BMW X2 M35i е „по-по-по” спрямо предшественика си (тест драйв)
Източник: CarMarket.bg
0

С игурен съм в едно, BMW знае да прави дизайн. Веднага чувам хейта по мой адрес, защото през последните години баварците буквално хвърлиха в смут феновете на марката. Толкова жлъч се изля върху тях, че логично това би трябвало да значи: Game of Thrones по високите етажи на „Цилиндрите” в Мюнхен.

Но глави не паднаха, нямаше обесени пред централата, не бе заличено цялото наследство на Дамагой Дукец, защото с помощта и на последния баварците постигнаха рекордни продажби (2,25 млн. за групата) и рекордни печалби през 2023 г. Това само доказва, че поговорката „по-добре на хората в устата” работи безотказно. Доказа и друго: феновете може да милеят по отдавна отминали времена, но клиентите харесват това, което им се предлага днес.

Зад волана на BMW X2 M35i

Затова и второто поколение на Х2 вади по много от познатата формула: силно експресивен дизайн, водещ до разнородни мнения, но това не е нещо изненадващо. Новият модел е кардинално променен спрямо оригинала, който, изглеждайки по-скоро като повдигнат хотхеч не успя да спечели много сърца. Затова и в Мюнхен опитват нещо различно, но и познато: превърнаха Х2 в бейби купе-SUV.

Преди да задълбая в управлението, трябва да насоча вниманието ви към първосигналните реакции. А тук те са силни. Нещо, което липсваше на първото поколение Х2, затова и дизайнерите тръгнаха в толкова драстично различна посока спрямо него.

Това е чисто субективно, но е трудно да се отрече, че Х2 не е атрактивен. За красив може да се спори, но определено привлича погледа. Стремежът на дизайнерите да отдалечат Х2 от Х1 изглежда оправдан, но тези ръбести и много бъбриви форми пак ще предизвикат коментари. И вероятно търсени.

Източник: CarMarket.bg

Макар и да раздвоява, новият Х2 определено приковава погледите. Задницата ме привлича особено с тези светлини и малкия заден спойлер, дифузьорът е задължителен за модел с обозначение М, макар и не чистокръвен, както и тези цеви на изпускателната система.

Особено е оформлението на С-колоните, но особено бе то и в оригинала, като този път купе-ефектът е доста подсилен. Ръбовете в предния капак придават изразителност на предницата, което може да се каже и за въздухозаборника в бронята с активни клапи, които се отварят при нуждата от повече охлаждане.

Всички версии на модела получават пълния технологичен набор, включително Operating System 9.0, в чийто обхват попада 10,3-инчово приборно табло и 10,7-инчов централен дисплей, обединени под общ стъклен блок. Ако някой има непреодолимото желание да се похвали, че колата му може да се превърне в гейм конзола (контролирана със смартфон), ще може да го направи.

Източник: CarMarket.bg

Но когато всичко се контролира само сензорно, тъй като iDrive тук го няма (както и при другите модели на тази платформа), нещата може и да не са толкова хвалебствени. Причината е, че прекалено многото уиджети на дисплея със сигурност не улесняват контрола на различните системи по време на движение.

Винаги, когато пред мен има голям Head-up дисплея обаче, това улеснява и управлението, и намалява предупрежденията от системата, че не гледаш пътя (ако изключването на тази функция не е първата ти работа, както на мен). Аудиото Harman Kardon с 12 високоговорителя е стандартно в M35i.

Сред богатата палитра от уникални детайли са М-воланът с червен маркер на 12 ч, Алкантарата по арматурното табло и вратите, както и М-специфичните дигитални прибори. Седалките са... супер.

Източник: CarMarket.bg

Нещо, което не сме свикнали, но ЕС го налага: новият Х2 е по-маломощен (макар и с малко) от първото поколение на модела – 300 спрямо 306 к.с. за Европа. Тук трябва да се отчете, че новият модел е с цели 200 мм по-дълъг, с 21 мм по-широк и с 64 мм по-висок, което означава – много по-голямо вътрешно пространство, повече площ за дизайнерите да се изразят, но и повече килограми, 75 в случая на М35i.

Но по-важният параметър е въртящият момент и трансмисията. На платформата FAAR баварците използват 7-степенна трансмисия с двоен съединител, а не използваната в повечето модели брилянтна 8-степенна кутия на ZF. В този случай трансмисията е от Getrag, нова е, но тя може да поеме до 400 Нм. Затова и въртящият момент е снижен с 49 Нм. Комбинирани, тези факти се отразяват на ускорението, което е скочило до 5,4 секунди (от 5,0 преди).

Източник: CarMarket.bg

Но ускорението в права линия не е нещото, с което едно BMW се гордее. За баварците скоростта на влизане и излизане от завои винаги е била на първо място. Затова, макар да имаме спад на конските сили и нютон метрите, инженерите са подобрили усещането, което Х2 М35i дава на човека, седнал зад волана.

Кормилната система е лека и бърза, което е добре за града, но не толкова в завои. Но BMW са прекалибрирали EPS софтуера и са оптимизирали настройките на окачването, за да гарантират по-прецизно поведение спрямо предишния Х2 М35i.

Тествахме китайския Geely Coolray, който ще се продава в България

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Поразен от светкавицата на Maserati Grecale Folgore (тест драйв)

Това води до едно по-ангажиращо поведение, което обикновено не очакваш от малък кросоувър. Въпреки този нюанс от характера, X2 M35i впечатлява и със способността си да поема неравностите на пътя. Комбинацията от бързодействащ xDrive и механика осигурява отлично сцепление дори при проливен дъжд, който ме валя в продължение на десетки километри. В крайна сметка това Х2 е най-завладяващото BMW, изградено на платформата, на която се правят моделите с предно предаване на баварците.

Източник: CarMarket.bg

Същата платформа е „виновна” и за това, че в моторния кош няма как да се монтира познатия 3,0-литров „шестак”, а имаме 4-цилиндров мотор. Но не това е болката за мен. Аз лично я открих в новата 7-степенна трансмисия и връзката й с двигателя. И проблемът е при понижаване на предавките. Когато се движиш по магистрала с около 140 км/ч и се наложи да натиснеш спирачките, тя сваля рязко няколко предавки, в резултат на което идва едно префорсиране на двигателя, а това не съм свикнал да усещам в баварски модел. При спортно шофиране и режим SPORT ситуацията е далеч по-добра, но при нормално движение това може да е дразнещо.

Окачването е твърдо във всеки от режимите, но адаптивните свойства на амортисьорите помагат да се поддържа добър контрол на колелата, с бързо успокояване на удара през купето при компресиране при неравност. Пренастроеното окачване и по-ниският с 15 мм просвет спрямо другите версии на Х2 означават и, че М35i се справя чудесно с накланянето на купето в по-агресивно шофиране през завои.

Източник: CarMarket.bg

Сцеплението никога не е проблем, благодарение на прецизния софтуер за контрол на загуба на сцепление, който е 10 пъти по-бърз от конвенционалния тракшън контрол. Спирачките са страхотни, като М35i получава по-мощни апарати стандартно (385 мм диаметър на дисковете отпред, 330 мм отзад, а се предлага и M Compound система).

M35i e завършен динамичен кросоувър с впечатляващо поведение. С по-голямо вътрешно пространство, сега вече и е по-практичен, освен това е и по-откроим. Има някои пропуски, свързани основно с трансмисията, но ще трябва да се задоволя с този факт. След 1150 км (9,0 л/100 км) зад волана на X2 M35i спокойно мога да кажа, че един минус си струва да си затворя очите.

Източник: CarMarket.bg

Технически характеристики

BMW X2 M35i

Размери

Дължина, мм: 4567

Широчина, мм: 1845

Височина, мм: 1575

Междуосие, мм: 2692

Тегло, кг: 1770

Двигател

Тип: 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 300 при 5750 - 6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 2000-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,4

Среден разход, л/100 км: 8,1 – 7,7

Вредни емисии СО2, г/км: 183 - 174

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 122 250

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Скъпи, вчера аз... - Скъпа, запомни! Вече няма "аз", има само "ние"! - Добре! Ние изхарчихме цялата ти заплата за козметика.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българи бяха спасени край гръцкия остров Скопелос

Българи бяха спасени край гръцкия остров Скопелос

Свят Преди 25 минути

Над 12 хиляди мълнии са регистрирани из цяла Гърция днес

Драганов: „Дунав мост“ няма да бъде затварян по време на ремонта

Драганов: „Дунав мост“ няма да бъде затварян по време на ремонта

България Преди 32 минути

Драганов: Нещата ще се случват по същия начин както при ремонта на асфалтовата настилка

Гласувалите против ГЕРБ от ДПС с писмо до Ахмед Доган

Гласувалите против ГЕРБ от ДПС с писмо до Ахмед Доган

България Преди 2 часа

В писмото се заявява, че те са за "единство и заедност" на ДПС под ръководството на Ахмед Доган

Виктория Василева, „Величие”: Получих заплахи за живота си

Виктория Василева, „Величие”: Получих заплахи за живота си

България Преди 2 часа

"Няма да подам оставка", каза зам.-председателят на 50-ото Народно събрание

Радев поздрави президента Джо Байдън и американския народ

Радев поздрави президента Джо Байдън и американския народ

България Преди 3 часа

Министерството на външните работи също поздрави САЩ по случай националния празник

Ракетен костюм на НАСА ще помага на плувците за олимпийски рекорди (ВИДЕО)

Ракетен костюм на НАСА ще помага на плувците за олимпийски рекорди (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Вижте новата версия на костюма Fastskin LZR Racer, обявен за най-отблъскващия водата досега

Проверяват дали родители са дишали райски газ пред бебе

Проверяват дали родители са дишали райски газ пред бебе

България Преди 5 часа

Информация за случая е подадена през официалната интернет страница на ДАЗД

6 години затвор за смъртта на Ани и Явор

6 години затвор за смъртта на Ани и Явор

България Преди 5 часа

Двамата бяха пометени на пешеходна пътека на 8 май миналата година

Идеалният отбор за Александър Тунчев е...

Идеалният отбор за Александър Тунчев е...

Не просто футбол Преди 5 часа

Вижте какъв е изборът за перфектните 11 на легендата на ЦСКА

Идеалният отбор за Антон Недялков е...

Идеалният отбор за Антон Недялков е...

Не просто футбол Преди 5 часа

Вижте с кои играчи капитанът на Лудогорец би се борил за европейската титла по футбол

Идеалният отбор за Ангел Червенков е...

Идеалният отбор за Ангел Червенков е...

Не просто футбол Преди 6 часа

На кои футболисти заложи легендата на ЦСКА в избраната от него единайсеторка

<p>&quot;Мостът&quot; на Украйна към НАТО може да бъде опасен</p>

"Мостът" на Украйна към НАТО може да бъде опасен, предупреждават експерти

Свят Преди 6 часа

Според експерти членството на Украйна в НАТО ще разруши съюза

Стрелба, убиха човек в София

Стрелба, убиха човек в София

България Преди 7 часа

Нападението е станало в кв. „Модерно предградие”

Благой Георгиев в компанията на Валери Божинов

Идеалният отбор за Благой Георгиев е....

Не просто футбол Преди 7 часа

Вижте кои имена включи бившият национал по футбол в своята перфектна единайсеторка

Стоянов обеща безусловна подкрепа на служителите в МВР

Стоянов обеща безусловна подкрепа на служителите в МВР

България Преди 7 часа

Стоянов: За мен е чест да вървя рамо до рамо с вас

Почина младият актьор Димо Савов

Почина младият актьор Димо Савов

България Преди 7 часа

Актьорът е починал на 30 юни