Историята на успеха продължава: Opel Mokka X (тест-драйв)
Шотландската вълна и кашмир са "куките", на които магазините за сувенири ловят туристите.   
Източник: Charlie Magee
7

Единбург, Шотландия – София

„They can take our lives, but they’ll never take our FREEEDOOOMMM.“ Тази фраза (на български) аз я знам от първите ми години в училище, но светът я разпозна като емблематична от „Смело сърце“. Гледал съм го поне 10-ина пъти и най-после мечтата ми да стъпя на земята на Уилям Уолъс се сбъдна. Мистична и много по-различна от всичко, което може да се види в континентална Европа, Шотландия е пленяваща. Красноречиво доказателство за това са 11-те милиона туристи, посещаващи ежегодно Единбург.

Шотландците са странни хора. Говорят на английски с туристите, но заговорят ли се по между си на „английски“ – нищо не им разбираш. Всички карат в насрещното и това си е културен шок, но с повече внимание се свиква. Спират да играят голф, само когато дъждът започне да вали хоризонтално на земята. Магазините за сувенири са пълни с шалове от прословутата шотландска вълна и кашмир, но шотландец с шал или килт не видях. Пият уиски, каквото ние в България никога не сме чували, а шотландците никога не биха си позволили да пият шльокавицата, която в общия случай ние наричаме уиски.

За разлика от Ирландия, природата в Шотландия е много, много по-красива и разнообразна.
За разлика от Ирландия, природата в Шотландия е много, много по-красива и разнообразна. Източник: Charlie Magee

Природата им е мистично красива, тревата е супер зелена, живеят в огромни каменни къщи на по 300 и косур години. На 3-лентовите си магистрали се движат с максимално разрешените 112 км/ч, без това да означава, че са по-страхливи от нас. Не, просто имат закони и те се спазват. А пътищата им не са никак лоши, но и доста предизвикателни в дълбоката провинция на Highlanders. Достатъчно предизвикателни, че да се превърнат в притегателна сила за Opel, които са избрали Шотландия за мястото, на което да представят качествата на новата Mokka X.

НАПРАВЕТЕ ЕДНА КРАТКА РАЗХОДКА С MOKKA X В ШОТЛАНДИЯ

А Opel Mokka се превърна в безапелационен диктатор в европейския кросоувър В-сегмент. Същият увеличи обема си 3 пъти между 2012 и 2015 г., когато бяха реализирани над 1,2 млн. продажби в Европа. От тях на Mokka се пада 14,7% пазарен дял в сегмента, а за четирите си години на пазара, моделът е реализиран в тираж от над 600 000. И тази тенденция ще продължи, защото обновеният модел изглежда изключително добре.

Светлосините и оранжеви автомобили стоят изключително добре под редките проблясъци на слънцето през шотландските облаци. Предницата на модела е силно променена и доскорошното момчешко излъчване е отстъпило място на мъжкарска визия.

Тази трева наистина е косена минимум 200 години, защото в страни е имението на граф Росбъри и неговата къшурка на над 300 години.
Тази трева наистина е косена минимум 200 години, защото в страни е имението на граф Росбъри и неговата къшурка на над 300 години. Източник: Charlie Magee

Изпълнението на предната част е в пълен унисон с новата стилистична линия на марката Opel, включваща „криловидно” оформената хоризонтална предна решетка и отчетливата светлинна графика във формата на двойно крило на дневните LED светлини. Същите спират да светят и на тяхно място се включва мигач, когато подадете сигнал, което може да се види при доста по-скъпи модели, например Audi. Решетката е по-широка и визуално разширява цялата предна част, и бронята е с напълно променен дизайн, в който също прозира двойното крило.

Дизайнът отзад е запазен същият, като нова е само светлинната оптика на фаровете с поредната интерпретация на светлинното двойно крило. Тук можеше още.

