Мощ, престиж, практичност… И удоволствие. Jaguar F-Pace 25d (тест драйв)
Източник: Preso Petrov
2

Т ериториалността на големите котки е една от основните характеристики на тези животни. Те напускат територията си само, когато са на лов за любимата си плячка. А от известно време териториалният ягуар е на лов за едър дивеч в лицето на SUV зверовете. Проблемът е, че конкуренцията за въпросния дивеч е жестока сред върховните хищници. Не само че се конкурират за една и съща плячка, но и безпощадно се атакуват един друг.

Войната между Audi, BMW и Mercedes е на кръв, от което се възползва Jaguar. F-Pace не може да отнеме всичката им плячка, но за тези около година и половина увеличи продажбите на Jaguar двойно. С това запуши устата на всички критици, които в началото гледаха с неодобрение и насмешка на решението Jaguar да се включи в битката за SUV клиенти.

РАЗГЛЕДАЙТЕ "КОТКАТА" В ЕСТЕСТВЕНИЯ Й ХАБИТАТ

F-Pace копира точно историята на Cayenne и Porsche. Дебелият и висок Cayenne изигра ролята на спасител, а в последствие и на „златна кокошка” за Porsche. Същото може да се каже сега и за F-Pace, макар той да нямаше задачата да спасява Jaguar от нищо. Но пък носи основния процент продажби на компанията, заради което не трябва да се изненадваме, че Jaguar вече лансира E-Pace, а няма да се забави много и електрическият I-Pace.

Източник: Preso Petrov

Името на този модел трябва да се произнася с чувство: Еф-Пейс… Усещате ли енергията? Тя идва от думата „Pace”. Същата може да се чуе в състезателните уикенди от Формула 1, когато от откритата радиокомуникация може да чуем от състезателния инженер към пилота фразата „Pace is good!” (Темпото ти е добро). Така обикновено инженерът надъхва пилота си да догони този пред него.

Range Rover Velar се класира директно за финала на най-престижния турнир (тест драйв)

Mercedes GLC Coupe неутрализира биполярните мнения (тест драйв)

Твоят личен космос на борда на Peugeot 5008 (тест драйв)

Kia Stinger поразява и най-силния враг (тест драйв)

Jaguar F-Pace прави това с помощта на няколко молекули от ДНК-то на Land Rover. Вярно, първият опит на Jaguar в SUV класа тръгва по по-различен път от майстора на всъдеходите, когато стане дума за задвижване на четирите колела. В този случай F-Pace е преимуществено автомобил със задвижване на задните колела, но когато предните загубят сцепление, системата изпраща до 50% към тях, за да възстанови стабилността. Това е направено, за да носи F-Pace удоволствие и забавление на пътя, макар, ако решите, той ще може да ви отведе и до някоя горска хижа по време на силна буря, тъй като има просвет от 213 мм (същия като на Discovery Sport) и може да преминава през водни препятствия с дълбочина до 525 мм. Но нека не се заблуждаваме, тази кола никога няма да си изцапа гумите с нещо толкова гадно като кал, пясък или камъни, защото „валяците” на F-Pace са предназначени да газят асфалта и да вадят 24-каратовата ви усмивка върху лицето ви.

Източник: Preso Petrov

Точно такава бе моята, когато за пръв път карах F-Pace. Сега я докарах до 18-каратова, защото конете ми бяха с 60 по-малко, но отново се забавлявах и радвах на този автомобил. Влюбен съм в него, затова ще се задоволя да намеря косури само на сензорния дисплей и малко по-постното (спрямо преките конкуренти) оформление на интериора. Тук още малко „пудра и грим” нямаше да се отразят зле. Иначе всичко останало в този автомобил е просто пленяващо.

Продажбите му също говорят, че клиентите остават пленени от него, защото това е инструментът на Jaguar, който води в компанията нови клиенти, които никога преди това не биха си купили Jag. Те са и с 10-ина години по-млади от традиционния клиент на марката, които си купуват този автомобил, защото в момента Jaguar е една най-прогресивните марки на пазара.

Източник: Preso Petrov

Син цвят (като на концепцията C-X17), панорамен покрив, 20-цолови джанти, невероятни линии, супер кожа, страхотен волан, супер вървеж. Всичко в този автомобил ме радва. Допълнителни 60 к.с. от 3,0-литровия V6 дизел щеше да ме радва още повече, но сега темата е новият 2,0-литров 4-цилиндров Ingenium дизел на компанията. Усъвършенстваният двигател с 240 к.с. и 500 Нм има подобрени бутала, колянов вал и горивни инжектори и е първият 4-цилиндров двигател на Jaguar Land Rover, който използва двоен турбокомпресор. Последователната конфигурация увеличава мощността при високи обороти на двигателя и същевременно подобрява реакциите при ниските обороти. Агрегатът работи в чудесен синхрон с 8-степенната автоматична кутия, като тази комбинация дава на хартия среден разход от 5,8 л/100 км и 7,2 секунди до 100 км.

Източник: Preso Petrov

Казах на хартия, защото в реални условия минималният разход, който постигнех, бе 6,5 л/100 км. Изминах около 500 км, като половината от тях бях само със съпругата и детето ми на борда. В такъв вариант разходът ми стигна максимум 8,5 л/100 км. Останалите 250 км обаче добавих още двама студенти, с чийто багаж напълних багажника почти догоре. А това не е лисна задача, тъй като обемът му е цели 650 литра, колкото предлага и Mercedes GLE Coupe, от който е доста по-компактен като външни размери. В гонене на влаковата им връзка до Пловдив, трябваше да натискам малко повече газта, но дори и в този случай максимумът, който отчете бордовия компютър, бе 9,4 л/100 км.

Източник: Preso Petrov

Пътниците, особено тези с дълги крака, а племенникът ми е доста високо момче, ще са във възторг от Jaguar. Да, не е рекордьор в класа по вътрешен обем, но междуосието на F-Pace е с 67 мм по-дълго от това на Macan. Което значи, че в Jaguar е по-просторно отколкото в Porsche. Лично аз имам 20-сантиметров запас в областта на коленете, когато седнах на задните седалки, за да видя и този параметър от автомобила.

Какво още друго различава F-Pace от конкурентите му. Леката, здрава конструкция на каросерията се състои от 80% алуминий и е единствената монокок каросерия с високо съдържание на алуминий в сегмента. Високата коравина на усукване на каросерията осигурява още по-добри показатели на заимстваните от модела F-Type предно окачване с двойни носачи и усъвършенствано задно окачване тип Integral Link. Заедно с векторното управление на въртящия момент, което се предлага като стандартно оборудване, и системата за електронно сервоусилване на волана, F-Pace задава стандартите за возия и управление. Дори базовият модел е оборудван стандартно с монотръбни амортисьори, а електроуправляемата система Адаптивна динамика измерва движението на каросерията и колелата съответно 100 и 500 пъти в секунда, осигурявайки оптимално плавно движение при всякакви пътни условия.

Може да не е толкова динамичен, колкото е V6-дизелът, но и тук оставам впечатлен, защото все пак говорим за 4-цилиндров мотор, който задвижва автомобил около 1,9 тона. Eлектроусилвателят EPAS прави волана изключително прецизен, твърд и директен. Паснал е идеално в захвата ми. AWD системата с въртящ момент при необходимост е най-усъвършенстваната система на Jaguar. Системата Adaptive Surface Response (ASR) прави 4х4 задвижването още по-ефективно при трудни пътни условия. Допълнителните технологии, които осигуряват динамика при всякакви повърхности, включват съществуващите системи на Jaguar; All Surface Progress Control и Low Friction Launch.

Източник: Preso Petrov

Промените в интериора акцентират върху увеличения избор, комфорт и удобство. Нова опция за интериора в цвят Light Oyster / Ebony. Всички модели Prestige и Portfolio включват волан Sport като стандартно оборудване. Флагманската версия Portfolio включва усъвършенствани предни седалки с електрическо регулиране на височината на подглавника и ръчно регулиране на страничната опора на подглавниците, осигурявайки максимален комфорт и простота. В допълнение, технологията за екрана Dual View на Jaguar осигурява още по-голямо удобство за водача и пътника отпред. Интелигентната технология InControl се предлага в комбинация с Touch Pro и позволява на водача да следва инструкциите на сателитната навигация, докато пътникът отпред използва същия екран, за да гледа телевизия или съдържание от USB.

F-Pace е поредният автомобил, който обори стереотипите. С такива автомобили като Jaguar F-Pace не искам бъдещето, очертаващо се на ток и автономни, да идва. Искам да изпитват по-дълго време такива емоции, каквито струят от този автомобил.

Технически характеристики:

Jaguar F-Pace 25d

Размери

Дължина, мм: 4746

Широчина, мм: 2070

Височина, мм: 1693

Междуосие, мм: 2874

Собствено тегло, кг: 1810

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 1999

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 240 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 500 при 1500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 217

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,2

Среден разход, л/100 км: 7,8

Вредни емисии СО2, г/км: 153

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 104 780

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Арабският хиперавтомобил с 5000 к.с. се приближава до клиентите

Toyota предвиди кога ще настъпи смъртта на ДВГ

Автопаркът се рои, продължава да застарява, а любовта към VW не вехне. Подробна статистика от КАТ

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 4 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 5 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 8 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 9 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 10 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 10 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 10 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 10 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 11 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 11 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 11 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 11 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 11 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 12 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 12 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете