Dacia Duster: шансът да не го харесаш е минимален (тест драйв)
STOP&GO: Приблизително 1000 броя дневно излизат от завода на Dacia в Питещи.   
Източник: CarMarket.bg
3

„Всичко необходимо, без уловки“: Така Dacia нарича дизайн философията си, но тя важи за абсолютно всеки един аспект от този автомобил. Това вероятно е най-искрения към клиентите автомобил, от който нееднократно съм се възхищавал. Предлага офроуд възможности, не крие произхода им (от Nissan), предлага непосилна за друг цена (поскъпнал е едва… 3%), изчистен е от всякакви излишни електронни асистенти и функции, които оскъпяват много, лек е и е супер икономичен, разбира се има своите компромиси, но те не са прикрити, а ясно заявени.

Всичко това направи така, че Duster е един от най-продаваните SUV на частни клиенти в Европа, от който средно дневно от завода в Питещи се правят по 1000 броя. Сега, след 14 години на пазара, Duster наистина може да се нарече напълно нов. Това се дължи на факта, че вече е качен на платформата CMF-B, която спомага да се отвори по-голямо вътрешно пространство и обем в багажника (до 472 л), макар автомобилът да е запазил почти същите размери от второто поколение (дължина 4,34 м).

Зад волана на Dacia Duster

Сред основните подобрения е и фактът, че накланянето на каросерията в завои е драстично намалена, с цели 21% при 4х2 версиите и със 17% при 4х4. Това е постигнато чрез увеличаване твърдостта на ролбарите. Споменах 4х4, там са добавени три режими за движение извън пътя както и изцяло нова електронна система за управление при офроуд шофиране, но за тях по-късно.

Ще маркирам и още един параметър, който е драстично оптимизиран, това е намаляването на шума при контакт на гумите с асфалта с 2 dB. Това е изключително важно за комфорта на борда на Duster. Ако си мислите, че 2 децибела са нищо, то само ще споменем следното уравнение: -3db = 2 пъти по-ниско ниво на шум!

STOP&GO: Хоп, едно Ferrari F40 GT Competizione спря да ни разпита за Duster-а. Не, лъжа, ние спряхме да разгледаме този уникален автомобил, който бе раздул маркучи и чакаше репатрак.
STOP&GO: Хоп, едно Ferrari F40 GT Competizione спря да ни разпита за Duster-а. Не, лъжа, ние спряхме да разгледаме този уникален автомобил, който бе раздул маркучи и чакаше репатрак. Източник: CarMarket.bg

А какво да кажа за дизайна? Общата концепция е запазена, но сега моделът излъчва още по-груба мъжественост, нещо, към което всеки в сегмента се стреми. За това спомагат високата предница и абсолютно хоризонтално позиционираният преден капак. Челното стъкло е тясно и силно наклонено, релсите на покрива и мощните колесни арки подсказват за сериозни офроуд възможности, с каквито, за разлика от повечето си конкуренти, Duster разполага.

Фаровете и задните светлини са Y-образни, същата форма се вижда на алуминиевите джанти. За модела може да се поръча и нов покривен багажник.

Цялата област около каросерията е защитена от леки удари и драскотини. Протекторите на калниците се свързват с протекторите на арките на колелата и предните и задните брони, образувайки предпазен пояс. Големите защитни кори под броните предпазват долната част на каросерията. Та са боядисани преди екструдиране. С други думи пластмасата е оцветена, преди да се инжектира, за да се направи частта. Така цветът не подлежи на промяна (за разлика от боята). Всички тези детайли са изработени от материала Starkle, разработен от Dacia.

STOP&GO: Без хром и животински материали в Duster, но с изцяло нова конфигурация на салона и този 10,1-инчов централен дисплей.
STOP&GO: Без хром и животински материали в Duster, но с изцяло нова конфигурация на салона и този 10,1-инчов централен дисплей. Източник: CarMarket.bg

Интериорът, подобно на екстериора, е изключително стилен. Твърдата пластмаса е нещото, което се усеща веднага, тя просто изобилства, но пък съм наясно, че е необходимото зло, за да може в крайна сметка да бъде поискана цена, която е минимално по-висока от тази на настоящия модел, но за нея малко по-късно и доста по-подробно.

Не съм тествал базовото ниво, но в Extreme и Journey веднага изпъква 7-инчовото дигитално приборно табло и особено 10,1-инчовият централен екран. Любопитно е, че Dacia не са взели директно OpenR системата на Renault, е са разработили собствени ясни и прости графики. Златистите Y-образни детайли в Extreme разчупват черната пластмаса, а малкият превключвател на скоростния лост е готин дизайнерски елемент. Контролът на климатика се осъществява с бутони, за щастие, тъй като реакцията на централния дисплей е далеч от определението бърза.

Имаме различни кутии и ниши за съхранение на предмети, както и куки (YouClip, до 4 на брой), за които могат да се фиксират различни аксесоари. Впечатление прави силно наклоненото челно стъкло, през което се вижда масивният преден капак, но при офроуд шофиране това не е особено удобно. Затова има и предна камера, за да може да се следи заобикалящата автомобила среда.

STOP&GO: Шумът при контакт на гумите с асфалта е намален с 2 dB. Тук е важно да се знае уравнението: -3db = 2 пъти по-ниско ниво на шум!
STOP&GO: Шумът при контакт на гумите с асфалта е намален с 2 dB. Тук е важно да се знае уравнението: -3db = 2 пъти по-ниско ниво на шум! Източник: CarMarket.bg

Duster предлага режим „Perso“ с натискане на един бутон за незабавно включване или изключване на помощните средства за безопасност (включително силно дразнеща система за предупреждение за скорост).

Багажникът е по-голям от преди, високият покрив остава достатъчно място в областта на главата. Ако обаче шофьорът е по-висок, пътникът зад него няма да се чувства особено комфортно. Няма как да не маркирам, че това е първата Dacia, която предлага достатъчно настройки, за да може водачът да намери най-правилната и удобна позиция зад волана. Предишният Duster няма опора за бедрата или добра опора на седалката за гърба, но не и тук. Проблемът е, че дясната вертикална стена на централния тунел е доста твърда и това не е комфортно за коляното, което е в постоянен допир с този детайл.

STOP&GO: Накланянето на каросерията в завои е драстично намалена, с цели 21% при 4х2 версиите и със 17% при 4х4.
STOP&GO: Накланянето на каросерията в завои е драстично намалена, с цели 21% при 4х2 версиите и със 17% при 4х4. Източник: CarMarket.bg

Задвижването е поверено на три агрегата. Дизел няма, това да е ясно. Но, моля ви, не бързайте с предварителните оценки. Ако търсите него само заради икономия, уверявам ви, че първият хибриден Duster върши тази задача абсолютно равностойно с него. Тестовото ни шофиране около Малага (магистрала и много планински маршрут) бе именно с Duster HYBRID 140 (последното е мощността). Уверявам ви, че с колегата го натискахме, средният разход бе 5,5 л/100 км, останах предоволен от този параметър.

Иначе хибридната система се състои от 4-цилиндров 1,6-литров двигател (94 к.с), два електромотора (задвижващ с 49 к.с. и високоволтов стартер генератор) и електрическа автоматична скоростна кутия (с 4 предавателни отношения на двигателя и 2 предавателни отношения на мотора). Тази комбинирана технология е възможна, защото системата е без съединител. Има е малка батерия с капацитет 1,2 kWh. Ако се шофира само в града, Dacia твърди, че автомобилът може да се движи до 80% от времето на ток.

STOP&GO: 1390 кг е най-тeжката версия на Duster 4x4
STOP&GO: 1390 кг е най-тeжката версия на Duster 4x4 Източник: CarMarket.bg

Само тази версия е с автоматик (при това не типичният). Странната конфигурация на тази трансмисия показва доста често нрава си, който се изразява в рязко форсиране на двигателя дори и да не искам рязко ускорение от Duster. Това ме напрягаше.

Иначе, дори в тази конфигурация, която е почти най-тежката (1380 кг), Duster е много маневрен, усеща се лек на пътя, дори забавен в завоите над Малага. Естествено, не е спортен, но комфортен и предвид намаленото накланяне на каросерията в завои, както и намаленият шум от търкаляне на колелата, аз се наслаждавах на шофирането му.

Всички версии с предно предаване разчитат на псевдо McPherson отпред с анти-роб барове, докато отзад е торсионна греда. Версията с 4х4 задвижване обаче е с Multilink задно окачване, както и с 280-милиметрови дискови спирачки с електрическа задна спирачка.

STOP&GO: 1390 кг е най-тeжката версия на Duster 4x4
STOP&GO: 1390 кг е най-тeжката версия на Duster 4x4 Източник: CarMarket.bg

И тъй като преминах именно към 4х4 версията, ще й обърна нужното внимание, защото тук Duster блести. Проблемът е, че автоматик няма, само „ръчка”. Иначе двигателят е 1,2-литров 3-цилиндров мек хибрид със 130 к.с. Нова е трансмисията 4x4 Terrain Control с 5 настройки: AUTO, SNOW, MUD/SAND, ЕCO и OFF-ROAD. Последната е много подобна на режима 4x4 Lock на настоящия Duster, но с допълнителното предимство на автоматичното и оптимално разпределение на въртящия момент към предните и задните колела според сцеплението и скоростта.

Пътният просвет от 217 мм е най-големият в сегмента. Към него добавяме ъгъла за заход и отход от съответно 31° и 36°, които ни бяха демонстрирани на специален полигон. Дълбочината за газене е 450 мм. Камера помага да се следят предните колела, тъй като капакът на двигателя е много висок. Типичната дълга първа предавка дава възможност за crawl, а малкият радиус на завой (диаметърът е под 11 м) е особено важен при офроуд шофиране.

STOP&GO: Трансмисията 4x4 Terrain Control предлага 5 настройки: AUTO, SNOW, MUD/SAND, ЕCO и OFF-ROAD.
STOP&GO: Трансмисията 4x4 Terrain Control предлага 5 настройки: AUTO, SNOW, MUD/SAND, ЕCO и OFF-ROAD. Източник: CarMarket.bg

Не споменах само третото задвижване, това е умишлено, защото възнамерявам след време да го покарам повече, за да видя доколко ще се доближа до обещаните от Dacia пробег от 1300 км с двата резервоара – по 50 л за бензин и LPG. На Duster ECO-G 100 се падат над 70% от продажбите на настоящия Duster, което е повече от разбираемо, затова няма причини да ревем за дизела.

Няма как да не обърна внимание на цената. Ако исках да направи „кликбайт“ заглавие, спокойно можех да напиша: тествахме най-скъпата Dacia. Убеден съм, че резултатът щеше да е доста по-сериозен в Google Analytics, но не това е задачата. Причината е, че вероятно няма да са чак толкова много хората, които решат да си купят Duster Hybrid в топ изпълнение Journey или Extreme, чиято цена е 53 89 лв.

Напротив, подобно на сегашния модел, на който 70% от купувачите са го предпочели с двугоривно задвижване, третото поколение също ще привлича с опцията да се кара на газа. Затова за референция ще взема именно тази версия, чиято стартова цена е 36 790 лв. с ДДС. Лично аз не се сещам за автомобил с размерите на Duster, който да предложи подобна цена, дори близка до неговата. Например Citroen C3 Aircross, който е по-малък като размери (4155 мм), се продава за 43 303 лв. с ДДС, да не говорим за Suzuki Vitara, която стартира над 50 000 лв.

STOP&GO: Duster ECO-G 100 обещава до 1300 км пробег с двата си резервоара по 50 литра за бензин и газ.
STOP&GO: Duster ECO-G 100 обещава до 1300 км пробег с двата си резервоара по 50 литра за бензин и газ. Източник: CarMarket.bg

Но пък ще направя следното сравнение: досегашният модел на Duster все още е в продажба на цена от... 35 720 лв. с ДДС. А както знаете, застъпването на двата модела винаги е съпроводено със снижаване цената на по-стария, за да бъдат изчистени бройките. Тук дори това не се налага, защото разликата между стария и новия Duster е... 1070 лв., т.е. 3% поскъпване. Този случай просто е без аналог на пазара.

Защото, освен че не надплащаш, просто имаш чувството, че това са добре и разумно похарчени пари, срещу които получаваш и един наистина привлекателен като визия модел. Задвижващите агрегати са модерни и икономични, на пътя е гъвкав, извън него е впечатляващо добър.

STOP&GO: До 472 л е обемът на багажника, с 6% повече от преди.
STOP&GO: До 472 л е обемът на багажника, с 6% повече от преди. Източник: CarMarket.bg

Технически характеристики

Dacia Duster Hybrid 140

Размери

Дължина, мм: 4343

Височина, мм: 1656

Широчина, мм: 1813

Междуосие, мм: 2657

Тегло, кг: 1380

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров

Работен обем, куб. см: 1598

Системна мощност, к.с. при об/мин: 140 при 5600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 148 при 3600

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 170

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,1

Среден разход на гориво, л/100 км: 5,1

Средно емисии СО2, г/км: 114

Базова цена, лв. с ДДС: 36 790

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 50 690

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Скъпи, вчера аз... - Скъпа, запомни! Вече няма "аз", има само "ние"! - Добре! Ние изхарчихме цялата ти заплата за козметика.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българи бяха спасени край гръцкия остров Скопелос

Българи бяха спасени край гръцкия остров Скопелос

Свят Преди 45 минути

Над 12 хиляди мълнии са регистрирани из цяла Гърция днес

Драганов: „Дунав мост“ няма да бъде затварян по време на ремонта

Драганов: „Дунав мост“ няма да бъде затварян по време на ремонта

България Преди 52 минути

Драганов: Нещата ще се случват по същия начин както при ремонта на асфалтовата настилка

Гласувалите против ГЕРБ от ДПС с писмо до Ахмед Доган

Гласувалите против ГЕРБ от ДПС с писмо до Ахмед Доган

България Преди 2 часа

В писмото се заявява, че те са за "единство и заедност" на ДПС под ръководството на Ахмед Доган

Виктория Василева, „Величие”: Получих заплахи за живота си

Виктория Василева, „Величие”: Получих заплахи за живота си

България Преди 2 часа

"Няма да подам оставка", каза зам.-председателят на 50-ото Народно събрание

Радев поздрави президента Джо Байдън и американския народ

Радев поздрави президента Джо Байдън и американския народ

България Преди 4 часа

Министерството на външните работи също поздрави САЩ по случай националния празник

Ракетен костюм на НАСА ще помага на плувците за олимпийски рекорди (ВИДЕО)

Ракетен костюм на НАСА ще помага на плувците за олимпийски рекорди (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Вижте новата версия на костюма Fastskin LZR Racer, обявен за най-отблъскващия водата досега

Проверяват дали родители са дишали райски газ пред бебе

Проверяват дали родители са дишали райски газ пред бебе

България Преди 5 часа

Информация за случая е подадена през официалната интернет страница на ДАЗД

6 години затвор за смъртта на Ани и Явор

6 години затвор за смъртта на Ани и Явор

България Преди 5 часа

Двамата бяха пометени на пешеходна пътека на 8 май миналата година

Идеалният отбор за Александър Тунчев е...

Идеалният отбор за Александър Тунчев е...

Не просто футбол Преди 5 часа

Вижте какъв е изборът за перфектните 11 на легендата на ЦСКА

Идеалният отбор за Антон Недялков е...

Идеалният отбор за Антон Недялков е...

Не просто футбол Преди 6 часа

Вижте с кои играчи капитанът на Лудогорец би се борил за европейската титла по футбол

Идеалният отбор за Ангел Червенков е...

Идеалният отбор за Ангел Червенков е...

Не просто футбол Преди 6 часа

На кои футболисти заложи легендата на ЦСКА в избраната от него единайсеторка

<p>&quot;Мостът&quot; на Украйна към НАТО може да бъде опасен</p>

"Мостът" на Украйна към НАТО може да бъде опасен, предупреждават експерти

Свят Преди 6 часа

Според експерти членството на Украйна в НАТО ще разруши съюза

Стрелба, убиха човек в София

Стрелба, убиха човек в София

България Преди 7 часа

Нападението е станало в кв. „Модерно предградие”

Благой Георгиев в компанията на Валери Божинов

Идеалният отбор за Благой Георгиев е....

Не просто футбол Преди 7 часа

Вижте кои имена включи бившият национал по футбол в своята перфектна единайсеторка

Стоянов обеща безусловна подкрепа на служителите в МВР

Стоянов обеща безусловна подкрепа на служителите в МВР

България Преди 7 часа

Стоянов: За мен е чест да вървя рамо до рамо с вас

Почина младият актьор Димо Савов

Почина младият актьор Димо Савов

България Преди 7 часа

Актьорът е починал на 30 юни