MINI Countryman JCW е най-забавният компактен кросоувър (тест драйв)
Източник: LAP.bg
1

MINI Countryman John Cooper Works е автомобил, в който не би трябвало да се влюбя. Та кой запален автомобилен фен (с 25 години стаж като автомобилен журналист) би се влюбил в кросоувър! При това, този няма нищо общо с Mini, той е MINI, пораснал с 6 см на височина и 13 см на дължина спрямо предшественика си. Новият Countryman си е пълноразмерен компактен кросоувър с всички плюсове и минуси, произтичащи от това.

Най-големият му минус е и един от големите му плюсове – нарасналите размери, защото те влияят по подразбиране на пътното поведение. Отрицателно. Но, тъй като не обичам да пазя тайни, ще го кажа в самото начало, за да няма излъгани в очакванията си: влюбих се в Countryman JCW, при това съм абсолютно наясно, че зад волана на тази кола ще виждам повече жени отколкото мъже. Надявам се обаче, че всички ще могат и ще се наслаждават на страхотното пътно поведение така, както го направих аз.

Зад волана с MINI Countryman John Cooper Works

Защото Countryman е най-забавният за шофиране компактен кросоувър. И както забелязвате, в края на изречението има точка, а не въпросителен знак. Ще сложа точка и на следващото изречение: Countryman е и един от най-атрактивните като визия компактни кросоувъри на пазара. Точка, казах. Изглежда страхотно, откроим е, силно различен от предходното поколение.

Източник: LAP.bg

Профилът и предницата са много изправени, за да се подсили офроуд излъчването на модела. В същото време късите надвеси, късият преден капак и контрастиращото дълго междуосие (2692 мм) с големи колела (19 или 20 цола) съчетават класическите дизайнерски елементи на MINI с една атлетично пораснала каросерия.

Сериозно е поработено върху аеродинамиката, като е постигнат впечатляваща стойност на въздушното съпротивление от 0,26 за напълно електрическото MINI Countryman в сравнение с 0,31 на предишния модел. Характерният елемент на задните колони осигурява нов, добре видим детайл за различаване на различните модели, оборудване и бъдещи специални модели.

MINI Cooper SE е като кокетна млада дама (тест драйв)

Hyundai Kona е като „дебела” банкова сметка (тест драйв)

Countryman се предлага в четири различни оформления с четири специфични цвята (включително новият Vibrant Silver): Classic Trim, Favoured Trim и John Cooper Works (JCW) Trim с контрастиращ Chili Red покрив.

Източник: LAP.bg

Опциите за персонализация са толкова много, че няма да правят опит да изброя всички. Но истината е, че те допринасят много за това да вдъхват емоция, нещо, което винаги съм търсил в един автомобил. А Countryman JCW е като изкусен чакръкчия: напипва онези точки, за да ме накара да усещам автомобила с всяка фибра от тялото си. Да, повечето му конкуренти могат да се похвалят с далеч по-големи по обем продажби, но малцина от тях могат да се похвалят с ярката идентичност, която има Countryman.

Източник: LAP.bg

Най-голямата трансформация Countryman е претърпял в интериора. Арматурното табло и вратите са тапицирани с текстил, който материал е изработен от рециклирани материали. По средата му е кръглият OLED дисплей с диаметър 240 мм, който MINI нарича Interaction Unit.

Приборно табло няма, затова трябва да си поръчате Head-up дисплей, но лошата новина е, че за него се доплаща допълнително. Седалките, както винаги, са с висока странична упора. Макар и кожена, тапицерията не е с животински произход. Естествена кожа и алуминий в интериорите на новите MINI-та няма да откриете.

Новите режими MINI Experience са осем (в зависимост от моделите). Макар някои от тях променят работата на двигателя, скоростната кутия и параметрите на кормилното управление, но те служат предимно за промяна на вътрешната атмосфера. Проектор зад кръглия дисплей пък осветява арматурното табло със светлинни графики в различни шарки и цветове в зависимост от избора на Experience Modes. Многото изкуствени звуци са нещо, което ми идва в повече, но на дамите може и да хареса.

Източник: LAP.bg

Нарасналите размери отварят вътрешен обем, невиждан досега в модел на марката. Задните седалки се плъзгат напред и назад (13 см), като така обемът на багажника достига 505 литра (от 460 л), а високият ми 1,87 м син има къде да опъва дълга шия и крака.