В тази долина, в продължение на над 5 км нямаше нито един храст или дърво. Следващата долина има само един път и всичко около него е гора.
В тази долина, в продължение на над 5 км нямаше нито един храст или дърво. Следващата долина има само един път и всичко около него е гора. Източник: Charlie Magee

Липсват крещящи форми и линии, каквито при основоположникът Juke изобилстват. Тук е заложено на традиционни дизайнерски похвати, но с този фейслифт излъчването на модела е подсилено драстично. Отпред и отзад имаме контрастиращи защитни скари, подсилващи по-мъжественото излъчването на модела. Не говоря за офроуд, тъй като при клиренс от около 160 мм друго, освен макадам и изкачване на бордюри, друго не е възможно. А и кой ще тръгне на нещо по-сериозно с градски автомобил от сегмент В? Достатъчно ми беше да тествам окачването на мокрите и доста взискателни пътища в провинцията около Единбург.

Всички 4х4 модели на Opel вече ще завяршват с "Х" в името. Догодина очакваме два напълно нови "Х" модела.
Всички 4х4 модели на Opel вече ще завяршват с "Х" в името. Догодина очакваме два напълно нови "Х" модела. Източник: Charlie Magee

По тесните, постоянно мокри и виещи се пътища 4х4 задвижването на Mokka Х e необходимост, а не глезотия. По нашите пътища също. Интелигентната система за двойно предаване с електронно управляван многодисков съединител е в състояние да разпределя плавно тягата между предния и задния мост в отношение до 50:50. При сухи пътища и нормална употреба в града въртящият момент отива само към предните колела (100:0). Системата се активира в спряло положение, за да предотврати приплъзване на колелата при потегляне. Тя се включва за част от секундата в момента, в който отпуснете педала на съединителя (т.нар. “active on demand). При засичане на хлъзгава настилка системата разпределя тягата спрямо конкретната нужда.

Макар и да не предлага някакви спортни изживявания, нито супер директна връзка с пътя, Mokka X се справя с бързото взимане на отсечки с много завои. Усеща се леко унасяне на каросерията, но не повече от очакваното.

Един от трите моста над река Forth. Той е железопътен, до него има автомобилен, а в момента се строи трети с дължина 2,7 км. Това ще е най-дългият мост с три кули и цена 1,35 млрд. паунда.
Един от трите моста над река Forth. Той е железопътен, до него има автомобилен, а в момента се строи трети с дължина 2,7 км. Това ще е най-дългият мост с три кули и цена 1,35 млрд. паунда. Източник: Charlie Magee

Теглото на автомобила в базово оборудване, с този двигател и 4х4, е сериозно – 1450 кг. Тази цифра има значение за разхода на гориво. Но „шептящият“ 1,6-литров дизел се справя отлично с показателя „разход“. По заводски параметри той е 4,6-4,8 л/100 км, като при мен показа около 5,5 л/100 км. Не по-малко впечатляваща е еластичността на двигателя. Закрепих го но 6-та предавка, около 1200 об./мин, като моторът не показа никакъв признак, че ще се задави, индикаторът за предавките не ме подкани да сваля една надолу, като дори вдигнах крак от газта и оставих колата на моторна газ. След което умишлено си направих упражнението да ускоря от 6-та и резултатът беше много добър. Дори и в този случай не чух характерното дизелово причукване. Да не кажа, че не чувах нищо, колко и силно да звучи това. Защото за този двигател, с ръка на сърцето ще кажа, че е умопомрачително тих.

Съжалявам за едно. На разположение за тест липсваше новият бензинов 1,4-литров мотор със 152 к.с., но по-важното е, че той се предлага в комбинация с нова 6-степенна автоматична трансмисия. Именно автоматикът досега бе слабото място на модела (а и на Opel като цяло), затова очаквам с нетърпение следващата възможност, при която ще тествам какво са направили инженерите в тази посока. И се надявам, че ще е много по-добро от досегашната автоматична кутия.

Интериорът вече е далеч по-подреден, като прекалено многото бутони върху централната конзола вече са премахнати.
Интериорът вече е далеч по-подреден, като прекалено многото бутони върху централната конзола вече са премахнати. Източник: Charlie Magee

Много по-добро е оформлението на интериора, където вече са премахнати прекалено многото бутони от централната конзола. Тя е оформена по изцяло нов начин около цветните сензорни екрани с диагонал 7 и 8 инча на новото поколение инфоразвлекателни системи. Освен това, централният информационен дисплей се отличава с подобрена четливост благодарение на новите, ярки 3.5-инчов монохромен и 4.2-инчов цветен екран с бяла LCD подсветка.

Opel продължава да отделя особено внимание на седалките, за което гласувам с две ръце. Те са много комфортни и удобни за дълъг път. Не съм съгласен с подвижния подлакътник, който пречи на дясната ръка, когато се заложи на по-динамично шофиране. Пространството на задните места е далеч над това на Juke например.

Няма да пропусна факта, че Mokka X се предлага с новите AFL LED предни светлини (опция) и техните 9 функции. За мен видимостта е от особено значение, тъй като високият диоптър на очилата ми изисква супер фарове. А тези са именно такива.

Предпочитам NAVI 900 не само заради 8-инчовия дисплей, а заради вградената навигация.
Предпочитам NAVI 900 не само заради 8-инчовия дисплей, а заради вградената навигация. Източник: Charlie Magee

Моделът предлага и супер възможности за свързаност. Автомобилът се предлага с всички услуги на Opel OnStar, както и две версии на новото поколение инфоразвлекателни системи IntelliLink. Те предлагат свързаност със смартфон с помощта на приложенията Apple CarPlay и Android Auto. R 4.0 IntelLink е със 7-инчов сензорен екран, но аз предпочитам 8,0-инчовият (като в Astra) на NAVI 900 и вградената навигация.

Opel Mokka X 1,6 CDTi не e „бегачка“. Няма да накара кръвта ти да се разбушува, но това и не се изисква от семеeн автомобил. Важното в случая  е, че предлага функционалност и икономичност, съчетани вече с много атрактивна визия. Поразяващото е друго: този двигател е ненормално тих и супер еластичен, параметри, по които спори с много по-скъпи от него втомобили. Аз лично винаги съм харесвал Mokka, но фейслифтът е неутрализирал минусите и допълнително е подсилил силните черти на модела. Виждам го като модел, който ще може да се похвали със 7-цифрени продажби в края на жизнения си цикъл. А Opel го виждам да се превърне в сериозен играч в SUV сегмента, след като догодина го очаква сериозна инвазия с два напълно нови кросоувъра, както и новото поколение на Insignia.

Това е територията на Lowlanders. Гайдите и килтовете на келтите са в далечината, на заден фон.
Това е територията на Lowlanders. Гайдите и килтовете на келтите са в далечината, на заден фон. Източник: Charlie Magee

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Opel Mokka Х 1,6 CDTi

Размери

Дължина, мм: 4275

Широчина, мм: 1781

Височина, мм: 1658

Междуосие, мм: 2555

Маса, кг: 1450

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 136 при 3500-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 320 при 2000-2250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9

Среден разход, л/100 км: 4,8 – 4,6

Вредни емисии СО2, г/км: 114-106

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 32 290 (за 1,6 ECOTEC, 115 к.с.)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 46 000

КОНКУРЕНТЪТ

Suzuki Vitara 1,6 DDiS

Размери

Дължина, мм: 4175

Широчина, мм: 1775

Височина, мм: 1610

Междуосие, мм: 2500

Маса, кг: 1230

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1596

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 120 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,5

Среден разход, л/100 км: 4,0

Вредни емисии СО2, г/км: 106

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 43 270

Още от рубриката Тест-драйв:

Renault Talisman Tce 200 мачка магистралата като дизелов круизер

Honda HR-V скача в дълбокото сред компактните кросоувъри

В Polaris Slingshot се чувстваш като герой на Marvel

Ледено синьо за горещи емоции с Volvo S60 Polestar

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 4 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 9 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 10 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 11 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 12 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 12 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 13 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 13 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 13 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 13 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 14 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 15 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 15 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 15 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 16 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"