е още по-близо до теб с промоционални условия по жилищен кредит от Пощенска банка само през октомври

Дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" номинира лидерката си Алис Вайдел като кандидатка за канцлерския пост

Дясна и екстремна: Коя е Алис Вайдел, номинирана за канцлер на Германия

Свят Преди 1 час

Дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" номинира лидерката си Алис Вайдел като кандидатка за канцлерския пост

Френският легионер Венци Цветков се спаси от Блатото в “Игри на волята”

Френският легионер Венци Цветков се спаси от Блатото в “Игри на волята”

Любопитно Преди 1 час

Борецът Микяй постигна първа индивидуална победа в капитанската битка

<p>КЗК образува второ открито производство срещу АПИ</p>

КЗК образува второ открито производство срещу Агенция "Пътна инфраструктура"

България Преди 1 час

То е относно решение за наемане на охрана на имоти държавна собственост

Главчев ще участва в Срещата на върха „Украйна-Югоизточна Европа“ в Хърватия

Главчев ще участва в Срещата на върха „Украйна-Югоизточна Европа“ в Хърватия

Свят Преди 1 час

Присъствието на представители на високо ниво от всички страни, е най-голямото досега

Мръсният въздух: Как се отразява на здравето ни и какви са правата ни

Мръсният въздух: Как се отразява на здравето ни и какви са правата ни

България Преди 1 час

Коментар на пуломога д-р София Ангелова и адвокат Михаил Екимджиев

Три земетресения разлюляха Румъния

Три земетресения разлюляха Румъния

Свят Преди 2 часа

Най-силният трус е бил на 25 км северно от Бузъу, на 9 км югозападно от Ръмнику Сърат

Поглед от въздуха на обърнат кораб, повреден при взрива в пристанището на Бейрут, на 21 август 2020 г. в Бейрут, Ливан

Карта показва свързан с Русия кораб „плаваща бомба“, закотвен край брега на съюзника на НАТО

Свят Преди 2 часа

Плавателният съд е бил натоварен със седем пъти повече амониев нитрат от 2750-те тона, които избухнаха в пристанището на Бейрут в Ливан през 2020 г., при което загинаха 218 души

<p>Пхенян с &quot;голяма военна стъпка&quot;</p>

„Голяма военна стъпка“: Пхенян обяви, че окончателно затваря границата с Южна Корея

Свят Преди 2 часа

Пътищата и железопътните линии ще бъдат прекъснати

"На 16 г. станах екстремист. Исках да убивам хора"

"На 16 г. станах екстремист. Исках да убивам хора"

Свят Преди 2 часа

Прочетете историята на Денис, който е на 16 г, когато се радикализира