Ford Tourneo Courier: MPV гени и SUV излъчване (видео)
Източник: CarMarket.bg
0

И мам сантимент към този автомобил. Произвежда се на под 100 км от родния ми Видин, но за съжаление от другата страна, в Крайова, Румъния. След като наля над 1,1 млрд. евро за модернизации, Ford прехвърли завода на турския си партньор Otosan, който вкара още 490 млн. евро, за да произвежда тази кола и Puma, най-продаваният модел на Ford в Европа.

По някакъв странен начин този автомобил е новата Ford Fiesta. Казвам странен, затова не бързайте да ми се присмивате. Ford Tourneo Courier използва много части от Puma, чийто първоизточник бе поелата към забравата Fiesta.

Иначе 5-местният Courier е най-малкият в семейство Tourneo, над него е Connect със 7 места, а най-отгоре застава Tourneo Custom, който като микробус предлага дори девет места.

Класът MPV у нас носи звучното обобщение „баничарка“. Но с този прякор съм свикнал да свързвам неугледните Berlingo или Partner. Докато в този случай спокойно може да се отправя предизвикателство да бъде посочен друг MPV, който да предлага по-смел и атрактивен дизайн от този на Tourneo Courier.

Източник: CarMarket.bg

Ford нарича модела “multi-activity vehicle” с “SUV-вдъхновен дизайн”. Компанията е насочила този модел към клиенти с активен начин на живот сред природата. Или пък към такива, за които голямото вътрешно пространство е от първостепенно значение.

Иначе, типично за Ford, Courier се предлага в три изпълнения – Trend, Active и Titanium, които се отличават един от друг както отвън, така и вътре.

Щипка допълнителна подправка е двуцветната комбинация с бял покрив, но не и в този случай, за съжаление. Иначе цветът Bursting Green е специален за модела, иначе металиците са 5 на брой, цената им е 1140 лв.

Зад волана на Ford Tourneo Courier

Що касае размерите, Tourneo Courier е станал по-дълъг и по-висок от предишното поколение – главно, за да може товарната версия на Transit Courier да предложи по-голяма товарна площ, която да побере два Евро палета.

Но това не значи, че двата си приличат. Ford казва, че Courier предлага неща, които Connect не предлага и обратното: Courier има по-ниска базова цена и е по-стилният от двата, освен това се предлага и в изцяло електрически вариант.

Източник: CarMarket.bg

За да дам перспектива на горното ще кажа, че Tourneo Courier а малко над 4,3 м дълъг, широк е 1,8 м и е висок 1,8 м, така че не говорим за огромен автомобил. Но височината му е фактор за наистина огромно вътрешно пространство.

Силата на тази пътническа „баничарка” е в багажника, затова трябва да му отделя подобаващо внимание. Започвам с факта, че моделът предлага 44% по-голямо товарно отделение от предшественика си.

Dacia Duster: шансът да не го харесаш е минимален (тест драйв)

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Високата пета врата се отваря нагоре, като по този начин хем улеснява товаренето, хем служи за чадър по време на процеса на товарене, ако вали.

Доста разделите имат отзад, за да помагат да аранжирате различни насипни вещи или оборудване, защото, освен за активен отдих със семейството през уикенда, този автомобил може да служи и като работна кола през седмицата.

Източник: CarMarket.bg

Или най-малкото може да превозите хладилника и пералнята на тъщата, за да й се издигнете в очите. Това е възможно благодарение на товарния обем от 2161 литра, когато задните седалки (делими в съотношение 60/40) се сгънат и изправят към облегалките на предните две.

Когато всичко това се случи, отзад могат да се товарят предмети с дължина до 1,4 метра. Иначе стандартно изпълнението Titanium, какъвто е тестовият модел, идва с двойни плъзгащи се врати.

Под предния капак няма нито изненади, нито разнообразие. Опцията е една, познатият 1,0-литров 3-цилиндров EcoBoost бензинов двигател със 125 к.с. и 200 Нм. Единственият избор пред клиента е трансмисията, тя може да е 6-степенна механична, с каквато е оборудван този автомобил, или 7-степенна автоматична с двоен съединител. Има и електрически Courier, но той е нещо друго и затова сега няма да говоря за него.

Източник: CarMarket.bg

Вътре, както вече мисля стана ясно, първото усещане е за простор. До това се свежда всичко в Tourneo Courier. И не става въпрос само за задните седалки. Отпред също има предостатъчно място в областта на главата и раменете, а огромното челно и странични стъкла допълнително подсилват това усещане за простор.

Предните седалки можеха да са с по-добра опора. За сметка на това получавате фантастична изправена позиция на шофиране като във ван, рафт за съхранение над главата ви, специален държач до екрана на информационно-развлекателната система за смартфон, както и малка ниша за документи в пространството за краката на пътника. Не мога да подмина факта, че някои от пластмасите изглеждат евтини и корави на пипане.

Източник: CarMarket.bg

Иначе вече имаме дигитално приборно табло, заменящо аналоговото. Имаме и 8-инчов централен дисплей, индуктивно зареждане за смартфон, както е безжично репликиране на дисплей чрез Android Auto и Apple CarPlay, шест са USB портовете.

Екранът реагира добре, а навигационната система (стандартна от ниво Active) е лесна за употреба. За съжаление, както става често, много важни функции са заровени в подменютата на системата SYNC 4, което изисква внимание и нерви, за да ги достигнеш, особено когато при всяко стартиране на двигателя искаш да изключиш предупреждението за превишаване на скоростта.

По някаква причина Ford са решили, че е удачно да вкарат всички контролери за климатичната система на централния дисплей. Е, не е удачно.

Източник: CarMarket.bg

Да да илюстрирам какво предлага Ford за Tourneo Courier в областта на безопасността ще отбележа един факт, който касае лекотоварния му събрат Transit Courier. Той е първият ван, който заслужи 5 звезди за безопасност и платинена награда от Euro NCAP. Това само трябва да ви подскаже, че пътническият Courier има всичко необходимо, за да гарантира сигурността на петимата пътници на борда.

Тествахме китайския Geely Coolray, който ще се продава в България

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Courier е базиран на платформата Global B на Ford, която, както вече казах, споделя с Puma, което само по себе си означава, че тази кола е забавна за шофиране. Нещо, което не бих посмял да кажа по адрес на нито една друга „баничарка“, но пъргавината в завои винаги е била от първостепенно значение за Ford, затова и Courier продължава това наследство.

Малкият трицилиндров двигател с турбо е достатъчно мощен за размера си, по-интересното е, че звучи добре за такъв тип двигател. Сами разбирате, че тук е излишно да говоря за ускорение, 13 секунди в днешно време си е цяла вечност.

6
Източник: CarMarket.bg

Трансмисията е „ръчка“, която аз предпочитам, защото „автомат“ с толкова малък работен по обем двигател ще идва със своите ограничения най-вече при понижаване на предавките.

Предвид факта, че стандартно моделът е с 16-цолови джанти, а опционалните са 17-ки, това значи гуми с висок борд, което е повече от разумно за нашите пътища.

Не мога да кажа, че наклонът на каросерията в завой не се усеща, но и няма да получите морска болест. Все пак тази машина е механично свързана с Transit, но забележително усъвършенстван. Шумът от вятъра е силно подтиснат въпреки квадратната предница. Още по-хубавото е, че е подтиснат и шумът от търкалянето на гумите по пътя, който по принцип се усилва от обемния интериор.

Източник: CarMarket.bg

Разходът на гориво по заводски данни е 6,6 л/100 км. В моя случай, докато снимахме, колата поработи доста на празен ход, след това доста спри-тръгни упражнения, но един от триповете показваше над 1900 км с разход 9,3 л/100 км.

Иначе, като изключа някои пропуски, Ford Tourneo Courier e едно свежо попълнение с експресивен дизайн и гигантско вътрешно пространство. Този модел ще покаже дали клиентите могат да си отърсят от тази ирационална любов към кросоувърите. Вероятно няма да се случи, но това не означава, че Tourneo няма да успее. При това започва на цена от 44 900 лева.

Още ревюта на нови модели може да намерите на CarMarket.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нико Тупарев и Александър Тошев прекратяват общите си начинания

Нико Тупарев и Александър Тошев прекратяват общите си начинания

България Преди 41 минути

Това стана ясно от позиция, разпратена до медиите от Тошев

САЩ дават нова помощ за Украйна на стойност 2,3 млрд. долара

САЩ дават нова помощ за Украйна на стойност 2,3 млрд. долара

Свят Преди 53 минути

Този пакет ще осигури повече прехващачи за противовъздушна отбрана, противотанкови оръжия и други важни боеприпаси

Връщат ДДС за фитнесите, услугата поскъпва

Връщат ДДС за фитнесите, услугата поскъпва

България Преди 2 часа

Вижте на колко процента се покачва данъкът

ЕЦБ: Еврозоната е "много напреднала" по пътя на "дезинфлацията"

ЕЦБ: Еврозоната е "много напреднала" по пътя на "дезинфлацията"

Свят Преди 2 часа

"Все още остават въпросителни относно перспективите за икономическия растеж", посочи Кристин Лагард

Близо 100 души загинаха на религиозно събиране в Индия

Близо 100 души загинаха на религиозно събиране в Индия

Свят Преди 3 часа

Много хора бяха смазани до смърт по време на хиндуистко религиозно събрание в Северна Индия

Кралицата на еротиката Емануела се завръща на голям екран (ВИДЕО)

Кралицата на еротиката Емануела се завръща на голям екран (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Новата продукция ще се появи в края на септември 2024 година

<p>&quot;Шоу на ужасите&quot;: Има ли Байдън&nbsp;&quot;когнитивен упадък&quot; и физическа немощ</p>

Доклад: Джо Байдън е претърпял "когнитивен упадък" през последните шест месеца

Свят Преди 4 часа

Карл Бърнстейн: Дебатът "не е единичен случай"

<p>Стреляха от упор по младоженец на сватбата му</p>

"Те не взеха нищо материално, но ни отнеха много": Простреляха младоженец в главата

Свят Преди 4 часа

Нападателите крещели никой да не мърда, докато искали пари от гостите на сватбата

Гол мъж нападна жена насред село край Каспичан

Гол мъж нападна жена насред село край Каспичан

България Преди 4 часа

По случая се води разследване

<p>&ldquo;Конституцията не е&nbsp;тоалетна хартия&quot;</p>

“Конституцията не е просто тоалетна хартия": Протести в Кения, има убити и ранени

Свят Преди 4 часа

Бруталността на полицията няма да ги спре, категорични са протестиращите

Брад Пит

И най-горещият мустак на Холивуд е....

Любопитно Преди 5 часа

Дали мустаците са на мода или не, няма значение. Важното е, че винаги провокират внимание...

.

Огромна дупка се отвори в центъра на футболно игрище в Илинойс (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Дупката е с дълбочина до 30 метра и ширина, която е погълнала огромен стълб за осветление

Катастрофа на тирове блокира АМ "Тракия"

Катастрофа на тирове блокира АМ "Тракия"

България Преди 5 часа

Инцидентът е настъпил в платното в посока София

<p>Скандал ли е-еврокомисарите няма да отидат в Будапеща</p>

Скандал ли е - еврокомисарите няма да отидат в Будапеща

Свят Преди 5 часа

ЕК: Няма правило кога да бъде предприето това пътуване

Съдят за подкуп инспектор, служител на Община Варна

Съдят за подкуп инспектор, служител на Община Варна

България Преди 5 часа

Обвиняемият поискал да му бъдат платени 10 000 лева, за да не изпълни правомощията си

Постоянен арест за обвинения в шпионаж украинец

Постоянен арест за обвинения в шпионаж украинец

България Преди 5 часа

Решението на съда бе взето при закрити врата и е окончателно