Източник: LAP.bg

В сферата на задвижване изборът е почти толкова голям, колкото са и опциите за задвижване. Новият Countryman идва в две електрически версии с една батерия. Идва също с дизелов двигател, голямата изненада, както и с три бензинови агрегата за версиите C, S ALL4 и JCW ALL4, която тествам аз.

Платформата, двигателят, системата за задвижване на четирите колела и скоростната кутия са споделени с BMW X2 M35i, който леко ме разочарова най-вече с калибровката на трансмисията към двигателя. Това, за съжаление е пренесено и към Countryman JCW. Забележката ми касае понижаване на предавките, когато двигателят понякога се форсира прекалено силно, трансмисията се забавя да облекчи натоварването и ме кара да сменя ръчно предавка чрез планките на волана, за да избегна неодобрителния поглед от съпругата ми.

Източник: LAP.bg

Въпреки тази забележка, инженерите на MINI са измислили кола, която се чувства така, както и обещава фирмената философия Go Kart. Като опция за JCW се предлага снижено с 15 мм адаптивно окачване с честотно селективни амортисьори.

Ако хвърлите BMW в завой малко по-бързо, отколкото би трябвало, същото ще го усетите толкова сигурно, стабилно и способно, че понякога дори може да е скучно. При MINI предницата може да отвори „захапката“ малко по-рано, което обикновено би значело загуба на увереност и вдигане на крака от газта, защото задницата ще олекне. Но не и в тази кола, защото тук системата за задвижване на четирите колела ще прехвърли въртящ момент назад, за да останете в траекторията на завоя.

Източник: LAP.bg

Кормилното управление е супер остро, може би малко повече от необходимото. Теглото от над 1700 кг също се отразява и добавя инертност, а големите колела пренасят вибрации към седалищната част на гърба ми, когато не се забавлявам през „Петрохан“, а шофирам спокойно в града.

Renault шлифова диаманта Captur (тест драйв)

FIAT 600 връща спомените за Dolce Vita (видео ревю)

В крайна смета Countryman JCW може да се ползва за превоз на децата до училище или пълнене на багажника с покупки за изхранване на семейството. Но може да служи и за забавление, когато решите да избягате от София до провинцията, някой СПА-хотел, да отидете на плаж в Гърция, защото на първокласен, нагънат като червейче Haribo път тази машина може да извади всичките ви зъби в широка усмивка. Има голямо сцепление, достатъчно power и няколко режима на шофиране, за да го приспособите според вашите предпочитания.

Източник: LAP.bg

Технически характеристики:

MINI Countryman JCW ALL4

Размери

Дължина, мм: 4470

Широчина, мм: 1843

Височина, мм: 1645

Междуосие, мм: 2692

Собствено тегло, кг: 1735

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. системна мощност, к.с. при об./мин.: 300 при 5750-6500

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин.: 400 при 2000 - 4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,4

Среден разход, л/100 км: 7,8

Вредни емисии СО2, г/км: 187 - 177

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 104 900

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Пожарникар почина, 17 са ранени в ужасните пожари в Португалия

Пожарникар почина, 17 са ранени в ужасните пожари в Португалия

Свят Преди 9 минути

Димът от пожарите е затъмнил небето над регионалния главен град Авейро

Племето на Храбрите потъва в Блатото на “Игри на волята”

Племето на Храбрите потъва в Блатото на “Игри на волята”

Любопитно Преди 26 минути

Силните завоюваха Резиденцията, а Дръзките и Гордите се отправят към Стопанството и Брега на отчаянието

Зрителите избират един от съквартирантите в новия сезон на Big Brother

Зрителите избират един от съквартирантите в новия сезон на Big Brother

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн гласуването, което ще избере един от участниците в социалния експеримент, вече е отворено nа платформата NOVA PLAY и сайта nova.bg

Момче нападна с чук ученици и учители в руско училище

Момче нападна с чук ученици и учители в руско училище

Свят Преди 3 часа

Местните власти съобщиха, че при нападението са били ранени четирима души

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 4 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 5 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 5 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 6 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 6 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 7 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 7 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 7 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото