Електрическият Enyaq e един от най-важните модели в историята на Skoda (тест драйв)
Източник: Vesti.bg
2

П ризнавам си, че това е един от автомобилите, които очаквах с голям интерес. Първо, защото Octavia вдигна много летвата на тема качество и тук трябваше да бъде надскочена. Второ, защото това е най-различният като дизайн модел в гамата на марката. И трето, защото отправя едно ясно послание за бъдещето, което без съмнение е свързано със „звученето” на AC/DC.

Но има и нещо друго, което може да се извади пред скоби, а именно важността на първия електромобил от ново поколение на чешката марка. Enyaq е най-важният модел на Skoda след присъединяването й към VW Group, който не само определя бъдещата стратегия на марката, но също така прави сериозна заявка за намеренията на марката да се позиционира по по-различен начин в йерархията на Volkswagen.

Как? След 160 км на борда мога открито да заявя, че очакванията ми се оправдаха, а качественото изпълнение, комфортът и дори луксът изстрелват Skoda в бъдещето.

Източник: Vesti.bg

Octavia е технологично идентична с Golf, но това не ме притесня да заявя, че чешкият модел е моят фаворит пред двата. Правя го не само заради (много) по-големия вътрешен обем, а заради страхотния интериор. Сега карам Enyaq iV, който споделя същата платформа с братовчед си VW ID.4 (у нас официално моделът дебютира на 11 май), но разликата за мен отново е в полза на Skoda. Докато немският модел залага на индустриален дизайн, Skoda сякаш излъчва повече класа с външното си оформление, докато интериорът е просто прекрасен (за този на ID.4 все още не мога да кажа нищо, защото трябва да го видя на живо).

BMW iX3 е част от новото нормално (тест драйв)

KIA (д)е-Niro снима нов блокбастър (тест драйв)

Не искам да се впускам в подробни описания на дизайна, но за мен той е изключително атрактивен. Външните габарити (4649 мм дължина) и масивната вертикална решетка карат Enyaq да изглежда монументално огромен, в което човек се убеждава в мига, в който седне на която и да е седалка в интериора. Джантите са впечатляващи, цветовете също са много атрактивни. Ако това не е достатъчно, след няколко месеца на пазара ще се предлага и Enyaq iV с т. нар. Crystal Face лице, което ще се осветява от 130 светодиода - дизайнерски акцент, който вече е познат от концептуалния модел Vision iV.

Източник: Skoda

За електромобил технологичната част е може би най-важната, но аз ще си позволя да се спра преди това и на интериора, защото той наистина е страхотен. Любопитно е, че познатите ни нива на оборудване тук са заменени от т. нар. Дизайн селекции (шест на брой). В пресрелийза се казва, че дизайн селекциите са вдъхновени от модерните жилищни пространства, в тях са използвани естествени, обработени по устойчив начин и рециклирани материали”. В моя случай от рециклирани материали е направена тапицерията, докато кожената тапицерия е обработена с маслинови листа.

Източник: Vesti.bg

Първото впечатление е за приветстващ, луксозен и качествено изпълнен интериор. За мой късмет шофирам автомобил с най-висока стартова цена, Enyaq iV80, дизайн пакет Lodge (1256 лв., най-скъпият Suite Brown излиза 3775 лв). Дизайн селекциите се различават, например, по тапицерията, декоративните лайстни и арматурното табло, както и с различните използвани материали. В по-богатите селекции акцент е 13-инчовият „телевизор” на централната конзола, който е без аналог в гамата на Skoda. Той се управлява сензорно, като дори силата на звука на аудиото се регулира с плъзгащ се сензорен контролер.

Френски шик на ток: тестваме електрическото Renault Zoe

Citroen залага пластичен експлозив С-4 (тест драйв)

На ваше разположение е и дигиталният гласов асистент „Лаура”. Разпознава 15 езика, а за 6 от тях може да обработва дори ясно произнесени изречения. Обновеният дигитален кокпит представя на шофьора най-важната информация, като скорост, данни за движението, навигацията и активни асистиращи системи, върху 5,3-инчов дисплей.

Целият технологичен арсенал на Skoda е на линия, въпросът е дали ви трябват всички асистиращи системи, но деактивирането на някои от тях е доста бързо. Няма да задълбавам в тази посока. Ще маркирам обаче head-up дисплея с разширена функционалност. Иначе вътрешното пространство е колосално, а багажникът е с обем 585 литра. Седалките комфортни, седите много високо над пътя, което ви дава отлична видимост, макар А-колоните да са доста масивни.

Източник: Vesti.bg

Стъпвайки върху МЕВ платформата на Volkswagen, Skoda не се опитва да измисли колелото с първия си електромобил от ново поколение. Вместо това, Enyaq iV остава верен на основните ценности на марката с практичност, високо качество и много комфортно возия. Това се допълва от голямо разнообразие в областта на задвижването.

Рог на изобилието от Renault Megane (тест драйв)

Peugeot 3008 e обект на желание (тест драйв)

С батерии в три размера и пет различни варианта за мощност, Skoda Enyaq iV предлага за всеки по нещо. Базовата версия Enyaq 50 iV е оборудвана с 109-киловатов задно разположен мотор и задно задвижване. Литиево-йонната батерия има брутен капацитет 55 kWh (52 kW нетен), пробегът е до 340 км. Оборудван с 62 kWh батерия (58 kWh нето), Enyaq 60 iV с мощност 132 kW може да измине до 390 км. Аз обаче тествам Enyaq 80 iV с 150 kW, въртящ момент 310 Нм и батерията с капацитет 82 kWh (77 kWh нето). Тя гарантира пробег до 510 км по цикъла WLTP. На по-късен етап ще се появят двете версии със задвижване на четирите колела Enyaq 80x iV (195 kW мощност) и Enyaq RS iV (225 kW мощност), като и двата ще предлагат до 460 км пробег.

Източник: Skoda България

Моето пътуване бе от шоурума на Skoda в кв. „Надежда”, след това „пернишката” магистрала до Дупница, оттам посока Самоков, Белчин, Железница, София и върнах автомобила след 157 км пробег. При потегляне борд компютърът показваше пробег от 402 км. Първата отсечка до Дупница по магистралата (грубо 70 км) разходът показваше 19,8 kWh, като само веднъж (при спускане) вдигнах до 130 км/ч, иначе поддържах около 120 км/ч, като в тази отсечка средната скорост бе 68 км/ч. След като се тръгне към Железница е предимно спускане, но разходът ми не спадна драстично. Автомобилът върнах при 19,2 kWh, средна скорост 49 км/ч и оставащи 61% заряд на батерията.

Източник: Skoda България

Зад тези цифри се крие един изключителен комфортен автомобил. Мнозина фенове на електромобилите се „замерят” само с динамичните параметри на Tesla или Taycan, но според мен в един семеен автомобил това далеч не е най-важното. Затова е от Skoda не са се интересували, че мнозина ще кажат, че ускорение до 100 км/ч от 8,7 секунди не е достойно за електромобил. Напротив, за този, чийто интериор е голям като хола ви, който тежи 2042 кг и мощността му е 204 к.с., това ускорение е повече от достатъчно. По-важното е, че при междинното доускорение всичко става по типичния за електромобила начин – бързо и ефикасно.

Иначе впечатление прави изключителната безшумност на автомобила. Въпреки огромните си размери и вертикалната предница, дизайнерите са постигнали коефициент на челно въздушно съпротивление от 0,26, което на магистралата се изразява в липса на почти всякакви паразитни шумове около А-колоните.

Електрифициран Haute Couture с DS 7 Crossback (тест-драйв)

Хибридната Skoda Superb iV вади скрити козове

Споменах го няколко пъти, но това е защото комфортното пътно поведение е наистина впечатляващо. Skoda предоставя възможност да си поръчате адаптивни амортисьори и да „качите” автомобила на 20-инчови (1219 лв.) колела, но дори и тогава тази черта от поведението на автомобила няма да се промени. В града се движи като сянка, на магистралата усещането не се променя – всички неравности се поемат плавно и неусетно.

Ако имате гараж, срещу 1365 лв. може да инсталирате 7,2- или 11 kW стенно зарядно устройство, с което зареждането отнема между 6 до 8 часа. На станция с капацитет 125 kW може да „напълните” батерията на 80% за 38 минути.

Източник: Skoda България

Като прагматична марка за хората, Skoda твърди, че електрическият й SUV Enyaq iV ще е достъпен за мнозина, а не за малцина. Това може би не е толкова релевантно за България, тъй като тук няма и лев субсидия за екологичен автомобил, но въпреки това Enyaq iV предлага много добра цена спрямо конкурентите си. Споменах думата и веднага ще отбележа, че моделът на Skoda е в уникална позиция. Единственият му реален конкурент е братовчед му VW ID.4, останалите електромобили на пазара са или по-малки по-размери, или по-луксозни (и по-малки), или и двете заедно.

Източник: Vesti.bg

Но първо да отбележа, че цената на Enyaq iV 50 започва от 68 580 лв. с ДДС, iV 60 струва 75 980, а iV 80 – 88 990 лв. Насложено на цената на седемместния Kodiaq TDI означава, че конвенционалният му събрат с дизелово задвижване и 4х4 (84 160 лв. с ДДС в най-високо ниво на оборудване L&K.

Източник: Vesti.bg

Иначе най-релевантното сравнение към момента е KIA e-Niro, която обаче е много по-малка по размери. Автомобилът го тествах миналата година и останах наистина впечатлен от него. С батерия с капацитет 64 kWh и електромотор с мощност 150 kW, моделът се рекламира с пробег от 455 км. Но стартовата цена на модификацията започваше от 81 990 лв. с ДДС, докато най-скъпото изпълнение (Comfort) преди година по ценова листа беше 94 950 лв.

Иначе като габарити Enyaq iV е съпоставим с Mercedes EQC, но несъпоставим по цена. До лятото трябва да се появи Ionic 5, който вече ще е реален конкурент като размери, вътрешни габарити (и да видим дали и по цена).

Източник: Vesti.bg

Технически характеристики:

Skoda Enyaq iV 80

Размери

Дължина, мм: 4649

Широчина, мм: 1879

Височина, мм: 1616

Междуосие, мм: 2765

Собствено тегло, кг: 2042

Мотор

Тип: ел. двигател на променлив ток

Макс. мощност, к.с.: 204

Макс. въртящ момент, Нм: 310

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 160

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,7

Среден разход, kWh/100 км: 16,7 – 18,1

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 88 660

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заради 8 хил. картички: Жена, преследвала Хари Стайлс, влезе в затвора

Заради 8 хил. картички: Жена, преследвала Хари Стайлс, влезе в затвора

Любопитно Преди 1 минута

Бразилката получи и 10-годишна забрана да ходи на концертите му

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 11 минути

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 21 минути

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 1 час

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 час

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 2 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 3 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента